Utbildningsskalan – steg 5

Min plan är att vi ska fokusera mer på steg 5 och 6 den här terminen. Som jag tidigare nämnt behöver man dock backa ibland och om hästen inte är lösgjord kanske man inte kan gå vidare enligt plan alla gånger. 😉 Jag försöker ha en grundplan med lektionerna men eftersom det är så få ekipage så anpassar jag också efter dagsform hos häst och ryttare, vilket gör att det kanske inte alltid blir den planerade övningen.

Steg 5 på utbildningsskalan är rakriktning. Kortfattat kan man förklara det med att hästen ska arbeta liksidigt, och skjuta på jämnt med båda bakbenen. Hästen ska spåra, dvs bakbenen ska följa i frambenens spår. Personligen tycker jag att detta borde vara högre upp på utbildningsskalan, eftersom det påverkar hästens balans väldigt mycket. Egentligen jobbar man ju med detta även i steget med lösgjordhet och kontakt – en häst som går med jämn kontakt är ju oftast liksidig…

Hur som helst. Finliret med att rakrikta hästen med större exakthet kanske inte går att göra förrän hästen är lite mer grundstark. Man får också passa sig för att ha alltför stark ”inramning” på en yngre / mer outbildad häst då det kan skapa viss spänning, och då behöver man tillåta att bakbenen kanske inte spårar till 100% då det kommer bli för tungt.

Syftet med att rakrikta hästen är förstås för att undvika snedbelastning och skador, och en rak häst är också mer lättriden och bekväm då den kommer att bära dig jämnare på sin rygg. När hästen är rak släpper den också igenom hjälpgivningen bättre. Viktigt att förstå är att hästen ska vara rakriktad även på böjt spår! Rakriktad är alltså inte samma sak som att rida rakt fram, utan det är samma sak som att rida hästen liksidigt, balanserat och att den spårar – vilket den ska göra även på volten.

En häst som är sned skjuter oftast ut ena bogen och det motsatta bakbenet. T.ex. skjuter ut vänster bog och flyttar in höger bak. Som ryttare kan man ofta uppleva höger varv som lättare då hästen gärna förböjer sig i detta varv. Det är lätt att bli sugen på att korrigera genom att flytta tillbaka höger bak, men grundprincipen för rakriktning är att kontrollera bogarna och i detta exempel då rida bogen in till höger – dvs flytta framdelen till bakdelens spår. Om du försöker kontrollera bakdelen är det lätt att det bara blir vingligt.

Vi kommer att prata mer om detta på lektionerna. ”Tyvärr” är det ofta inte så enkelt som det står i boken. 😉 Hästar kan ju även lägga nacken snett, och luta åt olika håll, så mallen i boken är väl kanske en liten förenkling. Om man nu ändå ska försöka att inte krångla till det för mycket så fokusera på att känna var bakbenen befinner sig – titta i spegeln – och lär dig kontrollera bogarna. Att rida innanför spåret är en bra början och väldigt avslöjande!

Etiketter:

2 svar

  1. Hej!
    jag väntar med spänning på ett inlägg om det sista utbildningssteget Samling 🙂

    Mycket bra inlägg om de tidigare fem!

    Mvh Gabriella, en nybliven läsare av din blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*