Veckans övning

Jag är lite sen med veckans övning…
Veckan är ju snart slut! Vi har i varje fall jobbat med övningen som ni ser på bilden ovan
(lånat från http://frejalindskog.webblogg.se/2010/august/utkast-juli-31-2010.html).

Övningen går ut på att träna de vändande hjälperna, och är förberedande inför bakdelsvändning.

De vändande hjälperna är:
Vikt
Ytterskänkel
Ledande innertygel
Vikten är en ”naturlig” hjälp för hästen – det är inget man behöver lära in, utan även en unghäst följer ryttarens vikt – helt enkelt för att inte tappa balansen! Det är såklart viktigt att ryttaren förlägger vikten åt rätt håll i vändningen, så man inte arbetar mot sig själv, då kan det bli många dubbla signaler till hästen.

Ledande tygeltag tas rakt ut åt sidan (inte bakåt!) – det verkar bara medan man gör det. Det är alltså bättre att göra flera, små ledande tygeltag än ett enda stort där man blir kvar i handen.

Övningen ovan går ut på att rida spikrakt mellan konerna, och när man har bakbenen vid konen så vänder man framdelen runt konen med hjälp av ovan beskrivna hjälper. Akta att bakdelen inte sladdar ut, och att du avslutar vändningen i tid med hjälp av din innerskänkel. Vi har gjort övningen i skritt (någon fick prova i galopp – det blir förberedande för att rida piruetter) – det går även att göra i trav men jag föredrar skritt eller galopp med en häst som kan samla galoppen tillräckligt mycket.

Idag avslutade vi med att rida på mittvolten efteråt. Ridning på volt innebär egentligen att man upprepar de vändande hjälperna ofta och inte lika kraftigt som i övningen ovan. Detta glömmer många ryttare bort och blir för fokuserade på hästens innersida. Tyckte själv att ryttarna idag fick till en mycket bättre volt efter att ha ridit fyrkanten först.

Kommentera gärna efter era ridlektioner hur ni tyckte att övningen gick. Ni andra som läser hoppas jag också har nytta av övningarna!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*