Två helt olika hästar

Att ställa om från att rida Anea till att istället träna med Grodan är en viss utmaning. Nu är jag ju van att rida olika typer av hästar, men det kräver ändå lite tankearbete kring hur jag ska träna en annan typ av häst. Utseendemässigt kan jag ibland knappt se skillnad på dem (på håll), men ridmässigt är de som natt och dag.

Jag tycker egentligen att Grodan passar mig bättre ridmässigt, för hon har mycket av det jag saknade hos Anea. Båda är ganska tekniska och känsliga hästar, men Anea är lite långsam, och blir lätt stum och lägger sig på om man inte får henne snabb nog i bakbenen och mer självbärig. Galoppen är lite långsam och blir lätt ”platt”. Grodan har en rund och bärig galopp av naturen och är kvickare, känsligare och blir lätt lite ”het” – vilket är positivt tycker jag, om man på sikt ska göra svårare saker. De svårare rörelserna kräver att hästen är lite ”snabb” – särskilt i reaktionerna!

Utmaningen med Grodan är dock (just nu) att få henne att vänta och vila på steget, så att takten inte blir för snabb (speciellt i skritt och trav). Däremot vill jag ju fortfarande ha snabba reaktioner, men utan spänning. Nu när jag har börjat kräva mer och sätter henne i lite mer jobb så blir hon lätt spänd och överambitiös, så samtidigt som jag måste få henne att ”ta i” mer så måste jag ändå dämpa henne så att det inte blir med spänning. En ganska svår ekvation vissa dagar. Dessutom blir hon gärna ”tom” och knäpper av – medan Anea kan bli och lite dragig…. Jag måste alltså rida på ett helt annat sätt nu. Jag föredrar dock en häst med lite vek nacke än tvärtom – men jag har en utmaning här att få henne att länga ut halsen och jag tror det kommer ta lite tid. På sikt tror jag att Grodan kan bli riktigt fin, för hon verkar ha lätt för de svåra sakerna. Nu ska vi bara försöka få de ”lätta” sakerna och grundridningen att sitta lite bättre. A och O!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*