Lucka 14: Enkla byten

Enkelt byte på tävling innebär att man endast skrittar 3-5 steg mellan, men när man tränar är det bättre med fler skrittsteg om det behövs. Enkla byten kommer in i MsvC-programmen och är förberedande för byte i språnget.

Här är en övning där du börjar med övergångar för att sedan successivt göra det svårare och sedan göra ett enkelt byte. Rid hela tiden på samma punkt (och ställ gärna upp koner för att markera).

Enkla byten tycker jag är lättast att rida på en linje där man vänder över t.ex. från E till B och gör det enkla bytet på X. Då får man hjälp att samla hästen lite i svängen. Därför har jag lagt den här övningen på den punkten. Till att börja med rider du skritt – halt – skritt, sedan trav – skritt – trav. När det fungerar lägger du till fattning efter skritten, varannan gång åt höger och varannan åt vänster. Tanken är att sedan kunna komma in i galopp, gå ner till skritt, och fatta ny galopp.

En annan förberedande övning är också att öva skritt – galopp – skritt i endast ett varv i taget, innan du börjar lägga till att byta varv. Tänk på att hästen ska vara redo för den här graden av samling.

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*