Arbete vid hand

I fredags var Ubbe Nordström här och hjälpte mig att jobba några hästar vid hand. Han är framförallt duktig på piaff-träning, men det är också fokus på lösgjordhet och grundarbete från marken. Ofta bara med träns. Jag brukar ju själv göra detta ibland, eller tömköra, men det är svårt med brutet ben! Eftersom jag är mån om att hästarna ska hålla sig i hyfsat skick även under min sjukdomstid, så behöver jag ta in hjälp utifrån. Nu har jag prioriterat Cesar och Anea av lektionshästarna, samt Grodan förstås. De är de som kan vara i störst behov just nu i alla fall.

Det var dessa tre hästar som var med i fredags. Ubbe jobbar med böjning och skolor från marken, och i nästa steg mer samling och även piaff på sikt. Grodan var faktiskt på god väg med att få trampa lite redan den här första gången. Hon har ju talang för det, och jag började testa lite innan hon blev ”dålig”. Jag insåg dock att hon också har ”trampat” eller taktat lite för att fly undan i skritten när hon började få en tendens till ont i ryggen. Först uppfattade jag det bara som att hon har lätt för att trampa (vilket hon nog har) – men det får inte bli på bekostnad av en ren skritt där hästen skrittar genom kroppen. När hon började använda det som ”flykt” så ville jag inte uppmuntra det mer. Nu under den här tiden när hon har varit konvalescent, eller vad man ska kalla det, så har skritten blivit mycket mer ärlig. Ofta är skritten mer avslöjande än vad man tror, och det kan vara lätt att slarva förbi. Men spänningar i ryggen t.ex. visar sig tydligt i skritt. Hur som helst – jag har såklart inte jobbat med att försöka trampa henne så länge hon inte har känts bra i kroppen, för jag ville inte ”trigga” en spänning.

Nu tycker jag ändå att grunderna är så pass mycket bättre att hon kunde vara med på den här träningen, och Ubbe är ju proffs på detta, så det är ett bra tillfälle att introducera det här lite försiktigt tänker jag. Jag tror som sagt att hon har lätt för det, och Ubbe verkade positiv.
Jag är medveten om att det blir rätt mycket nytt för Grodan nu, med både vattenträning, andra ryttare och även den här träningen, så jag får vara lite vaksam på att det blir i lagom doser. Jag tror i och för sig inte att det är så tufft fysiskt, för en stor del av jobbet är ju nu avsuttet, vilket är bra ur perspektivet att bygga upp ryggen utan belastning. Däremot blir det ju en del nytt mentalt. Nu är ju inte Grodan 4 år gammal heller, så det här kan hon nog ta, men jag tycker ändå att man i all träning ska tänka på att inte har för många kockar egentligen. Just nu blir det ju lite blandad kompott här, men jag har en plan med detta och tror ändå att jag ska kunna hålla min egna röda tråd samtidigt. Sedan gäller det att på sikt plocka russinen ur kakan och göra en plan framåt. Under förutsättning att hon håller förstås.

På sätt och vis blir den här perioden kanske bra för henne, i och med att det blir en del alternativ träning utan ryttare. Samtidigt höjs ribban lite när Nina rider, och vattenträningen ska ju succesivt bli tuffare, så att hon förhoppningsvis blir starkare. Antingen blir det här bra, eller så kommer det inte fungera, men då har jag i alla fall försökt!

Ubbe är bokad igen den 12 oktober, 11.00. Om någon vill ha med sin egen häst på en träning får ni säga till. Det går såklart bra även om man själv inte kan delta, men det bästa är såklart att vara med själv så att man lär sig något.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*