Halloween

I helgen hade vi Halloweenfest. Jag tänker inte bjuda på några maskeradbilder, men ni får lite bilder på rekvisitan. Så rolig fest att anordna! Det går ju att göra hur mycket kul som helst med temat. Nu hade vi inte så mycket tid, men jag har redan nya planer för nästa år…


Obligatoriska pumpor
Trappen ”pyntad” med skelett jag hämtat i skogen.
Roliga detaljer som inte kostar ett öre
Det var svårt att inte köpa allt Halloweengodis vi kunde hitta
Höst-tema i hela huset. Plockade vissna ”spök-blommor” som jag faktiskt tycker var rätt fina på spisen, så de får stå kvar ett tag
Välkomstdrink. Borde ha slängt i en spindel också…

Går att göra väldigt mycket kul mat på temat minst sagt- Spökena blev inte så snygga men väldigt goda! (Rulltårta, grädde och marsipan)
Min kompis var ansvarig för spökrundan och hade gjort rim till varje ”station”. Mycket ambitiöst!

Naturligtvis hade vi häst-inslag också. Calle fick agera spökhäst och planen var att jag skulle galoppera förbi vårt hus, men Calle var visst mörkrädd och travade bara motvilligt förbi… Nästa gång får jag nog repa innan!

 

 

 

 

Hjälp 3-4 nov

Jag behöver hjälp nästa helg. Insläpp på lördag den 3 nov, samt hela söndagen… Jag kan morgonfodra men behöver hjälp att släppa ut, mocka och ta in. Det behöver dock inte vara av en och samma person! Hoppas det finns någon som kan tänka sig lite stallhäng… Givetvis mot ersättning!

Höst-spam

Några bilder som är någon vecka gamla. Snart har alla löven trillat av och det blir grått ute… Men den här hösten har känts lång, och väldigt vacker!
Är glad att bo i ett land som har så varierade årstider. Hösten är verkligen fantastisk (när det inte regnar och blåser!)
På väg ut i hagen för att se till fåren.
Så himla söta!
Nyfikna hästar
Ett litet får som funderar på att kaxa upp sig mot Grodan. Ingen större idé kan jag tala om…! Nu har vi tagit in tackorna och klippt dem, men baggarna får vara kvar ute ett tag till.

 

Gårdagens lektioner

Igår fokuserade vi på ren grundridning med fokus på vändande hjälper och att få hästarna att bjuda på yttertygeln. På böjt spår tycker jag att det vanligaste felet är att ryttaren fokuserar för mycket på att ställa och böja hästens hals, utan kontroll på yttersidan – som gärna glider ut. Ett annat vanligt fel är att ryttaren är inpräntad med ”inner skänkel mot ytter tygel” vilket ofta leder till att man använder innerskänkeln för kraftigt och flyttar hästen i sidled – gärna mot en yttertygel som håller fast hästen.Bilden ovan visar både korrekt och felaktig böjning på ett bra sätt. Om hästen inte formar sig rätt så glider också ryttaren ut över yttersidan. Ibland är det ryttaren som sätter sig fel och det leder till att det inte går att böja på rätt sätt – men ibland kan hästen också försöka flytta ryttaren för att slippa böja sig korrekt – så var uppmärksam på det!

Innan man börjar jobba med böjningen så tycker jag att vändande hjälper måste fungera, dvs vikt, ytterskänkeln, och vid behov ledande innertygel. Ytterskänkeln är vändande, men även framåtdrivande. Om du rider en volt får yttersidan i princip ”längre väg att gå” än innersidan, så jag tänker att jag rider hästen framåt mot yttertygeln. (I själva verket ska ju hästen bjuda framåt på båda tyglarna, och driva jämnt med båda bakbenen!) Det jag ville poängtera igår var dock att inte låsa yttersidan med en bromsande yttertygel (många hästar vill  ”ta hjälp” av yttertygeln för att hålla balansen – men det är ju för att många ryttare också håller balansen där!). Ryttaren måste tillåta hästen att sträcka ut yttersidan och länga halsen, så att den inte blir för kort och begränsar möjligheten att ”komma runt” – se bilden ovan!

Tips att tänka på när du rider på böjt spår:
* Placera ytter framben på det tänkta spåret (istället för att fokusera på huvud / hals).
* Tänk att du rider ”i en tunnel” – så att du håller linjen hela tiden och kommer ihåg både inner – och yttersidan.
* Sitt mitt över hästens ryggrad, med lika mycket skänkel på höger som vänster sida.
* Om du märker att du lutar dig inåt – snegla lite utåt så hamnar höfterna rätt.
* När du ska ställa hästen – tänk på att du vill ha en liten vridning i nacken åt sidan – hästen ska INTE dra in nosen mer mot kroppen (vanligt fel!) och bara bli ”tom”. I så fall bjuder den inte tillräckligt fram mot en kontakt.

Kommentera gärna om ni får någon hjälp av tipsen!

Rödbets-tips

Här kommer mer mat-tips. Vi har odlat mängder med rödbetor så det gäller att hitta användningsområden för dem. Det enklaste är förstås att koka dem och äta med smör och flingsalt – löjligt lätt och supergott!
Det går fortfarande att köpa rödbetor och polkabetor av oss. Sms:a om jag ska ta med till stallet!

På bilden ovan: rödbetspizza. Vansinnigt gott! Jag köper färdig deg för det orkar jag inte göra själv. (Jag använder dock tomatsåsen som ingår till något annat.) Istället för tomatsås grundar jag med olivolja. Därefter kokta rödbetor, fetaost, pinjenötter och röd lök som jag steker först i balsamico. Sist ringlar jag över honung (värm den först så den blir rinnig. Det finns färdig flytande honung men den smakar inte lika mycket tycker jag.) Efter att pizzan är gräddad toppar jag den med rucola.

Rödbetsbiffar är förvånansvärt gott. Här är ett enkelt recept. Gott till en rejäl sallad och fetaostcreme till (Feta och creme fraiche plus en gnutta honung eller citronskal), eller till en potatisgratäng.

Ugnsbakade betor är förstås aldrig fel. Vi äter mängder med rotfrukter i ugn och det passar ju till i princip ”allt”. Billigt dessutom.

Jag har även lagat rödbetsrisotto. Finns massa recept, men jag utgick från ett grundrecept på risotto (det som står på paketet) och blandade i rivna, kokta betor samt toppade med några större bitar. Jag rörde även ner rejält med parmesan, men jag kan tänka mig att det är gott med fetaost i också? Jag hade lite pinjenötter på också, samt lite rucola överst. Kan säkert passa även med valnötter.

Sedan finns det massa typer av rödbetssoppor förstås. Googla! Gott med en stark korv i.

Har ni egna tips får ni gärna dela med er. Och jag vill gärna höra om ni provar något av ovanstående och vad ni tycker!

Dags att beställa lammlåda

Nu kan vi ta beställningar på kött. Det blir senare i år än vanligt pga kö till slakteriet. Om du beställer måste du kunna hämta köttet hos oss den 24 november vid 12.
Här på hemsidan kan du läsa om vilken styckning du kan beställa.

Om du vill boka (hel eller halv) så skicka ett mail till info@ryttarutbildning.se

Vi har även några skinn kvar att sälja, passa på att titta på dem samtidigt!

Vi vill också tipsa om att ni kan hugga en egen julgran här hos oss den 9 december kl 11.00. Vi ses först i stallet och dricker glögg innan vi går ut på gran-jakt. 300 kr.
(Förbokas, dock ej bindande.)

Dagens ridning

… egentligen gårdagens. Igår var det kallt på morgonen och faktiskt (!) frostigt ute. Jag började med att rida Anea ute på åkern och det var fantastiskt vackert med sol och gnistrande frost! Jag försöker att rida ut och tömköra mellan lektionerna nu. Jag vill helst inte nöta i ridhuset, men ute på åkern är perfekt för jag kunde rida slutor, galoppsax och lite byten. Det är inte samma kvalitet som förut men jag underhåller det i alla fall.

Efter det red jag även Affe ute. Inga galoppsaxar, men däremot lite jobb med att flytta honom i galoppen med svag tvärning. Han behöver bli smidigare i sidorna och kvickare för skänkeln.

Efter det hade jag en  privatlektion med Qurre och Jenny. Fokus på att få honom rak och jämn i kontakten. Hon fick rida mycket innanför spåret, speciellt i galopp. Där märks det tydligt om hästen drar åt ett håll och det är verkligen nyttigt för att lära sig att rama in. Han såg riktigt fin ut efter det här jobbet! Grunderna är A och O…

Innan lunch hann jag även rida Poker, som går med en del i verksamheten just nu. Han kändes riktigt fin igår tycker jag. Här är det ungefär samma fokus som med Qurre: jämn kontakt och framme för skänkeln.

Efter lunch red jag Velle i ridhuset och tränade mest skolor. Jag tycker att han är mycket starkare nu och har lättare att korta upp sig och bära sig, men nu skulle jag vilja (så småningom) ha en mer ”ärlig” samling. Han vill inte riktigt ”sätta sig” på rätt sätt utan tar hellre lite kortare steg – vilket i och för sig är bättre än förut när det knappt gick att ändra steglängden. Jag  tror dock att det kommer att ta tid att stärka honom med tanke på att han är så stor, och jag försöker att vara försiktig för jag är rädd att överanstränga honom. Mellan varven känns han riktigt fin nu, men han tycker att det är jobbigt, vilket är fullt förståeligt.

Grodan tömkörde jag igår. Hon jobbas nu från marken någon vecka, sedan ska jag rida igen har jag tänkt. Jag har lite ”problem” med att hon blir överambitiös och gärna tar i för mycket fast kanske inte alltid på rätt sätt. Inser att jag måste backa henne lite så att hon inte blir för spänd, men det är ärligt talat svårt att känna riktigt var ”gränsen” går. Har lite att klura på här. Måste vara noggrann med grunderna, men ändå inte fastna där utan ta något steg vidare – dock på rätt sätt…

Två privatlektioner till hann jag med. Elisabeth och Boromir red ute på åkern. Han gillar det och får lite bättre bjudning. Jag var rädd att han skulle bli lite väl ”på hugget” men det såg fint ut och både häst och ryttare verkade glada. Nyttigt även där att rida utan väggar som ramar in!
Elisabeth fick öva en del galoppfattningar
Här travar hon av

Marie red också en lektion på Caribo. Där fokuserade vi på att få Marie rak i sadeln och liksidig i varven. Det är lite svårare med galoppen i vänster varv, både för henne och Caribo. Nu hade vi dock förberett bra och varit noggranna redan på lång tygel, så att hon kunde börja vända och forma honom med bara skänkeln innan hon tog kontakt. Jag tror att det gjorde en hel del skillnad för slutresultatet. Tänk på att det ni gör redan på lång tygel och i framridningen blir avgörande för hela passet – dvs var noggranna med små detaljer som hästens balans, att den lyssnar på skänkeln, att ni kan göra halvhalter etc. Det är inget man kan komma på att man ska börja med när halva passet har gått – då är det redan ”för sent”!