Veckans övning

Den här veckan tänkte jag att vi ska jobba med bakdelsvändningar.
Vi förberedde detta förra veckan genom att vända på en fyrkant (se tidigare inlägg). En bra förberedelse kan också vara att göra små volter tillbaka.

Bakdelsvändningar är samlande, d.v.s. det uppmuntrar hästen att bära mer vikt på sina bakben.
I en bakdelsvändning är hästen ställd och böjd i rörelseriktningen. 

Vändningens centreras runt det inre bakbenet. Ytter bakben kliver framåt och frambenen går i en båge kring vändningspunkten genom steg åt sidan, yttre frambenet ska sättas framför det inre. Vanligast är att man rider bakdelsvändningen ett halvt varv, så att man byter varv.

Hjälper:

  • Innertygeln ställer hästen och leder framdelen steg för steg runt det inre bakbenet.
  • Yttertygeln är förhållande och reglerar att halsen inte blir förböjd.
  • Båda tyglarna förhåller så att hästen inte går framåt.
  • Innerskänkeln ska ligga vid sadelgjorden, den stoppar inre bakbenet att kliva inåt och reglerar hastigheten i vändningen tillsammans med inre tygeln.
  • Ytterskänkeln är något tillbakadragen och hindrar bakdelen att falla ut.
  • Båda skänklarna är vid behov framåtdrivande. 
  • Vikten ska vara väl med i rörelseriktningen. 

Vanligt fel är att ryttaren åker över på yttersidan i vändningen, vilket gör det svårt eller omöjligt för hästen att göra vändningen korrekt.

Observera att innerhanden leder runt framdelen i vändningen. Jag tycker ofta att måna ryttare ”missbrukar” ledande tygeltag (istället för att ställa hästen), men här behöver du ofta leda lite för att ”komma runt”.

Tips
Du som har kommit en bit med det samlande arbetet kan öva galoppfattning ur bakdelsvändning – det gör att du får en bra samlande effekt i fattningen. Bakdelsvändningen är också förberedande för galoppiruetter. En bra övning kan vara att i en bakdelsvändning fatta galopp – fortsätta vända ett par steg och sedan sakta av igen, så introducerar man piruettjobbet.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*