Bra start på veckan

Idag har jag varit och tränat med Anea, och det gick bra! Fick mer spänst i traven och hon har nästan börjat lyfta lite på knäna nu känns det som. Nina säger att det kommer finnas ännu fler växlar i framtiden, och jag börjar vara benägen att tro henne. Jag måste nog ändå säga (nu, när det ”värsta” är över) att det är en riktigt lärorik och (numera) rolig resa att göra med en ”vanlig” häst. Jag menar att en häst med massa förutsättningar är såklart rolig och lättare att jobba med, MEN att lyckas utveckla en ”ordinär” häst (som dessutom var helt felriden) genom mer styrka och utbildning är väldigt kul på ett annat sätt. Förstår ni vad jag menar? Hästar med förutsättningar är såklart inte ”lätta” per automatik, men det jag menar är att det är rätt häftigt att se hur långt man kan komma med rätt träning (även om det har tagit galet mycket tid).

Kvällen har jag avslutat med bra lektioner, privat, i grupp, och en uppsutten teori-lektion med fokus på inverkan med sits och skänkel. Det är något som är svårt att förklara, men nu har vi haft grundlig genomgång med både teori och praktik. På sista lektionen varierade vi mellan att rida med tagen bakdel / undan innerskänkeln på en volt. Det var en väldigt bra smidighetsövning som gav bra resultat!
b0dab6e776bda6ae0265ee24fb108a70Målbild… 😉 Aneas pappa De Niro

Rid-bilder från igår

Amanda tog några bilder på mig och Harry igår. Han ser ut att ha musklat halsen och nacken en hel del, måste jag säga.

Personligen tycker jag han blir mer och mer ”ridbar”, men tyvärr tror jag inte han  kommer kunna gå på lektion i samma omfattning som de andra. Han är väldigt känslig, samtidigt som han kan stänga av och gå in i sin egen värld. Jag tror inte han har ont (han är kollad), utan snarare att han har varit hårt pressad, men kanske också har en sådan ”personlighet”. Han är ganska bestämd av sig dessutom, även om han är supersnäll.

Jag kommer ge honom en chans att komma in i det här, men med få ryttare, och att jag själv rider en del. Jag vill inte behöva sälja honom, för det är den finaste hästen jag har. Anea är ju mer ridbar eftersom vi har kämpat på längre ihop, men Harry har ju egentligen fler kvalitéer, framförallt mer naturlig mjukhet i kroppen. Och efter att ha galopperat på honom så känns Anea som en liten ponny… Tyvärr är han lika gammal som hon, så det är inte någon häst för framtiden för min egen del, snarare ett komplement kanske. Men han måste ju i alla fall gå + – 0 ekonomiskt om det ska vara försvarbart att ha honom kvar.

Just nu försöker jag se honom som ett projekt och försöka få honom mer och mer arbetsvillig och stark. Jag märker dock att man måste vara väldigt noggrann med sitsen, och i och med att han rör sig stort och långsamt har eleverna lätt att hamna i bakvikt på honom, och därmed bromsa omedvetet. Det gäller att hela tiden vara med i rörelsen framåt och ha en mjuk hand. Jag kan väl säga att som lektionshäst betraktat var det ett dåligt köp (i alla fall just nu), men jag ångrar mig inte, för han är så himla fin… Det tog i och för sig 1½ år för mig att få Iffi att fungera som lektionshäst, så det är väl bara att jobba på. Ni vet ju att jag är envis när jag måste.

10984608_10156351619950497_7220430209827981773_n 11904693_10156351619960497_6519389910589296895_n 11949504_10156351623315497_2194119821030261996_n 11960249_10156351619850497_6911863623051869026_n

Tävlingsdag på Lotteräng

Idag har sex hästar från stallet varit på tävling, varav två var mina. Caramelle och Nogge var på Lotteräng med Jenny och Jenny och båda startade LA3. Caramelle var riktigt fin, avspänd och lydig, förutom en miss i den förvända galoppen där hon slog om. Här hade Jenny lite problem att rätta det, men hon fattade ändå rätt galopp igen. Här fick hon en 2:a, vilket jag tycker är en mycket märklig bedömning. Vi är nöjda med slutprocenten på 61%, det kändes rimligt, men däremot borde några betyg varit högre eller lägre. Hur som helst tycker jag att det var en bra och avspänd ritt, och att ryttaren var mer fokuserad än tidigare, och det syntes verkligen.

Jenny och Nogge gjorde sin bästa insats i LA3 hittills (enligt mig och hejarklacken). Detta gav ett av hennes sämsta resultat. Enda missen var ett byte i förvända galoppen (vilket visserligen kan vara kostsamt), men den här bedömningen var faktiskt inte alls rolig. Jag brukar inte ifrågasätta domaren, men här blev jag riktigt arg. Nu kan man ju tänka att jag är partisk när det är min häst, men jag var inte ensam om denna åsikt. Jag vet också att man inte kan jämföra ritter med varandra när det är olika domare osv, men om man sätter en 4:a på en skänkelvikning med bra flyt, då är man fel ute.

Jag var inte ensam om att tycka att bedömningen var konstig idag, så vi får lägga protokollen till handlingarna och ta nya tag. Är glad att jag var med så jag själv såg att Nogge var så fin (bra jobbat, Jenny!). Ibland får man bara lite på sin egen känsla och strunta i kritiken. Om man gör missar ska det självklart dömas ner, men när jag hör att en annan häst får en 2:a i förvända galoppen för att den snubblar, då är det helt galet. Om man ger så låga poäng för en miss, så har man ju inga poäng kvar när en annan häst är så olydig att den kanske skrittar hela galopprogrammet! (Händer inte så ofta, men är inte en omöjlighet…)

Jag är jättenöjd med ryttarna och hästarna, men tyvärr riktigt irriterad över missvisande siffror idag. Det är svårt att döma korrekt när man är ny domare (jag vet!), men man måste i alla fall försöka vara konsekvent. Och inte döma för hårt på mindre missar…
Grattis till Ellinor och Zalmiac som tog tredje platsen!

(Jag förstå att man kan uppfatta detta som gnäll från hästägaren, men i vanliga fall är jag extremt hård mot mina egna hästar och skulle förmodligen döma hårdare än domaren i de flesta fall, så jag favoriserar inte.)
DSC_8914 DSC_8979 DSC_8994 DSC_9026

Dressyr då och nu

Här är en film med dressyr från 1932 och framåt. Tyvärr är det dålig kvalitet på de äldre filmerna, men man kan i alla fall få sig en uppfattning. Man kan väl minst sagt säga att dressyren har ändrats / utvecklats. I vissa fall till det bättre, i vissa fall, kanske, till det sämre. (Den är lång, jag har inte kollat hela, bara hoppat lite fram och tillbaka).

I de äldsta klippen ser det mer ut som fälttävlanshästar som visar att de är lydiga, medan dagens dressyr är mer show och spektakulär. I de äldre klippen är hästarna knappt ”på tygeln” med dagens mått mätt – medan vi idag dock hör mycket diskussioner kring huruvida hästarna istället är för ”hopkrullade”. Jag skulle gärna se något mitt emellan. Dagens hästar är mer gymnastiserade ser det ut som, både i sidorna, men de har också mer ”svikt” i ryggen. En del handlar förstås om avel, och en del om hur vi rider. Jag tycker att vissa hästar i de äldre klippen ser väldigt obekväma, stela och skumpiga ut…

Däremot kan ju många av dagens hästar se ”konstlade” ut, och de går på spänning (i vissa fall) och inte på spänst. Jag tror också, till viss del, att har du en bra häst i dagens läge, så kan du ”luras”, medan förr i världen var du tvungen att träna hästen korrekt. Nu finns det så mycket talangfulla hästar med fantastiska gångarter. Förr var du tvungen att öva upp detta under längre tid och träna korrekt, för att ”få fram” det ur hästen.

Runt 16.51 så kan man se Liselott Linsenhoff. Lägg märke till sitsen – de korta stiglädren och knäslut. Båda hästar, sadlar och sits har ändrats.

Det jag reagerade på var de hästar som gjorde bakdelsvändningar / skrittpiruetter i de gamla filmerna. (T.ex. vid 4.30). Flera hästar stannar upp / skruvar  med bakbenen, och trampar inte runt. Skulle knappt vara godkänt idag i MsvC.

Däremot kan jag tycka att många av dagens hästar är knepiga när det gäller piaff och ökad trav. En korrekt piaff ska göras med sänkt bakdel, och många hästar tycker jag tar små steg på stället, men höjer ländryggen. Kanske var det så även förr (vet ej – är inte så gammal).I ökad trav ska skenbenen fram och bak vara parallella. Det ser man nästan aldrig på tävling. Hästarna länger / höjer framdelen och springer med fantastiska framben, men bakbenen länger nästan ingenting. Varför har det blivit så? Jag funderar på om det kan vara exteriören – att våra hästar idag är byggda mer i uppförsbacke, och helt enkelt inte ”kan” göra ökad trav enligt boken?

Det skulle vara intressant med fler sådana här jämförelser. Jag tror som sagt, att en del har gått mot det bättre, annat har gått till överdrift. Framförallt tror jag att det är mer pengar inblandat nu, och att träningen är mer forcerad. Högst sannolikt är det också lätt att kräva för mycket av dagens hästar, som har talang, men kanske egentligen inte styrkan som krävs. Det skulle nog också behövas fortsatt mer diskussion kring hästens form, träning och vad vi är ute efter egentligen. Tänk ändå vad mycket som ändrats bara under min livstid – var kommer ridsporten vara om ytterligare 35 år?

 

Vision

Alltså, att ha en gård med flera hus i behov av renovering har sin charm, men känns också hopplöst ibland. Har vant mig vid att vi aldrig kommer bli klara, det känns inte ens som ett mål. Men vissa saker måste jag ta tag i. T.ex. har vi inte haft ett vettigt sovrum sedan vi började renovera det för två år sedan eller något sådant. Nu återstår ”bara” att spackla, tapetsera och sätta upp lister. Låter ju inte så jobbigt, men tiden räcker aldrig till. Bara att få det dagliga här på gården att rulla räcker ju egentligen gott och väl till fyra heltidstjänster eller mer. Nu SKA jag i alla fall ta tag i det där sovrummet nästa vecka.

Bara för att drömma vidare om något mer att renovera – vilket kommer dröja – så har jag nu en vision kring vår trapp. Den dagen fasaden ska renoveras måste trappen fixas och jag har haft svårt att komma på hur jag vill ha det. I onsdags var jag med min familj på Skansen (för att fira mammas födelsedag) och då visade det sig att min pappa har byggt pelare och staket till ett av husen där. Ni ser det på bilderna nedan. Något sådant skulle jag kunna tänka mig… 😉
DSC_0041 WP_20150826_013

Träning med Anea

Från att ha misstänkt en senskada till en bra träning idag istället! Är minst sagt glad att det inte var så illa som jag trodde. Benet ser mycket bättre ut nu, men jag har stallbandage på natten för säkerhets skull. Veterinären sa att jag kan rida som vanligt (bra för cirkulationen) så jag åkte faktiskt och tränade idag. Dock undvek vi piruetterna idag, jag tänkte att det kanske var lite väl mycket belastning för bakbenen då.

Hon var riktigt fin i formen idag! Spänstig och mer lättpåverkad. Det känns som om vi hittar nya små pusselbitar hela tiden. Idag blev det mycket fokus på galoppslutor. De var riktigt fina, så pass bra att jag hittade ytterligare fler detaljer som jag måste förbättra. (Med andra ord: man blir aldrig klar!) Men det är en trevlig känsla att förbättra en rörelse, och då upptäcka en ny detalj att fila på!

Däremot trasslade jag till det själv när vi skulle göra saxen i St Georges. Det är alltså en ”lätt” sax, med en vänster sluta till X – ett byte till höger – en höger sluta och sedan byte till vänster på spåret. Jag får för bråttom i första bytet och då får jag problem att gå in i den andra slutan. Här har jag verkligen något att jobba med. Jag måste nog dela upp det mer, t.ex. göra första slutan, byte och sedan en volt till höger, istället för att göra hela sekvensen. Det är för övrigt något att alltid ha i åtanke – att försöka bryta ner rörelserna i mindre bitar!

Så: bra träning, fin häst, men en hel del jobb med det tekniska för min del.
DSC_3123

Lättad

Veterinären har kollat Anea idag. Jag var rädd att hon hade en senskada! Hon hade en ”bulle” på baksidan av skenbenet i torsdags. Dock har svullnaden flyttat ned mot kotan, och hon har varit varm och ”svampig” i benet. Kändes vätskefyllt. Hon har dock inte varit halt, så jag hoppades ju att det inte var farligt, men skador som kan involvera senan ska man ta på stort allvar. De kan tydligen ha en senskada utan att vara halta, även om det är ovanligt.

Nu har vi i alla fall ultraljudat området, och det är huden som är tjockare där det fortfarande buktar ut lite, men senan såg normal ut. Så ordinationen är att rida som vanligt igen. Hon är inte varm längre, och svullnaden har gått ner. Jag kommer dock ta det lugnt några dagar till, och det här gick ut över två tävlingar jag skulle ha åkt på. Surt, men hela säsongen är i alla fall inte förstörd. Såg framför mig skrittpromenader fram till jul, typ… Usch. Snacka om att hästarna skrämmer slag på en ibland.
DSC_3687

Träning med Caramelle

Idag har jag åkt med Caramelle till Nina, eftersom jag inte kan rida Anea. Dessutom behöver jag träna med C, för hon är anmäld till MsvB nu. Återstår dock att se om jag känner mig redo, är ju lite petig av mig.

Hon kändes rätt bra i formen, men det märks också att hon blir trött av högre krav på bakbensaktivitet. Traven var till en början inget vidare, men blev mycket bättre mot slutet. Bytena var rätt bra, det är ju förstås en grundläggande grej att ha koll på innan MsvB-debut. Sedan hur de blir på tävling är en annan femma. 😉

Svettigt pass idag, det var riktigt varmt! Upptäckte också att det är lite som ”Hund-tricket” att ha en isabell, fick mycket mer kommentarer (positiva) av utomstående än jag får med min bruna, tråkiga häst… Haha.
11898533_10154216783738636_1569984937156034537_n