Recept på begäran

I helgen var det kurs med dressyr och yoga, och även en del god mat, så här kommer recept på begäran av mina kursdeltagare.
(Tyvärr har jag inte så mycket bra bilder på ridning eller annat, ni får helt enkelt föreställa er snölandskap och yoga vid brasan!)

På lördagen åt vi köttfärssås till middag – den kräver nog inget recept här, men jag brukar alltid ha i sambal oelek och lite creme fraiche i min köttfärssås. Den här var gjord av grannens fina nötfärs, och bra råvaror är ju såklart grunden! (Ni kan köpa nötkött från Bergby gård som ligger ett stenkast bort.)

Efterrätten var det som gjorde succé, och den var faktiskt löjligt enkel att göra:
Jag vispade 5 dl grädde och blandade ner en burk Dulche de leche i grädden (vispade alltihopa). I detta rörde jag ner krossade pepparkakor och skumtomtar klippta i små bitar. Frös in detta i portionsglas, och toppade med pepparkakssmul vid servering.

Den här efterrätten kan man såklart röra ner vad som helst i tänker jag – krossade polkagrisar kanske? Eller toppa med varma bär? Låt fantasin flöda! Jag hade dock velat ha mer kolasmak, så nästa gång tror jag att jag testar med lite mindre andel grädde.

Till lunch på lördagen blev den en ljummen vintersallad, som är både god och nyttig (och vacker)!

Den innehåller:
* Matvete kokt med grönsaksbuljong + rejält med citronsaft som jag rör ner när matvetet är klart
* Grönkål stekt i olivolja och flingsalt
* Fint strimlad spetspaprika
* Tunt skivad rödlök
* Fetaost
* Granatäppelkärnor
* Valnötskärnor
* Citronzest
(ev lite peppar / cintronpeppar och balsamico om man vill ha mer smak)


Den här salladen blir perfekt att laga sedan i januari när ni är övermätta på julmat och vill ha lite mer grönsaker och sådant igen. 😉

Tack, alla inblandade, för en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*