Vinter på Wreta

Lite blandade vinterbilder. För några dagar sedan var det sol och frost och fantastiskt vackert! Idag har det varit vackert men hemskt att vara ute. Det har blåst isvindar så det känns som om ansiktet ska lossna… Vattnet har frusit i stallet (händer väldigt sällan) så eftermiddagen har jag ägnat åt att försöka få igång vattenkoppar, men bara lyckats delvis. Hästarna fick gå ute i skift så att inte stallet skulle bli totalt nedkylt… Och det verkar inte som om snön kommer ge sig i första taget, nu när man inte vill ha den längre. Så är det konstigt nog alltid!
Min väg till jobbet i lördags. Sol och snö och så fint så man inte tror att det är sant!

Idag hoppas jag att det inte blåser så mycket att vägen driver igen när eleverna ska hit… Det verkar vara massor med olyckor på vägarna just nu.
Fantasi tyckte också att vädret var sådär. Kyla är ingen fara men blåst verkar inte hästarna heller gilla. Särskilt inte när lunchen blåser iväg!

Min helg

Att berätta om ”min helg” blir inget i stil med de texter man kan läsa i SvD under samma rubrik. Med andra ord ingen champagne på senaste innestället eller brunch efter en lång sovmorgon. Nej, bara hårt stalljobb i -14 den här helgen! Men en himla bra helg faktiskt. Jag föredrar ju trots allt lite kallare väder framför det där ruggiga och fuktiga runt nollan. Jag trodde jag skulle frysa i helgen men det har gått över förväntan även att hålla lektioner. Fint och soligt har det ju varit också!

Jag har haft stallet helt själv den här helgen, så jag har haft fulla dagar. Igår hade jag dock bara en lektion, i övrigt var det stallfix och några hästar att motionera. Kvällen tillbringade jag i Täby på tävling. Inte för egen del utan jag har skuggdömt en MsvB. När man blir domare ska man både sitta bredvid en domare på X antal tävlingar, samt döma ”bredvid” några gånger (plus kurser / utbildningar). Nu är ju tanken att gå vidare som MsvB-domare så småningom, och då gäller samma upplägg.

Idag har jag haft ett väldigt bra flyt. På fm hann jag göra klart allt i stallet (mockning, fixa foder mm) plus ha en kurs med två lektioner. Hästarna har varit fina på kursen och vi fokuserade på lösgörande övningar – extra viktigt för hästarna när det är kallt och de kanske blir lite extra stela. På eftermiddagen hade jag fem hästar som skulle röra på sig på olika sätt, dock bara en att rida och det var Grodan. Nu låg hon och sov igen när jag kom! När lilla sömntutan behagade vakna så red jag ett kort pass, och hon kändes superfin idag. Grodan har varit här ganska exakt ett år nu, så det kanske är dags för ett eget inlägg om henne. Dagens bild är den första på oss som är tagen i januari förra året.

Vilka är framtidens kunder?

Nu har jag drivit mitt företag i snart 10 (!) år, och jag har haft en ganska stabil kundkrets hela tiden. Många har varit med ända från start (eller tidigare än så faktiskt), andra har haft uppehåll och återkommit, och vissa nya tillkommer naturligtvis medan andra försvinner. De flesta av mina kunder är kvinnor (99,99% typ…) – inte så förvånande kanske, och större delen av dem är äldre än vad jag är. Jag tror att det beror på att det kostar mer att rida här än på vanlig ridskola, så jag drar nog till mig kunder med en stabil ekonomi, som tycker att det är värt att lägga lite extra på en hobby som betyder mycket. Dessutom tar man sig inte hit utan bil, så den faktorn tillkommer också.

Jag undrar dock hur kundkretsen kommer se ut om 10-20 år? Jag förutsätter att jag jobbar med ungefär samma sak då, men kanske med lite annan inriktning (det får väl tiden utvisa) – hästar lär det ju dock handla om i alla fall. Många av mina kunder idag är ju ”fostrade” i samma stall-anda som jag själv, man har kanske hängt i stallet mycket och har ett ganska bra ”helhetstänk” kring hästen. ”Ryktet” säger ju att dagens unga inte är i stallet på samma sätt som vi var, utan man kommer dit och rider och sedan åker man hem. Jag ser ju inte det här, eftersom jag bara riktar mig till vuxna ryttare. Men jag funderar på hur det här eventuellt kommer att påverka min framtida kundkrets – för någon gång kommer det ju ”vända” till att mina kunder är yngre än jag (speciellt eftersom jag har upptäckt att jag själv inte är så ung längre…). Självklart finns det många unga med ett genuint hästintresse – men jag undrar ändå om man kommer att märka någon skillnad? Kommer det t.ex. finnas större behov av kurser i ”häst” och inte bara ridning? Kommer det ens finnas intresse för ”hela paketet”? Eller vill man bara köpa tjänsten och kanske till och med betala för att få hästen sadlad? Kommer fler ha egen häst men vara i behov av extra tjänster?
Jag på min första ”dressyrtävling”, en klubbtävling på hästen Dawona.

Jag hoppas att ridskolorna kämpar på med att förmedla känslan för hästen, och att man försöker få med eleverna på alla delar. På gott och ont är ju t.ex. skötarsystem ett minne blott (tror jag?). På gott menar jag att jag inte tror att det är stall-hierarki på samma sätt som förr, men på ont så tror jag också att en stor del av pysslet kring hästen försvunnit i ett moln av stress och andra aktiviteter. När jag började rida så bodde man ju nästan i stallet, det var inte ens så att man red varje gång man var där. Det som drog var djuren, kompisar, och en känsla av att vara ”behövd” – vi mockade och sopade och skötte ju allt. Utan den bakgrunden tvivlar jag på att jag hade haft en egen verksamhet idag. Tyvärr tror jag att många av de nya, fina anläggningarna som har byggts på ridskolorna inte riktigt bjuder in till att man har möjlighet till detta. Dels är säkerhetstänket mycket större nu (bra, visst, men man lär sig också att bli säker i stallet genom att vara där – inte genom att undvika risker), men jag tycker tyvärr att en del moderna ridskolor känns som ”fabriker”. Stallen är nog bra för hästarna, och en modernisering var såklart nödvändig, men flera av de stall jag kikat in i sista tiden har känts kalla och opersonliga. Det inbjuder helt enkelt inte till stallhäng och jag tycker att det är så synd. Vi tappar en viktig del i ”ridskole-kulturen” tycker jag. Sedan förstår jag också att en stor ”bov” är massa andra aktiviteter som ska hinnas med numera, och det kan ju vara svårt att påverka.

En känsla som jag själv har är att kunderna kanske inte kommer ha samma bakgrund från stallet som idag, men däremot tror jag att det kommer vara medvetna kunder, som förmodligen också är mer kräsna. Jag tror att kraven kommer att öka på hästvälfärd, utrustning, hästarnas utbildningsnivå och kanske också insyn i hur verksamheten sköts. Det har ju redan hänt en hel del på den fronten de sista 20 åren, och jag är ganska säker på att det kommer att hålla i sig.

Vad tror ni? Hur kommer ridsporten utvecklas i framtiden? Kommer ridskolorna se ut som idag? Kommer fler att ha egen häst istället? Kommer man vilja rida i lika stora grupper eller kommer ”min” typ av verksamhet med mindre grupper om mer individanpassning att växa? Ni som jobbar på ridskola – märker ni någon skillnad nu mot förr? Jag vill gärna höra era framtidsspaningar!

Julafton. Minns inte vilket är men minns det som ett av mitt livs bästa ridturer. <3
I den här spiltan satt jag och gjorde läxorna. Fast troligen med hästen vänd åt andra hållet…

 

Affe 2018-02-22

Affe blev lite ivrig av att ridas ute i snön idag, han for iväg med mig ett par gånger och busade! Annars är han ju lugnet själv, men han passade minsann på… Satt faktiskt lite löst en sekund, det är inte ofta det händer kan jag säga.

En fin vinterdag!

Idag har det varit en sådan där bra vinterdag med sol och lagom mycket snö. Solen värmer faktiskt nu – det var perfekt att sitta ute och dricka kaffe idag! Har också ridit några hästar ute, och haft lektion med Zigge och Dario på eftermiddagen. De fick trava av ute i snön, det gäller att passa på!
En av dagens hästar var Boromir, som jag red ute i alla gångarter. Jag har ju haft pelham på honom nu i ca en vecka, och det har sett väldigt mycket bättre ut än vanligt bett. Jag själv har dock inte ridit på det förrän idag – och det var ju en enorm skillnad! Han har varit känslig för sits och ben innan, men inte lika känslig i munnen. Nu var det servo, och hur lätt som helst att rida – plus att han blev ännu mer känslig för ben och säte. Han kändes riktigt fin idag!
Grodan hittade jag sovandes i snön när jag skulle ta in henne för jobb. Nästan så att hon snarkade… Så himla söt. Jobbet fick vänta!

 

Två väldigt olika hästar

Det är viktigt att ha variation på hästmaterialet i en verksamhet, dels för att det ska passa olika typer av ryttare, men även i varierande storlek och ålder. Man kan ju lugnt påstå att jag har lyckats med olika hästtyper när det gäller de senaste två inköpen. De är som natt och dag (förutom att båda är trevliga och snälla)!

Boromir (14 år) som kom i november är stor och lite ”gänglig”. Han kan bli lite stark när han inte orkar hålla ihop kroppen, och behöver en del inramning av ryttaren. Man får jobba mycket med övergångar och halvhalter för att få honom att bära sig själv och hitta bättre egen balans. Det är viktigt att han inte går i en för låg form utan att han lägger mer vikt på bakbenen istället. Hittar man det så ger han en bra ridkänsla och bättre kommer det bli med mer styrka. Jag jobbar hellre med ett lugnt grundtempo på en sådan häst, så att han inte rinner iväg – det betyder inte att man ska sitta och bromsa, men att han ska vänta.
Dario (9 år) är snarare rätt liten, den minsta i mitt gäng. Vet inte hur hög faktiskt, men kommer bli bra till lite kortare ryttare och han är inte särskilt ”fysisk” att rida. Lätt i kontakten, nästan för lätt, så han behöver komma fram mer till bettet och våga ta mer kontakt. Han är inte trög men är fortfarande lite spänd / stum i ryggen så på honom gäller endast att rida framåt i ett rätt fräscht tempo, se till att han är loss i sidorna och att han börjar länga halsen. Jag tror att han kommer bli väldigt populär, han är gullig och vänskaplig och lätt att sitta på. Sådant brukar uppskattas. Idag gick han sin första lektion, finns ett kort klipp på Instagram.

Jag tror att de här två hästarna kommer att komplettera varandra bra. Det är lite jobb med ”finputsning”, men det är det alltid med nya hästar, så det får man räkna med.

 

Fredag

En kort dag idag. I morse hade jag ett drop in-pass, och där fick Dario gå med på sin första lektion. Min stalltjej red, det är mest hon som har ridit honom sedan han kom. Jag tänkte att det var ett bra sätt att slussa in honom i en grupp. Det gick väldigt problemfritt, han såg fin ut! Jag hoppas jag kan börja ha med honom så smått snart. Jag har inte velat stressa, för jag tycker att han har varit lite spänd i ryggen och att han behöver bjuda lite ärligare fram på bettet, men det börjar sakta bli bättre!

Efter lektionen satt jag upp en stund på Fantasi. Hon kändes bra, men behövde lyssna lite bättre på gas och broms. Det är nästan alltid halvhalterna jag måste stämma av när jag sitter upp på lektionshästarna (min egen också för den delen). Tror att vi ska jobba lite extra med det kommande vecka.

Jag har också ridit Zigge och Anea. Blev sen lunch, men nu är jag helt klar med stallet, så jag ska bara städa lite här hemma och åka och köpa mat till morgondagens dagläger. Ska bara komma på någon bra mat… Har lite idétorka!

Egentligen skulle vi fira min brors födelsedag idag men båda mina föräldrar är förkylda, så det blir en lugn kväll hemma med Torbjörn. Lika bra kanske, jag har varit väldigt trött i veckan. Känner mig dock piggare idag, så hoppas det håller i sig!

Boromir

Idag har jag försökt knäppa en bild till hemsidan på Boromir, men precis när vi gick ut så försvann solen. Tänk att det slår aldrig fel! Det får nog bli en tillfällig bild så han i alla fall får en presentation.

Nu har han varit här sedan slutet av november, men det känns längre tycker jag. Han har varit duktig och hoppat in i jobbet direkt. Det är dock en del styrketräningsjobb kvar för att få honom lite mer ”lättmanövrerad” med tanke på att han är rätt stor. Jag har dock bytt bett (till ett pelham) sista dagarna, och det verkar vara en bra idé såhär långt. Hur som helst tycker jag att han blir lite bättre för varje vecka, så det känns lovande. Min uppfattning är att det är många elever som uppskattar honom, han är en ganska okomplicerad individ och också lätt att sitta på. Målet är att få honom lite mer självbärig framåt sommaren. 🙂

Solglimt

Det var så fint i morse, men solen försvann lika fort som de gulliga rådjuren (hjortarna?) som man kan se på andra bilden om man använder förstoringsglas. De stod i solstrimman vid hästarnas hage i morse, 15 stycken.Idag har jag bara varit i stallet på förmiddagen. Flera hästar fick gå på uteritt idag. Jag och Maria red ut på Anea och Zigge. Zigge är superfin just nu!
Eftermiddagen har jag spenderat vid datorn, men jag är inte i närheten av klar med allt jag ”borde”. Nu måste jag dock avsluta det för jag har några ryttare som ska träna program om en stund. Efter det kommer en kompis på middag. Vi får fira alla hjärtans dag ihop, Torbjörn är på möte. 😉