Domarfortbildning

Igår var jag i Vällingby hela dagen på domarfortbildning. Är alltid helt slut efter sådana dagar, dels för att det blir mycket information och också för att jag inte är van att sitta stilla så mycket.

På förmiddagen hade vi teori, och ofta blir det en del ventilering kring hur man ska bedöma vissa saker. Vi pratade lite om kvalgränserna, som jag anser är för låga. Det finns nog en viss sannolikhet att de kommer höjas så småningom. Jag kan tycka att 65% vore rimligt. Många som rider MsvC och kvalar till MsvB på 62% två gånger är inte alls redo för klassen. Nu får man ju i och för sig vara glad att man överhuvudtaget måste kvala, förut kunde ju vem som helst starta MsvB… Sedan kan jag tycka att det är konstigt att man döpte om LA5 och LA6 till MsvC bara för att det är kvalprogram. MsvC är fortfarande lätt klass och motsvarar LA, men nu tror ju många att de rider på Msv nivå fast man egentligen rider på LA-nivå, vilket orsakar en viss förvirring. (Men det är en annan diskussion!)

Förmodligen kommer man i framtiden inte kunna kvala till MsvA via MsvB4, utan endast via MsvB5, eftersom det är en serie i MsvB5. Kan finnas en poäng där!

På eftermiddagen tittade vi på ekipage i ridhuset, som bl.a. red upp de nya programmen LB2 och LA2. Båda programmen var trevliga. LA2 går på kort bana, men kändes ”roligare” än LA1 på kort bana. Sedan skulle jag själv inte vilja rida program på kort bana överhuvudtaget, men det är ju bra att möjligheten finns om man har litet ridhus t.ex. Rent generellt kan jag tycka att en revidering av flera av programmen i lätt klass hade varit på sin plats, men den makten har man tyvärr inte. Jag tycker inte alltid att det är ”pedagogiskt” upplagt med t.ex. ”förlängd steglängd” och mellantrav i samma program. Jag tror det orsakar förvirring hos ryttarna. Jag gillar fortfarande inte vägarna i LA3 heller där man ska rida mellan bokstäver osv. Känns lite som om man VILL krångla till en del av programmen. Från MsvB och uppåt tycker jag att vägar, symmetri och ”flytet” är mycket mer genomtänkt än vissa LB och LA-program. Men det är min personliga åsikt! Som sagt: de två nya programmen gillade jag, titta på dem, ni som ska tävla!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*