Bra känsla men låga siffror

Det är inte så ofta jag tycker att domarna dömer ”fel” men den här gången är jag besviken efter tävlingen. Jag hade bra känsla på det stora hela. Anea var mycket mer avspänd och fokuserad och jag hade inga missar (utom skrittpiruetterna där hon inte trampar hela vändningen runt…). Fick 62,9%, så typ 63 – samma som de senaste ritterna där hon var spänd och även hade någon miss. Jag VET att det är såhär med dressyr, men vi ska ju lära oss att döma positivt och inte bara gnälla. Jag kan förstå kommentarerna men det känns verkligen som om de har letat fel den här gången. T.ex. höger sluta som var mjuk och övergången från vänster sluta riktigt bra. Kom ut lite tidigt (på ett sätt bra ur mitt perspektiv, för där har jag förut kommit ut sent, så nu ska jag hitta ”lagom”), bytet är lite kort men rent. Här sätter en domare 5???? Jag förväntar mig inte mer än 6 där, men 5? Det var flera andra liknande bedömningar.

Jag försöker ta till mig kritik och bedömningar men det här kändes jättetråkigt. Jag har haft samma % på ritter med missar och ganska dåliga piruetter. Visst, det finns fortfarande massa detaljer att förbättra men det här var så negativt.

Men för att se det positiva då… Anea var mer avspänd och lyssnade bättre på mig. Jag kan påverka henne mer och planera ritten lite bättre. Jag valde att rida på träns och grundformen var nog bättre på framridningen men på banan blir hon ändå bitvis kort i halsen. Jag blev försiktig med att rida framåt (det kan jag hålla med om), troligen pga tränset för jag kan inte vara lika ”kvick” med det. Slutsatsen blir att jag tar kandaret nästa gång ändå… Men att det är bra att träna på träns ibland.

Sedan har jag insett att jag verkar ha två ”lägen” på tävling. Det ena är spänd och handlingsförlamad. Det andra är att jag känner mig avspänd och tycker att jag är fokuserad, men ändå blir det bara tamt och försiktigt. Jag är trött på att det alltid står ”mjukt och lydigt MEN…” Jag vet faktiskt inte hur jag ska rida henne. Vill inte bli forcerad och aggressiv i min ridning, men när jag rider mjukt blir det mesigt istället. Jag behöver kunna rida offensivt utan att bli hård, och jag vet inte om jag klarar det? Dels är jag rädd att bli för ”på” och så blir hon spänd, men jag tror också att jag på något sätt stänger av och blir slö? Hur kommer man ur det???

Sanningen är nog att jag egentligen skulle ha en häst med lite mer gång och nerv, som jag kan rida mjukt och tekniskt men inte behöver ”sätta tryck” i. Men nu har jag den här hästen och är inte miljonär så jag får väl bita ihop och göra det bästa jag kan. Är ändå nöjd med henne och mig igår, men det känns skittråkigt när man tycker att saker är på rätt väg och så märks det inte på tävling. Förhoppningsvis är det en fas som vi kan komma ur framöver.
Snöblandat regn (men man kunde rida fram inne också…). Marianne är så snäll som följer med jämt! (Snodde din bild Lena.)

Etiketter:

2 svar

  1. Jag som kollade ca 1 tim, tycker ni var såå mycket bättre än vad poängen sa. Framför allt som jag sa, sååå fint som du rider , din sits o hur du inverkar. Så glad att jag har dig som förebild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*