Köldtips

Den här tiden på året är kanske inte den roligaste som ryttare. Personligen har jag inga större bekymmer att rida när det är kallt, jag tycker det är värre att hålla lektioner. Men här är lite tips:

På kroppen är det det gamla vanliga ”lager på lager” som gäller. Jag blir sällan kall på kroppen vid ridning, och föredrar faktiskt några minus än när det är fuktigt och småkyligt – för då blir jag ofta svettig och så kall efteråt. (Och det är ju inte ovanligt att man är för lat för att byta kläder). När det är såhär kallt blir jag inte svettig, så skillnaderna blir inte så stora.

Jag har ett underställ underst, oftast fleece eller stickat och sedan en väst, och en jacka (som jag  tar av när jag ridit en stund).
Pikeur har den här fleecefodrade, tunna tröjan, som man kan ha närmst kroppen, eller som lager nr 2 (om det skulle vara så kallt att man vill ha tre tröjor!).

Numera finns det ju en hel del täckkjolar, och det är ju inte så dumt om man blir kall om låren. Jag har bara långkalsonger och ridbyxor om jag rider i ridhuset, men när man rider ut tycker jag det kan bli kallt om benen. Fick ju en kappa från Uhip i höstas, och jag är väldigt nöjd med en, både till ridning och lektionskvällar. Fastän den är tunn och smidig så är den varm, och med lite våld kan jag få plats med en tjock dunväst under! (Och den har jag haft svårt att få plats med under en vinterjacka.)
DSC_0782Händerna kan vara knepiga när man rider. Jag har vinterhandskar från Roeckl, men när det är riktigt kallt räcker inte det. Tror det smartaste är att ha dubbla vantar. Har funderat på Back on Track- vantar. Är det någon som vet om det hjälper? Tips på vantar mottages gärna. Jag brukar också hänga dem på elementet 10 minuter innan jag ska rida, det hjälper!

Sedan är det då fötterna. Jag har ett par vinterridstövlar från Ariat, som jag älskar. De är varma, men ändå smidiga (och snygga)! Fryser aldrig om tårna när jag rider. De funkar att ha någon enstaka lektion i om de är torra. Men annars kan jag tycka att lektionerna är knepiga, då är det alltid fötterna som är värst, trots dubbla strumpor. Svårt att hitta bra kängor med tjock sula och foder i foten. En del är också så dyra så jag törs inte köpa dem ifall de inte håller måttet. Här skulle jag gärna få bra tips. Har tagit ner en bit frigolit till ridhuset som jag kan ha fötterna på, och det hjälper en del i alla fall.
untitled
Bit ihop, ni som fryser! Snart är det vår igen. Personligen gillar jag trots allt snö, men kanske inte -20 om jag kan välja. Men man får helt enkelt göra det bästa av situationen och vara glad att man har ett ridhus!
DSC_1998Dunvästen som jag har på bilden är från Spooks. Varm och med en hög krage.

Etiketter:

5 svar

  1. Det enda som hjälper mot kalla fötter är gamla hederliga Moon Boots. Värda varenda krona!

  2. De kommer aldrig dö ut! 😉
    Finns på fler sidor på nätet.
    De var min räddning en vinter utan ridhus när jag jobbade hästen från marken.
    Sköna o garanterat alltid supervarma!

  3. Jag har precis köpt Back on Track-vantar. Köpte den tunna varianten som man har under och har på mig dem en stund innan jag sätter på mig ytterligare ett par vantar och går ut.
    Tycker absolut de fungerar bättre än bara vanliga vantar. Det betyder inte att jag inte gått kall om fingrarna alls, men som sagt, markant skillnad! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*