Tips för bättre enkla byten

Just nu är det flera ryttare som tränar lite vägar ur MsvC. I MsvC introduceras enkla byten. Ett enkelt byte innebär att du saktar av till skritt från galopp, skrittar 3-5 steg varpå du fattar ny galopp. Detta är en ganska klurig övning, speciellt på en häst som kanske blir spänd och vill förekomma ryttaren (de lär sig rätt fort).

Här är ett ganska långt inlägg där du kan läsa mer om enkla byten, och hur du kan påbörja det med en häst som är grön.

I detta inlägg kommer tips på vidareutveckling av enkla bytena. I MsvC1 gör man två enkla byten på kort diagonal, se bilderna som är lånade från Stallbacken.

Om hästen har svårt att skritta lugnt lägger man in fler skrittsteg när man tränar, än det är i programmet. Men du kan också lägga in en volt för att kunna inverka mer i skritten. En bra övning för hästar som vill bli korta och spända i skritten. Volten gör att du kan rida framåt i skritten men ändå behålla kontrollen.

I det här exemplet rider du in på diagonalen i vänster galopp, går ner till skritt mitt på diagonalen och där gör du en volt till höger i skritt (ca 10 m). Ur den volten gör du sedan din höger fattning när du kommer tillbaka till diagonalen igen. Då har du också förberett den nya galoppsidan genom volten. När hästen börjar slappna av mer i övningen kan du ta bort volten och rida det enkla bytet som det ligger i programmet.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*