Helg på Lotteräng

Den här helgen var minst sagt intensiv…
På fredagen hade jag en eftermiddagskurs, så under helgen har jag inte haft någon kurs pga att jag behövde den här helgen till att döma och tävla själv.

På lördagen hade jag en privatlektion på morgonen och efter det åkte jag till Lotteräng och dömde LB3, final i Allsvenskan. Lotteräng är bara en kvart bort, så det är väldigt smidigt att döma och tävla där! Vi dömde på tre eftersom det var en final, och jag tycker att vi på det stora hela var väldigt jämna. Det är alltid någon som sticker ut, men många hade vi på nästan samma % eller bara en liten diff, så det kändes bra!
Efter det åkte jag hem och tog in hästarna, och red Grodan. Tanken var att hon skulle tävla på söndagen, men hon känns så himla trött tyvärr. Hon verkar få sådana perioder, och jag tycker att det är viktigt att inte ignorera det, så nu får hon vila några dagar sammanhängande så får vi se. Hon har tränat ett par lite tuffare pass sista två veckorna, och verkar behöva återhämta sig.

Synd, såklart, för jag vill gärna att hon kommer ut något mer innan sommaren. Och jag själv behöver verkligen komma igång lite mer igen. Men Marianne föreslog att jag skulle åka med Gloria istället, så vi bytte häst i sista stund.

Söndagen gick i ett.. Jag hade stallet själv, så efter utsläppet så gjorde vi i ordning Gloria och åkte med henne till tävlingen. Det regnade hela förmiddagen och under sista delen av framridningen så öste det ner. Det var lite knepigt att hålla fast tyglarna som bara gled…! Men det gick bra ändå. Jag är jättenöjd, speciellt eftersom jag inte ens hade ridit henne dagen innan (vi bytte häst vid 20.00 på kvällen). Vi hade några små missar eftersom vi inte var helt synkade, och hon drar på lite högt tempo ibland och tycker att hon kan själv, vilket gör att jag får hålla igen lite, men vi fick 67,5% och det blev en andra placering. Snubblande nära en vinst (0,3%) så lite surt med de där missarna, men är såklart ändå väldigt nöjd med den prestationen!

Efter avslutad MsvC satt jag kvar med domaren i MsvB för att lyssna och lära mig eftersom jag sannolikt kommer att döma upp som MsvB-domare i år. Måste alltså förkovra mig. Det var en ganska kort klass så det passade bra.

Väl hemma hade jag mockning och insläpp kvar samt en privatlektion. Och eftersom jag hade kvällsfodringen så passade jag på att motionera några hästar också istället för att gå hem emellan. Skrittade ut på Caribo, tömkörde Dario och jobbade Boromir en stund vid hand. Även om det blir korta pass på ca 20 min så är syftet mest att checka av hästarna och kolla att de är lydiga / lösgjorda. De rids såpass mycket så jag behöver inte lägga så långa pass, det är viktigare att göra det ganska ofta.

Ja, det var min helg. Inte mycket vila, och inga pauser alls (med tanke på tidigare inlägg)… Och veckan som kommer ser också rätt fullmatad ut. Men nu är det inte så långt till sommaruppehållet, så jag jobbar på. Något stressad dock över att jag inte vet hur jag löser sommaren riktigt.
Jag kommer behöva extra förstärkning i stallet, så om ni vet någon kan ni säga till. 

Fina bilder

I onsdags var Helena här och red en privatlektion på Dario. Hon behövde bilder till sin hemsida och hade med sig en fotograf, så vi passade på att ta lite gemensamma bilder eftersom vi har kurser ihop. Vi har fått några bilder redan, men det kommer fler. Väldigt roligt med proffsiga bilder! Fotografens hemsida hittar ni här. Dario var en mycket tålmodig modell som hade öronen spetsade framåt hela tiden. Fotografen hade med sig stativ och blixt in i ridhuset men det brydde han sig (konstigt nog) inte om alls. Det är nästan så man tror att han är en linslus som gillar att visa upp sig. 😉

Ta en paus

Jag lyssnar sällan på poddar, jag har lite svårt att ”hinna det”. (Jag vet att man kan göra annat samtidigt, men det blir inte så.) Ett tag började jag lyssna på en podd om seriemördare, men jag kom av mig. Jag vet inte vad det säger om mig när jag prioriterar just det i podd-väg…

Men den här podden halkade jag in på av en slump, och var såklart tvungen att lyssna eftersom gästen är Pether Markne. Lagom långt avsnitt också för min smak. Och ett ganska trevligt tema – det handlar om att ta en paus. Jag tyckte det var lite komiskt eftersom det inte är något jag förknippar med Pether överhuvudtaget. Jag minns när han kom ner till stallet med 40 graders feber och ändå började skura sadelkammaren… Jag är inte fullt så galen, men jag känner igen mig i mycket. Trots  att man har en fin och mysig gård där det känns som om man skulle vilja sätta sig i trädgården med en bok, så nästan ”skäms” ifall man gör det istället för att rensa ogräs eller något annat duktigt. Ifall jag gör det så måste jag göra det i smyg så att ingen ser… Särskilt inte min personal! 😉

Det är lätt att jobba jämt när man gillar sitt jobb. Det är svårt att inte jobba när jobbet är ”hemma”. Ibland är det också svårt att veta vad som är jobb och vad som är hobby! Men jag har i alla fall två saker som jag är noga med, och det är att äta och sova ordentligt. Sova är inget större bekymmer, jag  sover som en stock. Äta kan jag slarva med någon dag ibland – att jag kanske äter något mindre bra, men jag hoppar aldrig över det helt! Däremot skulle jag behöva bli bättre på att pausa på riktigt och inte smygjobba på kvällen vid tv:n etc. Men det är väldigt svårt att låta bli! Är det någon som känner igen sig..?
Det positiva med att jobba med sin hobby är att man har   ”kul nästan jämt”. Det negativa är att det slutar att vara en hobby… Att rida är inte en paus för mig utan också förknippat med en del krav. Men fördelen med ridningen är att man ändå måste stänga av precis allt annat medan man utför det. Uteritter som omväxling är dock ett måste för mig, för att få lita variation och avslappning också. Och hästarna är tack och lov såpass känsliga att man inte ”kan” spåra ur helt och bli stressad och gå upp för mycket i varv!

Starta ridpasset rätt

De första 10-15 minuterna av ett ridpass skulle jag säga är de viktigaste. Och som jag har sagt förut – ”ridpasset” börjar redan i boxen egentligen! Där börjar du kommunicera med hästen som har börjat läsa av dig direkt. Om du då är osäker i ditt kroppsspråk eller otydlig med vad du vill så kommer det här också att följa med till ridbanan.

Även när man leder hästen så tycker jag att man ska vara noggrann. Det är både för att hästen ska vara uppmärksam på dina signaler, samt av säkerhetsskäl. Hästen ska gå bredvid dig, inte släpas bakom! Om det är svårt att få en bra bjudning så tycker jag att man kan hålla i ett litet spö när man leder. Jag brukar dock inte rida med spö om jag inte ”måste”. Jag sitter aldrig upp med spö, utan tar ett vid behov.

Och till själva ridningen. Den första stunden är till för uppvärmning, men det betyder inte att ryttaren ska åka runt och vara passiv tycker jag. Kraven som ställs gällande form och samling ökar man efterhand, så hästen kan behöva få gå i en längre form, men det betyder inte att man rider runt planlöst på halvlång tygel. Att börja kontrollera att skänkeln fungerar, att hästen stannar när man vill, att man kan svänga osv är en del av uppvärmningen! Jag upplever att många missar den första stunden och det gör att resten av passet blir svårare. Om du har börjat i rätt ände så blir det enklare att fortsätta. Jämför med om du träffar en ny person och tar i hand: redan då har du börjat bilda dig en uppfattning om den. Det är i princip när du kliver in i boxen som du ”tar i hand” med din häst. Och själva ridpasset kanske man kan jämföra med en föreläsning. Om inte föreläsaren har fångat ditt intresse från start så kommer det bli svårare att bli intresserad längre fram. En bra början är A och O!

Jag tror att många ryttare själva skulle behöva värma upp för att komma till bra ridning snabbare. Försök att göra någon liten övning. Det kan vara uppvärmning för kroppen, eller mentalt. Prova och se vad just du behöver! Jag går aldrig ner på morgonen och rider på en gång. Jag behöver mocka lite först för att komma igång i kroppen. Ännu bättre kanske det vore med ett yogapass, men man får göra det man kan och har tid med!

Extra igenridningstid

20 juni finns det en extra igenridningstid kl 09.00. Det är en torsdag (och min födelsedag!), så det passar för dig som har lite flexibla tider. Jag har svårt att hitta kvällstider efter terminens slut tyvärr. Jag ska försöka lösa en till tid om det går.
Men om du har avbokat under terminen och har möjlighet att komma loss på dagtid så passa på att boka denna tid!
Via mail, som vanligt.

En rolig fredag

Igår hade vi en fotograf här för att ta lite hästbilder. Helst skulle jag ha fotograferat alla hästarna, men det tar ju sin lilla tid så jag prioriterade Cesar, Qurre och Dario. Kanske kan det vara värt att ta några fler hästar vid ett annat tillfälle. Det ska bli spännande att se resultatet, här nedan får ni se ett smakprov. Fotografen heter Therese Hübner.
Sedan var tanken att prova att träna digitalt på eftermiddagen. Det sker via en app som heter Ridesum. Jag har inte testat förut, men det är ju en himla bra grej som komplement så att man slipper köra – det sparar ju både tid, pengar och miljön. MEN det funkade inte… Nätet är för dåligt i ridhuset, så bilden blev kornig och med fördröjning. Så trist! Tanken var god i alla fall. Är det någon av er som läser som har testat detta? Funkade det för er?

En kväll i maj

Igår måste det ha varit årets skönaste kväll såhär långt! Är så glad över att jag får bo såhär fint.
Maj är nog bästa månaden? Allt blommar och man har allt framför sig!
Mina föräldrar har varit här och hälsat på och hade med sig sin hund Lucky
Söta små lamm
Torbjörn matar fortfarande en av dem två gånger om dagen…. Det är inte så lätt att ha får som man tror!
Ljusa och långa kvällar – äntligen!
Sista kvällsljuset är så varmt och vackert! (Ja, jag måste börja klippa gräset snart…)
Doften!
Tacksam över att få bo på landet. Vill aldrig byta!

En vecka kvar?

Om ca en vecka kan det hända att det kommer ett föl. Men jag tycker att Anea mer ser ut som en överviktig ridskolehäst än ett högdräktigt sto. Hon har i och för sig alltid varit rätt slank, så det fanns väl lite extra plats för en mage här…!

Hoppas nu att det blir en fin unge. En Bon Coeur-avkomma var tydligen högst bedömd (51 p) på unghästtestet på Strömsholm förra helgen, och Bon Coeur har fina resultat på tävlingsbanan i år. Jag har lyckats se båda hans starter, 74% i MsvB och 80% i 7-årsprogrammet, så det känns ganska lovande. Det viktigaste är förstås att ungen är frisk och att fölningen går bra! 

En bra helg!

Måndag och ny vecka. Förra veckan, och även helgen, var väldigt lugn. Jag fick för mig att jag skulle skriva upp alla jobbtimmar, och jag landade på 60 timmar ungefär. Som egenföretagare tycker jag att det var ganska lite, men jag undrar hur mycket det är en vecka som jag själv upplever som intensiv? Jag ska försöka skriva upp även denna vecka, helt enkelt för att jag ibland undrar vart tiden tar vägen… Det bästa med det här jobbet är ändå att slippa åka någonstans – det sparar ju mängder av tid jämfört med den som har restid till jobbet!

Helgen var kursfri, men jag har haft en del privatlektioner, vilket var skönt som omväxling. Kurserna är roliga, men det kan också bli ganska intensivt. I fredags var jag inne i stan på kvällen och åt på Eataly med en kompis. Där finns en matmarknad och flera restauranger, och vi åt på den som heter Prima. Tydligen hade den bara varit öppen en vecka. Personalen var överraskande trevliga och genuint intresserade, vilket såklart gav extra poäng, förutom att maten också var väldigt god. Hoppas personalen orkar hålla ångan uppe (det var som sagt första veckan…)! Det är inte så ofta man får presenterat för sig exakt vad drinken innehåller och hur den är gjord… Det var mysigt inrett också och kändes personligt, så dit går jag gärna igen!
Jag har även hunnit med lunch på Nut House och fika hos en (relativt) ny granne, som också är i hästsvängen och håller på att renovera sin gård. Roligt att gårdarna hålls vid liv! Så på det stora hela kändes helgen ganska ”ledig” trots en del jobb.

Redo för ny vecka alltså – och den här veckan ser ut att kunna bli rolig. På dagens schema står till att börja med fem hästar att rida, varav en är en ny häst i stallet så det är spännande. Det har kommit två nya hästar hit (inackorderingar) sista veckan, så nu är stallet överfullt igen. Jag vill inte använda lilla stallet i onödan, så Affe och Boromir har fått gå ut på tidigt bete. Just i natt kanske det inte var så kul för dem, men det är ändå tillräckligt varmt och bra väder nu. De får komma in och vila upp sig på dagtid, och då får de också lite extra mat. Så himla skönt att ha bra beteshagar så att man kan göra såhär!