Året 2014

Jag hänger inte alls med, ett år är slut – igen! Det värsta är att jag minns i princip ingenting, och det är tur jag har bloggen att titta tillbaka i så jag vet vad jag har gjort. Tre ganska stora saker har hänt mig i år, saker som jag velat väldigt länge, och ändå känns 2014 som vilket år som helst. Konstigt. Men det kanske är svårt att jämföra något år med det året vi byggde stall och ridhus, allt annat känns ganska smått i jämförelse. (Och då menar jag inte att jag inte är tacksam för det som hänt i år, såklart!).

hästfronten var det jag minns bäst (tyvärr) att Nogge fick en menisk-skada i januari (typ på terminens första dag…), och blev sjukskriven i ett halvår med mycket osäker prognos. MEN med superbra veterinär och lite tur (och en kämpe till häst) så är han efter en operation och X antal behandlingar på banan igen, och jag håller alla tummar att det håller i sig.
DSC_2510Efter flera månader i sjukhage, var det ren lycka att släppa Nogge med kompisar igen!

DSC_3687Positivt på hästfronten: Aneas St Georges-debut, ett mål jag haft i MÅNGA år. Och när jag tittar tillbaka i bloggen så ser jag ett väldigt positivt mönster hela året gällande vår träning. Så roligt! En av de tre viktigaste händelserna för mig år.

Den andra händelsen är ju givetvis att vi till slut har köpt henne, och jag slipper känna mig osäker på att behöva lämna tillbaka henne, kanske när det går som bäst. Nu är det JAG som bestämmer! Och faktiskt är det här min första EGNA häst. Jag har aldrig ägt någon egen häst, inte innan jag startade företaget. Nu äger jag ju flera, men alla andra är inköpta som lektionshästar, och det här är den första som är bara för mig. (Även om hon jobbar som vikarie i verksamheten ibland.)

          Våra fantastiska inackorderingar hjälpte oss att måla ridhuset. Tack!

Bland gårds-projekten har vi bl.a. byggt klart det sista på sargen. Ridhuset har faktiskt stått i fokus i år, det är ommålat, fönstren tvättades, och vi fyllde på underlaget. Vi gjöt också ett golv på en del av kortsidan, där vi tidigare bara hade grus.
Ett av våra hus har fått en ny, fin trappa. Torbjörn har börjat med ett nytt projekt där vi ska bygga ett nytt pannrum, gjuta osv, och det sträcker sig över nästa år. Vi byggde ett växthus / fårhus också. (Säkert en del andra småsaker som jag inte minns.)

Växthus till sommaren, vindskydd åt fåren på vintern.

Och då kommer vi in på nya djur! Inga nya hästar i år, men fem får och en bagge, som är världens sötaste! Och vi skaffade även en ny katt under hösten (tyvärr blev en av de två vi hade för gammal till slut).
DSC_3979                                                Vår nya katt Nikki <3

På det privata planet var väl den största händelsen kan man säga, och det var att vi gifte oss på Gotland i somras.
DSC_0222DSC_0264Företaget då… Omsättningen har ökat. Jag har skaffat en logga, till slut! Hemsidan fick en ny look. Och S.R. Häst – och ryttarutbildning firade fem år! Detta (samt vårt giftermål) firade vi med en sammanslagen fest i augusti. Vi hade uppvisning med hästarna och middag i ridhuset, som blev väldigt lyckat!
7010445913_10152235444161610_6821897969606752854_nDSC_3458
Nu hoppas jag att företaget fortsätter i rätt riktning under 2015 (och gärna längre än så). Tack alla som har gjort det här året minnesvärt, tack för all hjälp och jag är väldigt glad för att ha så bra människor runt mig varje dag!

Gott nytt år!
Öppet hus bild - Kopia

 

 

 

 

 

Lite snö!

Åh! Äntligen lite mer snö (som jag tror kommer försvinna om någon dag, men..). Idag har jag och Linde passat på att rida ut i det fina vintervädret. Igår morse var det nästan -14 när jag red ut, idag kändes det som värmebölja i jämförelse. Bara någon minusgrad. Lite skönare för händerna faktiskt!

Efter det red jag Fantasi. Hon var lite vinter-pigg, men glad. Och när hon är så, så är hon för mig lättare att rida, för då finns det lite egen energi i henne och hon bär sig bättre. Hon gjorde två riktigt fina byten och då avslutade vi och gick hem!

Nu är det dags för tidig middag, och sedan har jag en kvällskurs med två ridpass.

 

Årets tävlingar

 

En sammanfattning av årets resultat är på sin plats nu när året snart är slut. Det känns som om det tävlades mer förra året (kanske var det så), men oavsett så har flera ekipage gått upp en nivå och det är jätteroligt! (Här kan ni läsa om förra årets resultat.)

Anea har ju som sagt gått upp en nivå och debuterat St Georges på godkänd procent i år, samt tagit några placeringari MsvB.

Calle och jag gjorde endast en start i år i MsvB4, sedan fick min dåvarande stalltjej Josefin Dalgren ta över och hon red LA och MsvC. Min elev Louise Söderlund gjorde också en start i LA, fler nästa år hoppas jag? 😉
DSC_1250Cicooria och Maria Berger hann tyvärr också bara med en start i år, men det var den bästa starten hittills å andra sidan, det blev en femte placering på 67,72%.
DSC_1577Caramelle  fick starta med två ryttare. Nogge var ju sjuk i våras så Jenny Arvidsson fick tävla Caramelle istället och blev 6:e placerad två gånger i LA-klasser.DSC_1285Caramelle tävlades också av Jenny Samuelsson med placeringar i LB, som bäst på 67,42%. Vilka grymma hästar jag har, som kan gå lektioner och tävlas av flera ryttare och med bra resultat!DSC_1874 DSC_1889Fantasi och Amanda Fog gjorde flera starter i MsvC samt debuterade MsvB på godkänd procent. Amanda har också tävlat Zalmiac i år med placeringar i LA och MsvC, samt debuterat MsvB.
DSC_2158Annika Larsson och Narayan fick också placeringar i LA samt gick upp en klass och gjorde flera starter i MsvC.

Marianne Granlind och Gloria hann inte tävla så mycket, men fick väldigt bra resultat. Som bäst 1:a i LA3 på 67,57%.

Roligt också att Helena Pajander och Obi äntligen kom ut på tävlingsbanan! Obi tävlade också med Jossan med placering i LA.

Ja, det var ett litet axplock. Vi kanske hann med lite även det här året trots allt! Nästa år tar vi nya tag. Jag tänkte försöka få ihop ett möte med alla som vill tävla och se om vi kan samordna er lite. Vill ni det? Det är ju roligt om man åker på samma tävlingar, och om det är hyfsat nära så åker jag med om jag kan! Nästa år ska jag ju dock hinna döma också…!

 

Kall söndag

Nu börjar det kännas som riktig vinter! (Okej, det är inte -20 direkt, men jämfört med tidigare så biter det i kinderna i alla fall!) Idag har jag haft ett dagläger i kylan, ridit Fantasi och promenerat med Calle. Anea fick vila idag, det är fortfarande lite jul-lugnt för hennes del. Hästarna har skött sig bra idag, men det märks att de är lite ”orastade” och köld-pigga. De håller sig på mattan men är lite spända. Å andra sidan gillar jag att de är lite på hugget faktiskt!

Imorgon och på tisdag har jag kvällskurs, sedan är det ju helg igen. Blir en smula förvirrad och vet knappt vilken dag det är. Jag antar att jag inte är ensam om det?
Kall promenad idag, men helt klart att föredra framför lera och regn. Särskilt när man har en skimmel!

Är mycket tacksam att slippa leran, Calle håller sig nästan vit såhär års!

Vinter-vila

Idag har jag varit helt ledig hela dagen, jag behöver inte ens kvällsfodra! Jätteskönt. Har läst, tittat på film och slappat hela dagen, med undantag för en promenad i det fantastiska vintervädret! Det är inte ofta man tar sig tid till det tyvärr. Imorgon blir det också lugnt, då har jag bara en lektion på eftermiddagen. Är lite avundsjuk ibland på er med vanliga jobb som kan ta riktigt lång jul-ledighet, men faktum är att det brukar räcka med ett par lugnare dagar och sedan har jag svårt att hålla mig från stallet! Tur att man har ett jobb man gillar, och som är så varierande. Det är inte ofta man tittar på klockan och tycker att tiden går långsamt i närheten av hästar direkt.

Hästarna har också haft ett par lugna dagar. Jag tror dock på aktiv vila under vintern, eftersom de inte alltid rör sig så mycket i hagen såhär års. På sommarbetet blir det såklart mer rörelse automatiskt. Därför tror jag att det är viktigt att försöka aktivera hästarna lite även om de vilar vintertid, t.ex. genom promenader, longering eller lösgalopp i ridhuset. Vissa av hästarna blir överpigga när det är kallt och de inte rids, och då kan lösgalopp vara bra tycker jag. Mina hästar har det lite lugnare under tre veckor innan terminen sätter igång igen. Det betyder lite färre lektioner blandat med uteritter eller något av det jag nämnde innan. Och som jag nämnt tidigare så tycker jag det är perfekt med en veterinär-check innan jul ifall det är något som behöver åtgärdas. Då har man oftast ändå planerat lite vila och det krockar inte mitt i tävlingssäsongen.

Hoppas ni har en fortsatt skön jul!


Vi bor verkligen fint här! 

Julen i bilder

Hoppas ni har haft en bra julafton. Här har det varit jättebra, fantastiskt väder dessutom! Är ledig hela eftermiddagen, samt hela dagen imorgon och större delen av lördag också. Lyxigt, och jätteskönt! Här kommer lite blandade jul-bilder, hela familjen har bidragit. Min familj är lite fanatisk med att fotografera (including myself)…
20141224_11381220141224_12011920141224_124811DSC_0088DSC_0095DSC_0093DSC_0130DSC_4685WP_20141225_043DSC_0081DSC_4705

God jul, allihopa!

Färdig med stalltjänsten, ska bara ner och ge hö i eftermiddag och ikväll. Så sjukt vacker morgon och förmiddag idag, det var värt att gå upp för! Inte så farligt ont i halsen heller, och så fick jag hjälp av lillebror med att fixa en del i stallet. Anea har blivit longerad och Calle gått på promenad, resten vilar idag. Ska börja ordna med maten här snart. God jul på er!
DSC_4584
                        Skottning av stacken, ridhuset sladdat och frukost i hagen.

DSC_4593DSC_4587DSC_4600DSC_4624                  Ingen snö i år, men i alla fall ett lager av vitt frost, så himla vackert!
DSC_4649DSC_4631

 

 

 

 

 

 
DSC_4659DSC_4676                                    Alla djuren på gården hälsar också God jul! 

Julafton!


Jag är fortfarande som ett barn, jag älskar julen. Det är så himla mysigt tycker jag! Mår lite bättre idag tror jag, har i och för sig inte ansträngt mig än, men man brukar ju må värst på morgonen så jag har ett visst hopp om att det kommer gå bra med stallet idag ändå. Har dock starka misstankar om att jag kommer somna på soffan någon gång under dagen…

Igår kom min bror hit, vi har skapat en ny tradition med champagne och snittar dagen före julafton. Väldigt bra tradition, tycker jag! I eftermiddag kommer mina föräldrar och sedan blir det julfirande med Kalle (ganska konstigt, men ett måste), för mycket mat osv. Sent ikväll kommer Torbjörns föräldrar och då blir det paketöppning.

Nu ska jag ner och ta hand om hästarna. Hoppas ni får en jättefin julhelg!

Jul-erbjudande 23 dec

Under vecka 2 finns det möjlighet för dig som rider på fast plats hos mig att boka privatlektioner till rabatterat pris. Gäller 5 jan, 7 jan, 8 jan och 9 jan, dagtid.

Normalpris för er är 650 kr, dessa lektioner släpper jag för 450 kr så det är ett riktigt klipp!

God jul!

Julefrid?

Gårdagen gick inte riktigt som planerat. Hade veterinären här på förmiddagen för att kolla några av hästarna, och det gick jättebra. Det var några pyttesmå saker att fixa, men inget som ger längre vila. Glad för det! Däremot tyckte han att jag behövde åka in med Cicooria, som fått någon konstig färg på ena ögat. Han kunde inte göra något åt det, tyckte han. Så jag fick en tid på Ultuna och fick tillbringa eftermiddagen där. Inte så lägligt, eftersom jag inte hade personal igår… Nåja, det gick ändå bra med lite hjälp av mina super-inackorderingar. Tack!

Jag ska se om jag orkar skriva mer ingående om ögat, men hur som helst ska det behandlas tre gånger om dagen… Suck.

Red Iffi när jag kom hem och så hade jag en lektion på kvällen. Och pang, så slog förkylningen till på kvällen. Inte känt några förvarningar alls men nu har jag ont i halsen och är väldigt trött!

Jag hade som tur var ledigt idag, bl.a. för att åka och fira Torbjörns brorsbarns födelsedag. Vi har varit där en snabbis, men nu ligger jag i sängen och är lite sur. Vill inte vara sjuk, särskilt inte på julen. Jag älskar julen och vill inte sabba den… Dessutom måste jag ju sköta hela stallet själv imorgon, inkl mockning. I vanliga fall gillar jag det, det är så mysigt att vara ensam på julafton! Nu tycker jag att det känns jättejobbigt. Men, jag kanske mår bättre imorgon. Hoppas det. Allt är i alla fall klart med gran, klappar och mat. Så jag får försöka vila nu så gott jag kan. Har dock en häst att longera, samt kvällsfodringen, men det ska jag väl klara av!

jul häst           Mina elever verkar ha haft en mysig ridtur på hästarna idag i alla fall!