Veckans övning

Nu har vi ägnat oss åt öppna under två veckor. Tanken denna vecka är att rida förvänd öppna. Det innebär att man rider t.ex. en vänster öppna i höger varv – framdelen är alltså kvar på spåret och bakdelen innanför, hästen är ställd ”mot väggen” istället för in mot ridbanan. Det kan vara lättare på så sätt att man får stöd av väggen, men däremot misstänker jag att det kommer röra till det för vissa ryttare – men det återstår att se – det får bli lite ”hjärngymnastik” den här veckan med andra ord!

Nedan en bild på en förvänd öppna under tömkörning:

Övning tagen från Hippson, vi kommer göra den här övningen eller delar av den.

Kombinera förvänd öppna med tiometersvolter vid varannan bokstav längs fyrkanten och få total koll på yttersidan.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz
 
När man rider en volt är det lätt att glömma bort yttersidan och i stället koncentrera sig på innersidan – att hästen ska vara böjd runt innerskänkel och ställd i nacken. Men yttersidans hjälper får inte negligeras, de håller både bog och bakdel på plats runt det böjda spåret. Den här övningen är en bra hjälp att få koll på yttersidan.
 
Ställd och böjd i volterna
Rid längs fyrkantsspåret. Börja vid en hörnbokstav och lägg en tiometersvolt. Var noga med att hästen är ställd och böjd efter spåret. För att få extra koll på yttersidan och på att man sitter rätt kan man titta bakåt över ytteraxeln. När man går ur volten rider man en förvänd öppna längs fyrkantsspåret. Rider man i höger varv rids öppnan undan vänster skänkel och med hästen ställd och böjd åt vänster.
Genom den förvända öppnan får man hästen på ytterhjälperna.
 
Räta ut efter öppnan
Rid förbi en bokstav och lägg därefter en ny tiometersvolt vid nästa bokstav. Innan man går in på volten ska hästen rätas ut och ställas om, utan att man tappar yttersidan.
– Var noga med att se linjen och rid noggranna vägar, säger Mads.
För att göra övningen lite enklare kan man rida femtonmetersvolter. För att göra den svårare minskar man ner till åttametersvolter.
– Det spelar ingen större roll hur stor volt man rider, men rider man en tjugometersvolt ska hästen vara formad efter en tjugometersvolt. Rider man en åttametersvolt ska hästen vara formad efter den, säger Mads.
Fortsätt i en förvänd öppna efter volten och lägg en ny volt i nästa hörn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*