Ett år sedan

Tycker att påminnelserna på FB om vad man gjorde för ett år sedan kan vara ganska roliga ibland, särskilt med tanke på mitt dåliga minne!
Idag är det tydligen två år sedan jag köpte Anea (lånade henne under flera år innan), och det är ett år sedan vi debuterade Int1 i Enköping. Jag hade tänkt åka dit nu i helgen för en sista start i år, men nu har hon ju tyvärr inte känts helt 100. Jag är dock nöjd med våra prestationer i år så det är faktiskt inte hela världen.

Däremot tänkte jag åka dit ändå, bara för att titta på några ekipage. Brukar aldrig ta mig tid till sådant, men nu råkar jag ha ett annat ärende åt det hållet så då kan jag förena nytta med nöje. Den här söndagen är ändå ”tom” i kalendern (bortsett från stalltjänst) eftersom jag hade tänkt tävla själv då. Ofta ser jag bara ekipage jag dömer (upp till MsvC) eller GP-ryttare, och jag tänkte att det kunde vara nyttigt att få lite perspektiv och se hur det egentligen ser ut på ”min” nivå. Man ser ju bara de andra när man rider fram, om ens det (är ganska upptagen av mig själv när jag ska tävla).
dsc_8564Efter debut i Int1 förra året.

Helgen

SÅ skönt att vara ledig lite sammanhängande. (Alltså nästan hela fredag utom provridningen, hela lördagen och jag inbillar mig hela dagen idag, även om jag måste ta in hästarna i em.) Man är ju inte så bortskämd med hela helger precis, fast det här året tror jag att jag har lyckats snika till mig lite fler lediga dagar än tidigare. Framförallt har jag effektiviserat jobbet lite och det gör stor skillnad faktiskt.

Jag känner mig lite piggare nu i alla fall! I fredags kom min lillebror på spontant besök och sov över till igår. Igår gjorde jag i princip inget alls, utom att kratta lite löv och ge fåren manikyr. (Man klipper klövarna med en sekatör.) På kvällen var vi bjudna på en 40-årsfest inne i stan. Temat var typ ”glittriga divor” så jag gick all in på glitterfronten. Idag verkar T vilja att jag ska hjälpa till att byta däck på bilarna, så jag får väl göra ett försök med mina överpiffade naglar. De lär ju inte vara lika snygga efteråt. Tillbaka till livet på gården, med andra ord.
dsc_6310Inte så vanligt förekommande bild på den här bloggen… Jag lovar dock att inte börja med sminktips eller dagens outfit.

Att köpa häst

Att köpa häst är verkligen ingen enkel match! Det är mycket som ska stämma. På sätt och vis är det lättare att köpa till en verksamhet eftersom ”allt” inte måste vara perfekt på EN individ. Jag har ju flera hästar och då kan de vara bra på olika sätt. Om man ska köpa till sig själv så har man kanske något högre krav på att hitta en häst som har ”allt” och då tar det lite längre tid. Å andra sidan ska en häst till en verksamhet klara olika ryttare, och ofta är budgeten också mer begränsad.

Saker som jag tycker är viktiga när jag letar häst:

* Ridbarheten. Det är såklart A och O. Jag vill inte behöva gå en brottningsmatch med hästen, utan det ska vara lätt att hitta kontakt och eftergift. Ju mer utbildad desto bättre såklart, men det viktigaste är att grunden känns bra, och att hästen är rolig att rida! Jag känner efter ca 10 minuter om jag är intresserad eller inte. Start, stopp och flytta för skänkeln är ”basic” och måste fungera.

* Hälsostatus – en del kan man ju se själv, dvs hur hästen är musklad, hull, hovar mm. Annars kan man ju bara gå på det säljaren säger. Naturligtvis ska hästen besiktas, men jag brukar inte röntga. Om jag hade köpt en väldigt dyr häst för tävlingsbruk så skulle jag nog göra det, men när man köper många hästar så får man lov och chansa lite när det gäller röntgen (som inte alltid säger hela sanningen).

* Snäll att lasta, klippa och sko? Om hästen har tävlat så känns sannolikheten större att lastningen fungerar. Egentligen borde man provlasta hästen innan köp, precis som att man provrider. Är det någon läsare som har gjort det? Vissa salufilmer har faktiskt ett klipp där de visar lastning också, det tycker jag kan vara smart! Själv har jag aldrig provlastat, men jag brukar fråga om det i alla fall. Jag har haft EN svårlastad häst, men det kan jag skriva om en annan gång…
Jag har även köpt en häst som är svår att sko och behöver lugnande (Affe), men det visste jag vid köp. Säljaren var ärlig med det.

* Uteridning? För mig är det inte superviktigt att man kan rida ut själv på en häst som ska gå i en verksamhet. Några jag har haft har inte gått att rida ut ensamma, men alla har gått att rida ut på så länge de har haft sällskap. Jag har ju inte hästarna för att lulla i skogen så det är sekundärt, men jag tycker det är viktigt att de kan gå på olika underlag och försöker få ut dem minst en dag i veckan.

* Tävlingsresultat? Det är inte viktigt ur perspektivet att ha hästen i en verksamhet, men det kan vara bra att kolla upp i alla fall. Det säger en del om hästen trots allt.

* Storlek? Jag vill helst inte ha för små hästar. Har haft några i storlek Small, men det är ju mer begränsat vilka som kan rida dessa hästar. En liten ryttare kan rida en stor häst, men inte tvärtom. Helst ska de ju vara något viktbärande också.

* Ålder. Den här är klurig. En äldre häst är ju oftast mer utbildad och kan vara värdefull ur den synvinkeln. Kruxet är att den förmodligen har färre år kvar att kunna jobba. Jag har köpt hästar från 10 år och uppåt, men skulle kunna tänka mig något yngre också. Vissa ridskolor köper hästar runt 5 års ålder, och det har jag sagt förut – jag tycker inte det är rättvist mot varken elever eller hästen. En häst måste få en bra grundutbildning med konsekvens, och med alltför många olika ryttare så blir det för mycket olika budskap, enligt mig. Jag själv lägger ganska mycket ridtid på hästarna, men jag vill inte behöva utbilda en häst från ”grunden” för att ha den i verksamheten, så därför föredrar jag lite äldre hästar. Sedan måste givetvis åldern stå i förhållande till priset!

Kan ju tillägga att jag är rätt dålig på att verkligen följa mina egna råd… Jag köper häst till 90% på ren magkänsla. Men jag tror att magkänslan också är en viktig faktor!

dsc_0317Min allra första häst. <3 Bilden är tagen för exakt ett år sedan.

Höst-trött

dsc_6294Nu tror jag höst-tröttheten börjar slå till… Den här tiden när det börjar bli mörkare är det svårt tycker jag,  och ännu värre blir det när klockan ska ställas om (i helgen?). Den här helgen har jag dock ledigt fre-sön, inte riktigt till 100%, men nära nog!

Imorgon ska jag (bara) få undan lite pappersjobb och provrida en häst. Annars ingen ridning i helgen, och det är skönt för jag måste vila kroppen. Tror jag börjar bli gammal alltså… (!) Jag kan inte berätta mer om hästen nu, som ni nog förstår, men håll tummarna stenhårt för det låter bra och hade ju varit toppen om det löste sig snabbt! Jag tycker inte om att varken leta efter eller att provrida så ju kortare process desto bättre. Kanske en av anledningarna till varför jag köpt flera hästar på film även om det egentligen inte är att rekommendera!

Vet-check av Zigge

Idag har jag varit och vet-checkat Zigge, ”just in case”. Han har jobbat något hårdare en tid och egentligen varit finare än någonsin, men efter en period med lite tuffare jobb tyckte jag han verkade trött i kroppen. Nu har han vilat en vecka och idag kollade vi honom hos veterinären. Inga böjprovsreaktioner men lite stel i ryggen – dock inget som behandlades. Omdömet var egentligen att han är ”över-rörlig” och en sådan häst kan lätt bli lite ansträngd. Skönt dock att han förmodligen bara varit trött i musklerna. Har haft en viss oro över hans bakknän pga att han sätter bakbenen ganska djupt in under kroppen ”av naturen” men egentligen kanske han inte är stark nog att bära sig där tillräckligt ännu. Han rör sig inte särskilt ”ekonomiskt” om man säger så.

Jag tänkte smyga igång honom lite från och med imorgon, så får vi se hur det verkar. Jag kanske är lite väl petig, men åker hellre till veterinären en gång för mycket än tvärtom. Han är lite mindre musklad på ena sidan och det är hans svaga bakben, så jag får väl bara jobba vidare så gott jag kan med att stärka den sidan. Tror dock aldrig han kommer bli ett ”muskelpaket” utan han är nog den taniga typen av naturen.

Han har faktiskt skött sig superbra idag! Jag har aldrig åkt med honom förut, och bara provlastat en gång. Det gick väl okej men det var inte helt utan protester. Hade ställt in mig på det värsta idag, men han gick in direkt utan att ens vifta på örat. Både jag och min stalltjej var typ i chock när vi satte oss i bilen, haha. Ni som har träffat Zigge vet ju att han i princip kan diskutera att gå in i spolspiltan och ibland ridhuset, så man förväntar sig inte att han ska traska rätt in i släpet. Det gick lika bra på vägen hem! Tur det, jag vill INTE stå vid kliniken och tjafsa om lastning med min häst. Tycker att jag ser svårlastade hästar varje gång jag åker till klinik. Vi två tillfällen nu nyligen har jag sett folk som försökt lasta sina djur ända från att jag kommit till kliniken tills jag har åkt hem igen! Mardröm.

Nästa projekt: försöka klippa honom. Det kan nog bli en upplevelse eftersom han inte kan stå stilla ens när man borstar. Men han kanske överraskar mig positivt där med? Måste göras snarast, han har inte så tjock päls men väldigt lång. Ser nästan ut som en hund eller något vid det här laget….
dsc_1854Som sagt – bakbenen är ganska långt inunder, trots att han inte är särskilt ”stark”.

Tack! <3

Tack för kommentarer, sms och stöttning på förra inlägget. Jag känner mig inte superpeppad för tillfället om jag ska vara ärlig. Det är dessutom nästan alltid så att om en sak börjar krångla så följer det flera, precis som det motsatta – om en sak går bra går ”allt” bra. Obegripligt. Det där kan man ju skriva ett filosofiskt inlägg om, men det får bli en annan gång. Just nu väntar jag bara på nästa katastrof, jag kan inte hjälpa det. Känner mig liksom nervös och stressad, och det är ju inte alls konstruktivt. Att hela tiden vara rationell och professionell i det här jobbet är så j*a svårt! Man måste liksom vara hårdhudad på något sätt, och bita ihop, fast man har lust att ge upp ibland.

Egentligen har dagen varit ganska bra ändå. Har ridit flera hästar, friserat och pysslat lite extra med dem. Guldstjärna till Affe som har klarat förvänd galopp åt båda håll idag! Ellinor har hjälpt mig kolla Dizas sadel (som tyvärr behöver bytas ut eller ev stoppas om). Ikväll är jag ”ledig” eftersom mina elever har teori i form av yoga idag. Jag hoppas det går bra! Själv har jag suttit vid brasan istället för ett kallt ridhus, men jag har faktiskt jobbat med annat (mail, planering osv).

Nu ska jag dock avsluta kvällen med en film, efter att jag har nattat hästarna.
dsc_0038Bara att gå vidare. Nina sa till mig idag att ”förändringar är inte alltid dåligt” och det är ju sant. Tacksam över att ha en tränare som jag kan ringa till och vara helt ärlig mot, både i med – och motvind.

Tråkiga nyheter

Jag ska försöka fatta mig kort (blev jättelångt ändå!) utan att bli alltför sentimental – tyvärr så är det här en del av mitt jobb och jag måste vara rationell och inte gräva ner mig… Egentligen vill jag bara skriva roliga och upplyftande saker i bloggen, men eftersom jag skriver nästan varje dag så ingår det att dela med sig även av tråkiga saker. Dessutom kommer ändå flera av er undra – så det är lika bra att vara öppen med allt – bra som dåligt.
dsc_6061Harry har fått bli en ny stjärna på hästhimlen idag. Det är egentligen något jag vetat ett tag, men beslutet fattades idag till 100% och jag ville inte berätta innan dess. Han har ju haft svårt med bjudningen hela tiden till och från – även om han i perioder har känts som ”en miljon” och varit fantastisk att rida. För ca en månad sedan kändes det dock som om det bara gick bakåt igen, inte bara på tävling, utan även hemma. Sista gången jag red så fick jag ”tvinga” honom runt åkern, han ville inte ens skritta framåt, och då kände jag verkligen att det var dags att ge upp.
dsc_7256Sista tiden tyckte jag att han blev andfådd och var allmänt motvillig, så jag ”hoppades” att han hade problem med typ andning, magen, magsår eller något sådant. Bokade tid på Ultuna och vi började med hältkoll för säkerhets skull. Det visade en lindrig hälta hö fram, men inget som borde ge så stor påverkan på honom. Egentligen skulle vi gå vidare på em med koll av hjärta, andning etc, men han blev kvar över natten. Dag två gjordes arbetsprov (hjärta / lungor) vilket innebär mycket galopp. Efter det blev hältan tyvärr mycket värre så de gick istället vidare med det och röntgade. Röntgen visade inte bara pålagringar, utan även att brosket i kronleden är helt förstört. Leden kan alltså inte ”glida”.dsc_3622

Detta kan gå att operera, man stelopererar då leden så att den växer ihop. Den leden har inte så mycket rörlighet och prognosen att lyckas skulle vara ca 70-80% men konvalescensen är upp till ett år. Harry skulle bli 16 nästa år, och jag vet inte hur mycket av problemet som satt ”i huvudet” och vad som ”bara” var smärta. Han har inte fått det här hos mig, utan det här måste vara en del av problemet med hans bjudning sedan länge. Han har trots det gått igenom böjprov och lyckats ”dölja” det bra, men brosket blir inte förstört på 1,5 år… Jag tror inte att säljaren har vetat detta, men jag hoppas verkligen inte att någon av hans tidigare säljare varit medvetna om detta och sålt honom ändå. (Ni som har följt oss vet att han varit såld ett flertal ggr.)dsc_4425 dsc_5270 dsc_4412

Hur som helst. Att operera en så ”gammal” häst med tveksam funktion redan innan kändes inte helt 100. Jag har å andra sidan aldrig ägt en så fin häst, och det är lätt att tro att man ska ”rädda” en missförstådd häst. Jag har lagt så mycket tid redan osv. Å andra sidan: jag försöker driva ett seriöst företag. Hästarna kommer först, men samtidigt finns det något som heter ekonomi. Kostnaden för att operera och ha honom stående motsvarar mer än två nya hästar, i princip.dsc_3588 img_2268

Jag har dragit i veckor på beslutet. Idag åkte jag in för att göra ytterligare koll och bedöva en gång till, mer specifikt, och ev rida med bedövning. Bedövningen släckte dock inte hältan alls. Noll bjudning och tom blick. Efter det här så kände jag att beslutet inte var svårt att ta. Att besluta om liv och död är tufft, men att operera med osäker prognos är rent egoistiskt och inte för hans skull i så fall. Han har gjort sitt, jag är helt säker. En operation innebär minst 2 månaders boxvila och han var redan uttråkad fastän han ändå gått i hage med kompisar. Det kändes inte etiskt att ens försöka och veterinären stöttade mig i mitt beslut.img_2511 img_2475 img_2457

Jag orkade inte ta med honom hem, jag lämnade honom där. Jag har redan ”gjort slut” innan idag och det blir så dramatiskt att gå här och vänta annars. Jag är såklart både ledsen och besviken att mista en så fin och härlig häst. Han har verkligen varit speciell, och även om det har varit klurigt så har jag haft mycket glädje av honom och många fantastiska ridpass. Jag vill gärna tro att han fick ett bra avslut hos mig, jag tror det. På något sätt är jag ändå lättad att det fanns en förklaring till hans bristande framåtbjudning. Är också tacksam över bra hjälp på Ultuna, som hade flera veterinärer till förfogande, och var proffsiga – vilket också innebär ärlighet.dsc_0037

Älskade Harry kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta. Jag är tacksam över att få ha lärt känna en så fantastisk häst. <3 Jag höll i alla fall mitt löfte om att detta skulle bli hans sista hem.

Nytt släp!

Hämtade mitt nya släp igår, från Ifor Williams. Första gången jag äger något helt nytt och oförstört känns det som! Ska bli spännande att se vad hästarna tycker om det. Det är ett enhästars så det blir lite bredare för hästen, men smalare totalt. Det jag har haft innan har jag ofta fått ställa upp brett för att t.ex. Harry och Calle ska få plats. Nu hoppas jag att de är nöjda med detta! Det är sadelkammare i, och fronturlastning, så det blir lite nya grejer att vänja sig vid för mig också. Är dock mest fascinerad över finessen att kunna låsa fast släpet på bilen så att ingen kan plocka av släpet när det står parkerat, haha. Har inte sett den funktionen förut, men det är säkert fler som har så. Smart, hur som helst!
14691067_10155454272898636_5513021783601815332_n

Snart är det jul…!

Det är flera som har börjat fråga efter julkurser. Jag har inte börjat planera det än, för det är alltid så svårt att lista ut hur man ska lägga kurser / om folk är lediga osv. Ni får gärna själva komma med förslag på upplägg och dagar ni är intresserade av. Hela grupper kan också boka! Återkommer i alla fall snart med julplaneringen.
dsc_2070

Bomövningar / veckans övning

Förra måndagen och ikväll har vi jobbat med galoppbommar. Jag försöker ha någon slags markarbete var fjärde gång, så nästa torsdag blir det samma övning om jag inte minns fel.

Övningen i sig är egentligen inte ”avancerad”, men den ger väldigt mycket tycker jag. Och även om man inte är hoppryttare så är det nyttigt, för det är egentligen en ren dressyrövning. Jag har två galoppbommar på en långsida, i detta fall med 21 m mellan (= 5 normala galoppsprång vid hoppning).

Mellan dessa bommar har vi övat på att länga och korta sprången. Det viktiga är att hitta en bra rytm och jämna galoppsprång. Vi har utgått från 6 språng och varierat mellan ca 5-7. Hästarna har faktiskt mer register än man kan tro, som mest har en av dem klämt in 9 galoppsprång!

Övningen är dels bra för att öva känslan för hur stor galopp man har, att träna rytm och tempo och även rakriktning. Det är nog så svårt att komma rakt både före, mellan och efter, men det blir väldigt tydligt att man behöver ha koll på bogar / yttersida. Tycker att hästarna har varit väldigt duktiga på att reglera sin galopp. Något som vi för övrigt måste jobba mer med…!
fs_519781543_71449_1430596290Markarbete med Iffi vid ett annat tillfälle.