Veckans övning


Den här veckan är det inga vanliga lektioner men en hel del kurser och privatlektioner. Jag har valt att fokusera mycket på voltarbete och att rida efter voltens vändningspunkter. Man brukar säga att volten har fyra vändningspunkter – se bilden ovan – för att man lättare ska kunna rida en rund volt som är lika stor åt alla håll. Det är lättare sagt än gjort. Ett av de absolut vanligaste felen är ryttaren rider för slarviga vägar och att volterna t.ex. blir fyrkantiga, olika stora osv.

Ställer man upp koner enligt bilden ovan som man kan rida mellan så blir man tvungen att planera ridningen bättre. Halva jobbet med ridningen är att planera, ha framförhållning och veta på förhand vad man vill göra! Alldeles för många rider bara ”omkring” och anpassar sig helt efter hästen istället för att ha ett tydligt mål med ridningen. Det behöver inte vara stora mål som att rida hästen i perfekt form ett helt pass (det är för övrigt ganska ”diffust” tycker jag) – utan dela hellre upp passet i konkreta mål, t.ex: jag ska rida rakt mellan punkt A och B, jag ska lägga volten på exakt tänkt plats, eller bestämma på förhand vilket tempo/gångart man ska rida i, istället för att man mest ”letar efter känslan”. Det är lättare att hitta ”känslan” om man har bestämt vart man ska – då känner du lättare om du tappar t.ex. bogen eller bakdelen – och då blir det automatiskt lättare att korrigera rätt sak i ridningen.

Att rida efter koner enligt bilden är jättebra för här märker ryttaren själv lättare om man t.ex. har missat ytterskänkeln. Det går att variera en hel del, en bra övning kan vara att fatta galopp och galoppera ett halvt varv, bryta av till trav och trava en fjärdels volt, sedan skritta sista fjärdedelen och därefter fatta galopp igen. Lättare sagt än gjort!

Rider man ensam kan det vara bra att t.ex. lägga in små tiometersvolter i den stora volten, och variera mellan små och stora volter.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*