God jul!

Hoppas ni får en fin julhelg allihopa!

Misse fick äran att vara årets julhäst. Mina lektionshästar har det lite lugnare nu under några veckor. Det blir lite kurser i mellandagarna, men också tid för återhämtning, uteritter och lite avsuttet arbete. Viktigt så att de håller sig motiverade!

Tack för den här terminen, tack för julklappar och ha en riktigt god jul!

Jag vill inte behöva skämmas över att jag rider dressyr

Senaste tidens samtalsämne i stall och på sociala medier har knappast undgått någon. Jag tänker såklart på Operation X och den hårda ridningen hos Helgstrand dressage, vilket har lett till ganska tuffa debatter kring dressyrsporten överhuvudtaget.

Jag tycker det är bra att debatten kommer upp för tyvärr tror jag inte att det här är unikt. Förhoppningsvis gör det att fler blir uppmärksamma och lite mer kritiska, och kanske inte bara ser till det som syns utåt, dvs framgångar, tävlingsresultat etc.
Debatten behöver dock bli mer nyanserad och öppen tycker jag.
Det finns helt klart saker som behöver förbättras i sporten och då måste sporten vara mottaglig för det.
Jag vill kunna fortsätta rida, träna och även tävla dressyr, utan att behöva ”skämmas” över det – för nu verkar många tro att alla som har sporrar missbrukar dessa, eller att varenda dressyrhäst har skador i munnen etc.. Så är det ju faktiskt inte.

Men det är ett faktum att hästsporten, och framförallt dressyren, är ”under lupp” och det finns många som är kritiska, både ryttare, men även människor utanför ”vår bubbla”, som ifrågasätter att vi rider överhuvudtaget.

Det blir extra viktigt att fokusera på hästvälfärd och fundera över vårt privilegium att rida och ha hästar enbart för vårt nöjes skull! Jag tror att hästbranschen behöver bli bättre på att ta av de ”egna glasögonen” och titta kritiskt på hur det kan uppfattas utifrån. För de flesta av oss rider med bett, sporrar eller spö, och även om vi anser att vi använder dessa hjälpmedel på ett schysst sätt, så har vi ett stort ansvar att aldrig missbruka det – och att förmedla det utåt på ett bra sätt. Då blir det extra viktigt att markera när det används fel, och att vi alla också tar ansvar för att bli bättre ryttare, och även säga ifrån när vi ser något som vi tycker är över gränsen.

Jag vet att jag själv har sett saker som jag inte har tyckt har varit ok, men jag har inte tydligt sagt ifrån, mest för att jag har blivit chockad och paff. Idag ångrar jag att jag inte sa ifrån vid dessa tillfällen.

Det är lätt att bara skylla på ”domarna” – att domare sätter för höga betyg på felaktig ridning eller att man ser mellan fingrarna på hästar som går bakom lod etc. Jag tycker absolut att det är något vi ska prata om (kanske i ett annat inlägg), men jag tror att problemen ligger djupare än så. Det är allas gemensamma ansvar att fundera på hur vi uttrycker oss, vad vi som tränare lär ut, men också hur du som hästägare hanterar din häst i vardagen etc. Ren misshandel av hästar är förhoppningsvis inte så vanligt, men okunskap kan också skada och alla som väljer att rida är också skyldiga att försöka utveckla sin ridning och hästkunskap för hästarnas skull!

Jag gör inte likadant nu som jag gjorde slentrianmässigt för 20 år sedan, och jag har lärt mig bli mycket bättre på att läsa av hästarna och försöka hitta grundproblem och inte bara lindra symptom, men det ställer höga krav på mig själv – framförallt när jag har hästar i en verksamhet som jag har valt att tjäna pengar på. Jag jobbar dagligen med att försöka bli bättre både som ryttare, tränare, domare, men framförallt ”hästmänniska”. Det hoppas jag vi alla gör!

Recept på begäran

I helgen var det kurs med dressyr och yoga, och även en del god mat, så här kommer recept på begäran av mina kursdeltagare.
(Tyvärr har jag inte så mycket bra bilder på ridning eller annat, ni får helt enkelt föreställa er snölandskap och yoga vid brasan!)

På lördagen åt vi köttfärssås till middag – den kräver nog inget recept här, men jag brukar alltid ha i sambal oelek och lite creme fraiche i min köttfärssås. Den här var gjord av grannens fina nötfärs, och bra råvaror är ju såklart grunden! (Ni kan köpa nötkött från Bergby gård som ligger ett stenkast bort.)

Efterrätten var det som gjorde succé, och den var faktiskt löjligt enkel att göra:
Jag vispade 5 dl grädde och blandade ner en burk Dulche de leche i grädden (vispade alltihopa). I detta rörde jag ner krossade pepparkakor och skumtomtar klippta i små bitar. Frös in detta i portionsglas, och toppade med pepparkakssmul vid servering.

Den här efterrätten kan man såklart röra ner vad som helst i tänker jag – krossade polkagrisar kanske? Eller toppa med varma bär? Låt fantasin flöda! Jag hade dock velat ha mer kolasmak, så nästa gång tror jag att jag testar med lite mindre andel grädde.

Till lunch på lördagen blev den en ljummen vintersallad, som är både god och nyttig (och vacker)!

Den innehåller:
* Matvete kokt med grönsaksbuljong + rejält med citronsaft som jag rör ner när matvetet är klart
* Grönkål stekt i olivolja och flingsalt
* Fint strimlad spetspaprika
* Tunt skivad rödlök
* Fetaost
* Granatäppelkärnor
* Valnötskärnor
* Citronzest
(ev lite peppar / cintronpeppar och balsamico om man vill ha mer smak)


Den här salladen blir perfekt att laga sedan i januari när ni är övermätta på julmat och vill ha lite mer grönsaker och sådant igen. 😉

Tack, alla inblandade, för en trevlig helg!

Öva din liksidighet som ryttare

Vi ryttare behöver vara raka och så symmetriska som möjligt om vi ska kunna rakrikta hästen. Här kommer lite konkreta och ganska ”enkla” tips som du kan tänka på själv under ditt ridpass. Använd speglarna i ridhuset om du har tillgång till det!

Att bli rakare i sadeln handlar mycket om att öka din kroppsmedvetenhet, ha en bra instruktör som kan hjälpa till från backen, samt att komplettera med avsutten träning som stärker oss liksidigt. Ibland skickar jag väldigt sneda elever till kiropraktorn (och går även regelbundet själv). Vissa skevheter i bäcken / rygg går faktiskt inte att bara träna bort, eller korrigera för mig som tränare, utan det behövs annan expertis för det.

Några saker som du kan försöka jobba med själv / fokusera på:

– Lika vikt på båda sittbenen – det har vi nog alla blivit instruerade om! Det kluriga här är att en sned häst sätter ryttaren snett, och en sned ryttare kommer att göra att hästen drar snett. Här gäller det att jobba lite parallellt med båda sakerna samtidigt!

– Lika mycket vikt i båda stigbyglarna / fötterna. Ibland är det lättare att känna än att känna sittbenen, så det kan vara bra att börja att känna från fötterna och uppåt ibland, tycker jag.

– Lika handställning med höger och vänster hand. Tänk på att ha en hand på varje sida om hästens hals, så att du inte börjar tränga med en tygel, eller höja ena handen mer än den andra (är ofta kopplat till att man släpper ett sittben samtidigt!)

– Känn att du har samma tryck på insidan av höger och vänster lår, och att dina knän är på på samma höjd!

– Kontrollera att du alltid har jämna stigläder. Räkna hålen och gå inte bara ”på känn”.

– Dina axlar ska vara på samma höjd och inte heller förskjutas i sidled. Tänk på att axlarna ska vara jämna ovanför hästens bogar.

– Blicken rakt fram mellan hästens öron. Många lägger huvudet på sned eller vrider för mycket på huvudet vilket ger följdproblem på andra ställen i kroppen.

Lycka till!