Att bli longerad ibland är nyttigt för att endast fokusera på sits och balans. Jag brukar longera mina elever en gång per termin. Eller – de brukar få hjälpas åt. Jag har bara fyra elever per grupp och då kan vi ha två hästar och eleverna longerar varandra halva lektionen. Då får de även övning i att titta på varandra och de får aktivt hjälpa till att korrigera varandra i viss mån. På vissa kurser (som den jag har i helgen) brukar jag också ha sitsträning ett av ridpassen, så att jag verkligen hinner titta på detaljer.
Jag använder en häst som är lätt att sitta på, och jag brukar ha den inspänd så att ryttaren inte behöver tänka på hästens form. Jag brukar låta ryttaren inverka lite själv, med mig ”som stöd”. För mig är sits och inverkan nära sammankopplade, så jag föredrar detta framför sitsträning där man rider t.ex. utan tyglar och bara ”åker häst”. Det blir lättare att sitta rätt om hästen är eftergiven och går i rätt balans och tempo. En del av det kan jag påverka från marken, men en del är bättre om ryttaren själv ”hjälper till med”. Däremot är det ett ypperligt tillfälle att öva utan stigbyglar, eller att ge lång eftergift, träna överstrykning och att lätta på handen! Tygeln är såklart inte till för att hålla balansen i.
Be en kompis att longera dig om du inte har en instruktör som kan hjälpa dig med detta! Det viktiga är att du kan fokusera på dig själv.En av kursdeltagarna som är här denna helg med en egen häst. Vi har haft sitsträning enskilt med alla deltagare nu på förmiddagen. Du kan boka privat sitsträning hos mig också, 30 min kostar 400 kr.
Inga svar