Lite tankar kring det kommande året

Hur det än är så känns det bra att summera föregående år och tänka till lite inför kommande. Allt rullar ju på i ett sådant tempo hela tiden, men det känns bra att stämma av lite då och då vart man är på väg.

Förra året var tungt och jobbigt på många sätt. Jag har haft en del otur med hästarna, och jag blev av med flera. Jag hade velat jobba mer med att förbättra och utveckla saker, men det känns som om jag mest har fått släcka bränder. Det här har också gjort att jag har funderat och ifrågasatt en del av verksamheten, och hur jag ska kunna få det att fungera på sikt. Jag har ändå kommit så långt nu att jag skulle vilja kunna få lite arbetsro. Jag förstår att man aldrig kan luta sig tillbaka när man har en gård och hästar, men samtidigt skulle jag vilja ha lite mer ”lön för mödan” för allt jobb man lägger ner. Och med lön så menar jag inte bara pengar, utan kanske lite lugn och ro…

Om man ska se det ur ett större perspektiv så tror jag ändå att det har varit bra att fundera på hur man vill ha det, och ibland måste man ju liksom ner i en svacka för att kunna vända. Även om jag önskar lite lugn och ro så vill jag inte nöja mig här. Att det har varit tufft har dock gett mig en och annan tankeställare.

Några små saker har jag ändrat. Jag har tagit in hjälp med vissa lektioner, och hoppas jag kan fortsätta med det. Bara det har varit en stor grej för mig, som har kontrollbehov! Jag beslutade att ta bort en grupp i veckan, för att ha mer marginaler. Jag kommer försöka att inte boka upp så mycket så långt tid innan (men det är lättare sagt än gjort) – i alla fall planera mer luft i kalendern. Både för min och hästarnas skull.

Det har funnits två vägar att gå – att utöka med fler lektioner (fler hästar) eller fler i grupperna. (Eller låta hästarna gå mer.) Efterfrågan finns. Det andra alternativet, som jag har valt, är att fortsätta i liten skala och hellre hålla en bra kvalitet. Det måste finnas tid att rida hästarna och det måste finnas ork att hålla igång verksamheten utan att det blir slentrian. Detta krävde en prishöjning men jag har hellre färre lektioner och pigga hästar.

Det kommer alltid vara vägskäl när man driver företag. Det här är ingen stor förändring, men det är en ännu tydligare riktning för mig. Jag vill inte bli en ridskola, eller driva en stor verksamhet. Däremot måste det ändå kunna vara lönsamt.

Även om jag kanske inte kommer se tillbaka på 2015 som ett fantastiskt år, så tror jag det har varit ett lärorikt år. För min egen del, ridmässigt, har det dock varit ett lyft. Jag har äntligen kunnat nosa lite på svår klass, och jag har en till häst som jag förhoppningsvis kan tävla under det här året. (Där törs jag dock inte ha för stora förhoppningar än.) Jag har också blivit påmind om att jag har väldigt mycket bra och stöttande människor runt mig. Det är det inte alla som har. Så även när det känns jobbigt så har jag så många som ställer upp och som backar upp mina beslut. Framförallt är jag tacksam (hur jobbigt det än är) att jag får chansen att göra det jag alltid har drömt om. I den drömmen ingår både med – och motgång. Förhoppningsvis lite mer medgång år 2016!
IMG_9667

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*