Adventskalender – lucka 20

I den här luckan ligger fokus på att få hästarna att spåra. Att spåra innebär att fram-och bakdel går på samma spår. Detta är viktigt för att vi vill att hästarna ska bära lika mycket vikt på båda sina bakben och är grunden för en rakriktad häst.

Hästen ska spåra både på rakt och böjt spår!
Om bakdelen går innanför så brukar man försöka rätta in framdelen på bakdelens spår, genom att rida bogen in. Många ryttare vill börja flytta på bakdelen istället, men det brukar leda till att det blir vingligt.

När hästen är rakriktad, så innebär det att den är liksidig och jobbar lika mycket med båda bakbenen, vilket också ger ryttaren jämnt stöd på båda tyglarna. Observera att när hästen är rakställd så är den rak i halsen och går rakt fram. Men rakriktad kan den vara även på ett böjt spår!


Den här övningen är publicerad i Hippson för några år sedan (med tips från mig).

Övningens utformning är egentligen enkel och handlar om att kunna rida rakt fram innanför spåret, samt göra en 15 m volt utan stöd av väggen. Ställ gärna upp koner som hjälp / riktmärke.

Övningen går att göra i alla gångarter, och om du vill utmana dig själv lägger du in övergångar så småningom, kanske mellan konerna eller mitt på långsidan. Syftet med övningen är att få hästen att spåra, att inte ”hänga på väggen” och att bli mer liksidig. Ryttaren måste jobba lite extra med ytterhjälperna, och vara noga med att sitta mitt över hästen.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*