Status Iffi

DSC_1881[1]Nu har jag hämtat hem Iffi från kliniken. Hon sov över för att de hade dåligt med tid igår, inte för att det var någon fara med henne.

Hon har alltså drabbats av s.k. stengalla på båda framhovarna. Det är som ett ”blåmärke” eller blödning i sulan, som de kan få t.ex. om de trampar på en sten. (Därav viktigt att alltid kratsa hovarna före ridningen – särskilt nu när det är lerigt fastnar det lätt stenar i hovarna.) Det konstiga var att hon hade fått det på båda benen, och samma ställe – i trakten på insidan av hoven. Därför röntgades hon också igår, och hennes hovben lutar lite bakåt och inåt (hon är inåttåad), vilket ger extra tryck på insidan av hovarna. Hennes hovben har nog alltid sett ut så, det är ingen ”sjukdom”, men i det här fallet orsakar det ju problem, uppenbarligen.

Nu har hon fått sjukbeslag, som är specialtillverkade. Som ni ser på bilden är insidan av trakten ”fri” och utan tryck, för att avlasta där. Sedan får vi se hur de har tänkt att hon ska skos framöver, förmodligen kommer hon behöva ha någon form av ”specialskoning” så att det här inte återkommer. Hon hade liknande problem förra våren, så det kanske är så att hon är känsligare i hovarna när det varit blött ute.

Det positiva är att det inte verkar vara något ”farligt”. Det negativa är att nu är det tre veckors promenader som gäller, och sedan hoppas jag vi kan smyga igång henne. Inte optimalt att stå så mycket när man är 19 år tyvärr. Nu betyder det här att det börjar bli kännbart med att vara en häst kort, och att Harry inte går att kasta in direkt i verksamheten. Han ska förhoppningsvis kunna vara med på ett hörn snart, och avlasta lite i alla fall. Hur som helst kommer jag att försöka hålla ett lite lägre tempo på lektionerna en tid framöver, pga att de andra hästarna får dra ett tyngre lass. Hoppas ni kan ha överseende med detta!

Träning

Har varit och tränat nu på förmiddagen. Tror jag ska försöka rida på eftermiddagstider fortsättningsvis, för jag inbillar mig (?) att Anea blir mer spänd när hon inte fått varit i hage innan. Det är väldigt viktigt för henne, och hon kan nog bli lite förolämpad när rutinerna inte följs…

Igår var hon superfin och med jämn kontakt, men tyvärr var hon mer spänd idag. Det resulterar direkt i att hon kryper in med nosen och blir lite stark, och jag får svårt att få henne igenom i sidorna. Trots det har vi ridit igenom St Georges-programmet idag, och man får väl säga att man har höjt sin lägsta nivå om man kan ”ta sig runt” det utan större missar även en dag när hon inte känns 100. Nina tyckte hon såg jättefin ut, så det känns nog mer än det syns, men jag upplever att jag inte har full kontroll. Sedan ska jag inte sticka under stol med att det är svårt att sätta ihop slutor, piruetter och serier i en följd, jämfört med att göra en sak i taget. Kvalitén är svår för mig att hålla hela vägen.

Fast än så länge kan jag inte kräva av mig / oss / henne att vi både ska göra det här tekniskt bra, med full lösgjordhet och med den där extra energin. Jag vet att det finns där, och jag kan plocka fram det mellan varven, men jag kan liksom inte kliva upp en nivå samtidigt som jag kliver upp i kvalitét fullt ut. Har ju bara gjort 6 starter i MsvA / St Georges, men min målbild ligger visst några steg före mig inser jag…

Nu ska jag iväg igen, för att hämta Iffi som har sovit över på Mälarkliniken. Problem med hovarna, tror det ska vara något vi kan lösa, men jag berättar mer när jag varit där.
DSCN0678

En av våra första tävlingar (LA6, motsvarar nu MsvC1) – tycker nog hon har blivit lite större nu. Jag med, är jag rädd…! 😉

Hjälp på fredag?

Jag ska tävla i Enskede på fredag eftermiddag, vid ca 15 startar jag. Behöver ha hjälp – så hojta till om du kan och vill. Det räcker att mötas upp där.

Aneas vecka ser ut såhär:
Måndag –  Jogg-pass på träns. Kändes fin och loss i sidorna. Checkat av piruetter i skritt och galopp.
Tisdag – Träning för Nina
Onsdag – Förmodligen en uteritt om vädret är ok
Torsdag – Rida igenom delar av programmet och kolla att allt sitter, men utan ”tryck”
Fredag – Tävling
Lördag – Jogg
Söndag – VILA
DSC_0281

Påskpyntar

Har passat på att påskpynta lite idag med nya blommor, ljus och påskris. Dock är jag för snål för att köpa en bunt med pinnar och jag har ingen björk runt knuten, så jag brukar ta lite andra kvistar i trädgården. Den här gången blev det ett syrén-påskris. Blir lite yvigare men jag tycker det är fint! Det tyckte tyvärr Molly också… Får se hur länge riset står kvar. Ställde ner vasen i lådan så att den i alla fall inte ska välta, och gissa vad mer jag hittade i lådan efter en stund?
DSC_5637 DSC_5632 DSC_5628 DSC_5627 DSC_5626 DSC_5625

Vilodag och vårblommor

Idag är det vilodag för både mig och hästarna, och det behöver vi alla. Jag har jobbat på ganska bra både fredag och lördag. I fredags red jag fem hästar och hade en lektion samt en kort programträning. Igår hade jag stallet själv, privatlektion, kurs och avslutade med en skrittur på Anea.

Anea var ju jättefin på torsdagens träning, så i fredags red jag igenom St Georges-programmet efter en kort uppvärmning och det gick förvånansvärt bra. Inga missar, men självklart kan kvalitén höjas. Jag red igenom det mest för att känna på vägarna och då sätter jag inget tryck i henne, och hoppar över travlängningarna, eftersom det är något som också sliter ganska mycket på hästen. Så igår kändes en skrittur lagom, och jag fick med mig Maria på Harry. Svårt att hinna annars, och inte så sugen på att rida med hand-häst faktiskt… Hade några snälla stalltomtar (läs inackorderingar) som hjälpte mig med höt igår också – tack!

Hästarna har också jobbat rätt mycket på sista tiden, så Nogge och Calle fick massage igår, och de har fått vila både lör-sön.

I fredags kväll åt jag middag i stan, och tanken var att träffa en annan kompis igår kväll, men som tur var blev det inställt… Jag var så trött igår att jag somnade 22.00. Med andra ord: vila idag känns som en utmärkt idé.
DSC_5607DSC_5613DSC_5616DSC_5617DSC_5621
Våren är här! Tänk vad glad man blir av att se hur det börjar komma upp små blommor överallt. Hemma förodlar vi tomater och paprika som vi ska ha i växthuset i sommar.

 

Dagens träning

Nu är det hårdträning som gäller. Hade jag varit rik hade jag sett till att ha tränarhjälp flera dagar i veckan! Hur som helst har jag varit på Lejondal hos Nina med Anea idag. Idag gick det riktigt bra! Förra veckan var inget vidare, hon var spänd och inte riktigt framme för skänkeln. Till stor del berodde det nog på ”slarv” dagarna innan, hon var inte riktigt genomriden. Men, då gäller det att analysera det och göra om och göra rätt. Så nu har jag varit supernoga med grunderna, det är ju alltid där man hittar orsaken till problemen. Nu i veckan har jag fokuserat på formen, övergångar, och att hon ska vara eftergiven i sidorna och ute på yttertygeln.

Idag hade jag mycket jämnare flyt, hon var rakare och då går det också att rida framåt. Annars tar det liksom ”stopp” mitt i hästen. Vi hann med att checka av byten, slutor, saxen, piruetter, travskolorna i St Georges och några travlängningar i slutet som satt som en smäck! Jag är mest nöjd med galoppslutorna och piruetterna för jag fick verkligen komma ner mer på ryggen och ha henne mer igenom i sidorna. Hittade en ny känsla i slutan idag – det gick att höja kvalitén ett snäpp till! 🙂 Och i piruetterna kan jag sitta mer ”bakom” henne nu, förut puttade hon fram mig för att hon inte orkade.

Det jag inte är helt nöjd med är bytet till vänster, för hon tippar till vänster i bytet, och även efteråt. Om jag rider program så resulterar det i att det blir svårt med nästa moment efter det bytet, så jag måste jobba på rakriktningen här.

Min häst överraskar mig med att faktiskt utvecklas hela tiden nu. Jag känner ju att det fortfarande finns mer att hämta, vi har inte maxat ännu! Hon är ingen ”gångartshäst”, men det är faktiskt väldigt roligt att jobba med en ”ordinär” häst och se hur mycket man trots allt kan ändra på en häst med endast träning. Jag är helt övertygad om att det går att utveckla henne ännu några snäpp till!

(Har också kommit till insikten att jag måste börja träna igen – för plötsligt är det riktigt jobbigt att rida, nu när det börjar komma fram mer gång i henne… Så det är väl bara att sätta fart med det också!)
DSC_8155Kände att vi behöver bilder med sol här, snart är vi här igen!

Om det inte hade blivit hästar

Ibland undrar jag vad man hade jobbat med ifall det inte hade blivit hästar. Saken är den att det har aldrig funnits några alternativ. I alla fall inte sedan jag började rida när jag var 12. Innan dess ville jag bli lärare, och det blev jag ju också, fast ridlärare.

Just ridlärare hade jag faktiskt inte planerat att bli, utan jag ville bli stallchef. Jag hade också planerat för att gå stallchefs-inriktningen på Hippologen, men jag bytte inriktning några veckor innan första året var slut. Anledningen var inte att jag ville bli ridlärare, utan det var pga hoppningen. Som stallchef hade man en termin på sig att klara examen i banhoppning på 120, och man skulle även rida unghästar i terränghoppning. Jag hade svårt med hoppningen, för jag var orutinerad och lite rädd, och därför bytte jag inriktning. Som ridlärare hade vi ett helt år på oss för samma examensmål (120) och det gjorde att jag klarade det (och hoppade bana på 130 till och med). Det var helt enkelt meningen att jag skulle bli ridlärare och tränare, fast det visste jag inte då.

Med facit i hand så finns det ju en större arbetsmarknad än om jag blivit stallchef. Stallchef kan man ju bli ”ändå”. Jag är väldigt glad att det blev såhär, eftersom det har gett mig mycket större möjligheter. Jag hade säkert kunnat driva eget ändå, men kanske i någon annan form.

Men som sagt – om man inte valt hästarna? Eller valt och valt, det känns som om hästarna har valt mig och det var givet. Jag har aldrig funderat i andra banor. Jag tycker synd om en del som funderar mycket på vad de vill göra med sitt liv och inte har något direkt mål. Alla vill i och för sig inte ha mål, men det finns ju de som tycker det är jättejobbigt att välja en utbildning osv. Jag har aldrig känt så. Däremot kan jag ibland komma på massa andra saker som också vore kul. Och då är det saker som florist, författare, fotograf eller kanske ha ett eget café. Gissningsvis hade jag inte varit florist då utan ägt en egen blomsterbutik. Kanske med en café-del?! Det hade varit kul. Men, jag undrar om sådant hade fått mig att tröttna? Hästarna gör liksom att det aldrig blir tråkigt. Förut har jag i och för sig tröttnat på mina hästjobb också (fast inte hästarna), och bytt jobb ett antal gånger. Nu känner jag inte det suget, men det är nog för att det här är mitt och jag kan påverka min situation. Om jag tröttnar får jag ändra inriktning!

Och faktum är att det bästa är att jag jobbar inte bara med hästar. Det är jobb med gården, det är kurser med övernattning, det ska fixas mat, det är en del administrativt, det är ridning, lektioner och stalljobb… Och jag kan blanda lite som jag vill. Om jag är ridsugen rider jag mer, men ibland är det skönt med en dag där man krattar gårdsplan och skottar kanterna i ridhuset. Såklart kan jag inte styra allt själv, är det lektioner bokade så kan jag ju inte rida istället… Men jag känner mig så lyckligt lottad som kan planera mina dagar utifrån hur jag mår och vad jag själv vill åstadkomma. Hade det inte blivit hästar så hade det högst sannolikt blivit ett annat eget företag. Det är det bästa jag har gjort, att starta eget!
DSC_7810

 

Dagens ridning

Än så länge har jag ridit tre hästar idag och haft en privatlektion. Återstår en lektion, skritta ut på Harry och jogga Anea. Hon har varit lite småtrött i kroppen så idag ska vi bara fokusera på lösgjordheten och grundridning, har jag tänkt.

Mackan har jag ridit med kandar idag, och det gick bra. Han känns bitvis riktigt fin, men behöver vara lite mer mellan hjälperna.

Calle var det lite motigt med idag, men det släppte. Red ca 25 min, sedan fick Linde skritta ut så han skulle bli lite glad. Problemet med Calle är att han inte är så aktiv bak, men det resulterar i att han bli på bogarna och lägger sig i handen. Medicinen är inte att driva för kung och fosterland – tvärtom. Han ska såklart ta skänkeln, men jag får göra 1000 övergångar, halter och tempoväxlingar för att få tag på bakbenen – först då kan jag rida framåt ordentligt. Annars blir han bara tung i handen och då går det ändå inte att ”gasa”. Sedan är det viktigt att hålla koll på att han spårar, annars bär han sig inte korrekt.

Caramelle får dagens guldstjärna. Hon känns mycket starkare och tar bättre stöd på bettet. Det har hänt en hel del med henne tycker jag! Nu jobbar hon bättre genom kroppen och är rakare, så jag kan leka mer med formen och även ta upp henne mer. Tidigare har hon gärna krupit in med nosen och bara släppt. Tendensen finns ju där fortfarande, men det är mycket lättare att komma till rätta med. (Obs – viktigt att hon är rund och avslappnad innan man tar upp formen, annars släpper hon bara ryggen.) Idag red jag lite delar ur MsvC1. Om jag får ihop allt annat och hon fortsätter såhär så har jag tänkt våga mig på någon start i vår.
DSC_1841

 

Veterinärbesök

Puh, nu har vi kollat igenom Harry för att se hur status är. Han är såklart besiktad i Danmark, men det känns bra med en koll av en veterinär man känner. Det fanns inget på böjprov, och han böjdes ändå rejält. Däremot är han kraftigt överansträngd i bakdelen och saknar påskjut, särskilt vänster bak. Inte undra på att man måste driva som en ”ponny-unge”. Troligen har han blivit ensidigt tränad och hårt pressad, och det finns ju tyvärr de som inte ”lyssnar” på hästen och bara går på hårdare när de inte svarar som man tänkt sig.

Nu är han i alla fall behandlad i muskulaturen, och ordinerad skritt ute en vecka. Sedan ska han helst ridas ut så mycket som möjligt, och inte samlas ännu på ett tag. En del är att jobba med kroppen, och den andra är att jobba med huvudet. Fast jag tycker redan att han ser lite gladare ut faktiskt.

Jag känner mig lättad över att han inte hade någon hälta. Veterinären sa att det var en sund individ, och att det är ett stort plus att han är så pass fräsch med tanke på att han förmodligen har gått hårt. Han upprepade nog också 10 gånger att han tror att jag har gjort att riktigt kap. Det återstår att se, man vill ja inte ha för höga förväntningar! Fast jag gillar verkligen den här hästen, och det känns skönt att ha fått hjälp med det här så vi kan starta ur ett bättre läge. Det ska bli väldigt spännande att se hur det går tycker jag!

Fler bilder kommer, jag lyckades pricka enda kvarten idag när det kom ett stort moln… Var lite svårt med ljuset.

DSC_5545DSC_5564DSC_5549

Hemma vid datorn

Idag har jag suttit vid datorn i princip hela förmiddagen. Har fakturerat och svarat på mail. Det är märkligt att det tar sådan tid varje gång, jag fattar inte. Det är därför det är lätt att skjuta på det… I och för sig tycker jag att jag är ganska strukturerad med den biten (för att vara hästmänniska, då), men det är sällan man hinner sitta ner några timmar i sträck såhär.

Det innebär dock inte så mycket ridning idag. Troligtvis blir det bara Anea, men hon ska få lite extra tid och IR-behandling också. Hon känns lite trött i kroppen just nu. Harry har gått en promenad idag, och igår longerade jag bara. Veterinären kommer imorgon, och jag vill inte rida mer förrän han har kollat igenom honom. Håll tummarna för morgondagen. Jag är lite nervös, det råkar vara så att jag har tagit den här hästen till mig redan, och det måste bli bra känner jag!

DSC_3673               Nu ska jag snart gå ner och rida. Hoppas er vecka har börjat bra!