Träning med Grodan igår

Två klipp från träning hos Nina igår. Grodan är så himla duktig, lätt att lasta, snäll att åka med och likadan hemma som borta. Traven är fortfarande lite snabb i takten, men det tror jag kommer bli bättre med mer styrka. I galoppen har vi börjat flytta henne lite för skänkeln (viktigt inför bytena) och vi provade några byten. Åt ena hållet rent och på hjälpen, åt andra hållet efter bak, men det där tror inte jag blir svårt för henne. Galoppen är såpass ridbar att bytena inte bekymrar mig. Tycker på det stora hela att hon är väldigt lättlärd. 🙂

Idag har jag en hel del hästar att rida på förmiddagen, så det blir korta pass bara. Några inackorderingar ska också ha hjälp med promenad / longering, men som tur är har jag ju bra personal så vi borde hinna allt. Jag ska nämligen iväg i eftermiddag och hålla träningar borta, så det går en massa tid där. Det ska dock bli roligt! Jobbar ju mest hemma, och lite omväxling skadar inte. I helgen är det kurs lör-sön så jag ska hinna handla mat och förbereda lite också inför det. Kom på att jag även behöver hinna titta en stund när min stalltjej rider program – hon ska debutera på dressyrbanan imorgon med sin häst! Dags att sätta fart med andra ord. Blir multitasking idag. Eventuellt kommer det upp film ikväll från min träning med Grodan igår också.

Trevlig fredag!

Fortbildning ridlärare / tränare

Igår var jag på Djursholms ridskola på fortbildning hela dagen. Det var kombinerat för både ridlärare och tränare denna gång, och både dressyr och hoppning. På förmiddagen tittade vi på dressyr med Marianne Esseen och på eftermiddagen hoppning med Daniel Svensson. Fokus låg på grundridning och ryttarens position. Det mesta är repetition, men man får alltid någon liten ny idé att ta med sig hem. Marianne visade t.ex. en bra övning för att förklara kontakten med hästens mun, den ska jag försöka använda vid tillfälle. Det är ju så himla svårt att förklara tycker jag! Och så är det olika på olika hästar….

Oftast tycker jag att den största behållningen av en sådan här dag brukar vara att träffa andra i samma bransch. Man är ju minst sagt ganska ensam i jobbet ibland, och jag saknar att ha någon att diskutera och bolla saker med, även om jag gillar att jobba själv och göra som jag vill. 😉 Igår var det både ridlärare, domare och tränare på plats och folk som jag oftast bara träffar i dessa sammanhang. Det är bra att få lufta vissa tankar och även höra lite om hur andra jobbar / tänker och funderar!

 

Helgen

Måndag igen. Solen skiner! Superskön dag och jag är glad att jag får jobba ute (säger jag och sitter inne och skriver detta…)

Helgen gick snabbt, som vanligt. I fredags hade jag drop in på morgonen och red några hästar på em. I synnerhet Grodan var fin, hon är en stjärna! På kvällen hade jag en kompis på besök och vi åt en höstmiddag med äppelpaj som avslutning. Jag gillar hösten! I alla fall innan den blir för mörk / kall och blöt. Just nu är det mysigt med lite mörkare kvällar och tända ljus, men jag vet ju att inom kort kommer jag att hata mörkret tyvärr. Tycker det är jobbigare än kylan.

På lördagen var det stalljobb på förmiddagen och tävling em / kväll. Det blev en lång dag eftersom tävlingen var i Strängnäs och jag startade vid 18. Det kändes helt ok, men en riktig miss i en piruett. Tyckte saxen var bättre än tidigare och serierna stadiga. Dock snåla domare (i mitt tycke) och några märkliga kommentarer som var svåra att ta till sig, men det är ju så med dressyr ibland. Kan dock konstatera att jag måste nöta program mer hemma. Varje moment för sig fungerar rätt bra på träning, men det blir svårt att behålla samling och spänst ett helt program och jag upplever att det går fortare och fortare ju längre in i programmet vi kommer, det är inte bra! Plan: rida mer program och filma även hemma så jag kan rätta mig själv snabbare. Svårt att känna allt som händer, men kan ju själv se vissa saker väldigt tydligt på film!

Igår var jag ledig på förmiddagen (tur, var helt slut), och hade kurs på eftermiddagen. Ingen ridning, behövde vila kroppen! Nya tag idag igen, men Anea får en uteritt, det har hon förtjänat.

Man får göra det bästa av hösten!

Magisk sadel

Efter att ha provat X antal sadlar och fått gråa hår och några nya rynkor på kuppen, så tror jag att jag har hittat lösningen nu! Jag har haft tre sadelprovare ute innan, som har gett lite olika bud, och jag kom i och för sig närmare en lösning på så sätt att jag insåg att jag verkligen inte kan rida i alla typer av sadlar, och att min häst är mycket mer känslig än vad jag trodde. Visst har jag förstått att hon har en känslig rygg, men det blev väldigt påtagligt när jag provade flera sadlar efter varandra att hon blev mycket starkare och stummare i handen med de sadlar hon inte gillade. Redan när man lade på vissa sadlar och drog gjorden så visade hon obehag när det inte passade henne.

Jag hittade en som hon gick väldigt bra med (Prestige D2), men jag fick ont i ryggen av den. En annan sadelprovare tyckte att jag kunde ändra min befintliga sadel. Sympatiskt att inte ”sälja på” mig en ny, men jag befarade att det inte skulle funka. Ändå lyssnade jag på det rådet eftersom jag tänkte att jag inte är ”tillräckligt kunnig”. Sadeln hamnade visserligen i (för ögat) bättre balans, men blev som en klädnypa på ryggen istället, och det slutade med ryggont för hästen denna gång. Jag fattar inte att jag ens övervägde saken, men ibland blir man desperat, och så tar man ju hjälp för att man tänker att personen ifråga vet vad den håller på med!

Nu verkar jag dock ha hittat rätt! Har bestämt mig för en Anatomica. En elev har en sådan sadel och jag har ju suttit i den på hennes häst, men tyckte inte den var så ”märkvärdig”. Provade den ändå på Anea, och upplevde att det var en av de sadlar hon gått bäst med. När jag hade ridit ett ganska ”ordentligt” pass med den ställde hon sig på stallgången och gäspade efteråt, vilket jag tolkar som att hon hade slappnat av mer än på länge! (Hon brukar inte göra så i vanliga fall.)

Tog ut Cindy, som säljer Anatomica, och vi lade på en sadel som liknade den jag hade provat, men med lite andra knästöd (som passar mig bättre). Denna gång gäspade hon på stallgången redan vid sadling (!). Jag behövde faktiskt inte prova runt en massa, utan den här verkar fungera för oss båda utan ändringar. Annars kan man ändra denna sadel med olika kåpor, knästöd, bom osv osv. Om jag skulle vilja beställa helt efter egna önskemål så är leveranstiden ca 9 veckor, och jag har redan ”slösat bort” rid-tid från ungefär april / maj till och med nu, pga fel / dålig sadel. Himla bra alltså att jag kunde få den här på en gång! Den är ullstoppad (vilket är bra) och går att ändra vid behov i framtiden.

Nu har jag inte ridit i den supermycket, men jag märkte skillnad i dessa moment direkt:
* Min egen position, som blev mer naturlig. Jag kan ”ta i” på rätt ställen, dvs i kroppen / magen, istället för att kompensera med armar / ben eller rygg, som jag ibland har gjort annars (tyvärr).
* Min häst bjuder framåt själv, och på första träningen med denna sadel ville hon ta i mer och mer, så jag fick nästan börja säga ”stopp” istället för att hela tiden jobba med att hon ska ”ta i mer”.
* Mer schwung / spänst i steget.
* Lättare att rygga.
* Lättare att få henne att göra halt med vikten på bakbenen (märks till och med på lång tygel, där hon alltid annars har valt att lägga vikt på framdelen.)
* Rakare och jämnare kontakt. Framförallt mindre kontakt – jag kan ta en förhållning och lätta, utan att känna det som om jag ”tappar” henne. Hon bär sig med andra ord bättre själv.
* Betydligt luftigare byten, kunde rida mer framåt i serierna istället för att bromsa (tidigare har hon lagt sig på mer och mer och blivit stark på slutet.)
* Hästen ser gladare ut!

Nu kan man ju undra varför jag inte har ”tagit tag” i detta tidigare? Jo, jag har trott att min häst ”är såhär”, inte kan bättre, att jag själv inte rider bättre än såhär, att vi inte kan komma längre osv. Nu börjar jag omvärdera det lite och tänker ge oss en chans till. Jag förstår att inte just den här sadeln är ”magisk” för alla ryttare, men jag har aldrig känt såhär stor skillnad tidigare. Oavsett vilken sadel man väljer / gillar, så är i alla fall kontentan av det hela att det måste passa både häst och ryttare! Och att det gäller att få rätt hjälp, lite på sin magkänsla och vara envis som en j*a åsna.

Till dig som letar kan jag varmt rekommendera att prova denna sadel. Jag har även använt den på Zigge ett par gånger, och det är stor skillnad även på honom. Han tar ut steget bättre, bjuder mer framåt och har lättare att länga ut halsen. Det ska bli jättespännande att se om han kan förbättra sig ytterligare med en annan sadel. Återkommer om ett halvår eller så!

Från första träningen med nya sadeln. I onsdags tränade vi igen, men det blev tyvärr ingen film då. Synd, för då travade hon ännu bättre!

Hemma igen

Har haft några bra dagar på Gotland med fokus på att sova, läsa och äta god mat. (På fredagen jobbade jag i och för sig lite också, bl.a. med att uppdatera hemsidan. Finns nu ytterligare någon ny kurs och det kommer förmodligen ett par tillfällen till under hösten. Ni får helt enkelt hålla utkik!)

I lördags firade vi mina föräldrars födelsedagar med middag ute. Vi åt libanesiskt och man kunde beställa flera smårätter. Vi fick in 16 olika (!), några var i och för sig ”bara” röror, men ändå. Jag trodde inte vi skulle få i oss allt, men det gick alldeles utmärkt, och ändå blev man faktiskt inte ”äckligt mätt”.

Nu är jag hemma igen, hade lektioner igår kväll och hann rida lite också. Hoppas nu på att ha lite ny energi för att orka med höst och vinter! Har ni några tips som gör att man orkar bättre under vinterhalvåret?

Zigge 2017-09-13

Provade ju en ny sadel på Zigge också häromdagen. Jag tror inte att jag inbillar mig, den ger mer frihet och han travade plötsligt bättre än jag känt tidigare. I början var det lite försiktigt, men sedan kändes det som om han ”kom på” att han kunde använda ryggen och han började ta i mycket mer. Vet inte hur tydligt det syns på bild, men jämför första och sista bilden så ser ni att det har hänt lite med hans hållning och även undertrampet!

Långhelg

Jag kommer faktiskt smita iväg från och med ikväll till och med måndag förmiddag. Tyckte att jag behövde en mini-semester för att orka hela hösten. Ikväll har jag därför vikarie, vilket inte hör till vanligheterna! Jag åker till Gotland, ”som vanligt” (kanske borde man variera sig ibland men det är skönt att ha ”sitt eget”). Har inte varit där på hösten mer än någon enstaka gång så det kommer kännas lite annorlunda.

Idag har jag varit och tränat på förmiddagen med Anea. Det gick väldigt bra, hon kändes jättefin. Jag tror att jag har hittat lösningen på sadelproblemet nu, men det kräver nästan ett eget inlägg… Kan i alla fall konstatera att skillnaden är enorm!
Inte världens bästa bild kanske, Zigge blundar.. Men såhär spontan-glad blev jag när jag provade samma sadel på honom igår. Och då kan jag tillägga att jag inte ler i första taget när jag rider! Men plötsligt fick han upp ryggen och travade bättre än någonsin. Borde ha filmat istället…