Det är dyrt att ha häst!

Hittade det här inlägget igår, som tar upp problematiken kring en ”skälig” stallhyra. Om ni inte orkar läsa hela texten så citerar jag sista stycket, som verkligen belyser vissa problem:

”Priset för min passion har varit mycket mera arbetstimmar än vad den normala arbetstagaren lägger ner – något som dock inte är unikt för den som är småföretagare. Jag, och andra hästföretagare som är i samma situation får skylla oss själva – jag har själv valt det liv jag levt. MEN, jag kan tycka att det bör diskuteras hur hästbranschen bedrivs – den bygger tyvärr till allt för stor del på osund konkurrens, svarta pengar, låg- eller oavlönade hästskötare med dåliga arbetsförhållanden och att ”någon annan” betalar osv. Det är kort sagt inte någon särskilt sund bransch – ur många hänseenden….”

Nu upplever inte jag att det gnälls över stallhyran här, så det är inte därför jag tar upp detta. Jag har bara reflekterat mer och mer över hur den här branschen egentligen fungerar. Alltså, även när man jobbar professionellt med hästar så finns fortfarande någon annan drivkraft i botten, som är viktigare än att tjäna pengar. Egentligen kan jag tycka att det är mer sunt än att drivas av att tjäna massa miljoner och att själva pengarna skulle vara målet. Att jobba med hästar gör jag för att det är roligt. Samtidigt är det en del av ”problemet” med hela branschen. ”Alla” tycker att det är så roligt att man ofta tappar det affärsmässiga. Och ju färre som är affärsmässiga desto svårare att ta betalt.

Nu menar inte jag på något sätt att stallhyrorna generellt (inte i Sthlm i all fall!) är låga, men jag tror att få andra verksamheter skulle kalkylera som vi hästmänniskor gör. Jag skulle aldrig starta en strump-fabrik med samma låga marginaler som en hästverksamhet ofta har. Jag tror också att det är viktigt att man som kund ibland funderar över vad man betalar för. Det är mycket dolda kostnader som man inte tänker på. Idag har jag t.ex. slängt ut några tusen på att salta ridhusbotten, något som ingen kommer se att jag har gjort, men som definitivt skulle märkas om jag INTE hade gjort det!

Egentligen vet jag inte vart jag vill komma med inlägget. Tycker bara att det är intressant att fundera över hästföretagande i största allmänhet. Det blossar ju då och då upp diskussioner kring löner t.ex, men det hela blir ju en dålig spiral eftersom få kanske ”vill” betala stallhyra eller lektionsavgifter som egentligen motsvarar vad det kostar att ha personal eller att själv kunna ta ut en rimlig lön. Sedan tror jag i och för sig inte att detta är unikt för bara hästbranschen, utan förmodligen ett problem för många småföretagare. Det kanske är där man egentligen skulle titta på bättre villkor för oss. Hur många småföretagare kan / törs vara sjuka eller ta semester t.ex?
dsc_6361Nu är inte min tanke att vara gnällig, men jag funderar mycket över vad man skulle kunna förbättra. (Utan att t.ex. låta hästarna gå fler lektioner per vecka, något som jag inte tummar på!)

Etiketter:

2 svar

  1. Here we go again 😉

    http://nouw.com/carolinesh%C3%A4stdr%C3%B6m/vi-som-kallar-hastforetagare-snala-och-g-26798206

    Nä, men Suvi, jag tycker du tänker så himla klokt! Det verkar ju ”vara stopp i bägge ändar”. Hästägarna KAN inte betala mer och hästföretagarna behöver tjäna MER. Ett alternativ är då att man (som i mitt exempel) beskyller hästägarna för att vara snåla och inte vilja betala för sig; himla endimensionellt tycker ag. Ett annat alternativ är att man gör som du: inser hur läget ligger, ut bägges perspektiv, och börjar fundera på kreativa lösningar. Du är grym! Du borde ju skaffa någon coach med ”utifrånperspektiv” för att maxa verksamheten. Eller, det kanske du redan har? Tillfrågar man mentorer inom hästvärlden tenderar det mest att bli rundgång med ”så har det alltid varit” eller ”det går inte”. Jag upplever dig som en vidsynt och framåt person som inte ska behöva begränsas av ”hur det alltid har varit” eller att lösningen för att tjäna mer blir mindre kvalitet för pengarna åt kunderna. Har du någon förebild inom affärsvärlden som du skulle kunna be om mentorskap för att komma fram till nya, genomförbara idéer?

    (Ps. ”Svarta hatten på”. Jag tror att det är svårt att bli rik på något som både är resurskrävande och som ”bara” är en hobby för folk. Trögt att få politiskt momentum i något sådant. Ds.)

  2. Vore faktiskt både roligt och nyttigt med ögon ”utifrån” på verksamheten. Tror dock att de flesta skulle säga: större grupper och att hästarna måste gå fler pass (huvudverksamheten bygger ju på lektioner). Det finns redan ett inbyggt ”systemfel” i hela ridsporten tyvärr, som jag tror bl.a. grundar sig i ideellt arbete (inget fel med det) och en hel del svarta pengar. Svårt att komma åt det… särskilt om man vill att ridning ska vara för alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*