Två väldigt olika hästar

Det är viktigt att ha variation på hästmaterialet i en verksamhet, dels för att det ska passa olika typer av ryttare, men även i varierande storlek och ålder. Man kan ju lugnt påstå att jag har lyckats med olika hästtyper när det gäller de senaste två inköpen. De är som natt och dag (förutom att båda är trevliga och snälla)!

Boromir (14 år) som kom i november är stor och lite ”gänglig”. Han kan bli lite stark när han inte orkar hålla ihop kroppen, och behöver en del inramning av ryttaren. Man får jobba mycket med övergångar och halvhalter för att få honom att bära sig själv och hitta bättre egen balans. Det är viktigt att han inte går i en för låg form utan att han lägger mer vikt på bakbenen istället. Hittar man det så ger han en bra ridkänsla och bättre kommer det bli med mer styrka. Jag jobbar hellre med ett lugnt grundtempo på en sådan häst, så att han inte rinner iväg – det betyder inte att man ska sitta och bromsa, men att han ska vänta.
Dario (9 år) är snarare rätt liten, den minsta i mitt gäng. Vet inte hur hög faktiskt, men kommer bli bra till lite kortare ryttare och han är inte särskilt ”fysisk” att rida. Lätt i kontakten, nästan för lätt, så han behöver komma fram mer till bettet och våga ta mer kontakt. Han är inte trög men är fortfarande lite spänd / stum i ryggen så på honom gäller endast att rida framåt i ett rätt fräscht tempo, se till att han är loss i sidorna och att han börjar länga halsen. Jag tror att han kommer bli väldigt populär, han är gullig och vänskaplig och lätt att sitta på. Sådant brukar uppskattas. Idag gick han sin första lektion, finns ett kort klipp på Instagram.

Jag tror att de här två hästarna kommer att komplettera varandra bra. Det är lite jobb med ”finputsning”, men det är det alltid med nya hästar, så det får man räkna med.

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*