Lång-helg

Den här helgen ska vi åka iväg fre-sön. Skönt! Rider Anea i morgon bitti och sen drar vi.

Hästarna har fått en lugn vecka med mestadels uteritter, tand-fix och en del dagar endast i hagen. Jag tror det är bra för dem med kortare pauser mitt i terminen istället för väldigt långt bete t.ex. Eftersom mina hästar går mestadels lektioner i ridhus känns det viktigt att de inte bara får pausa kroppen, utan även får lite mental vila!

Hoppas ni får en trevlig Halloween-helg! Vi får se om vi hörs nåt eller om jag håller mig borta från internet. Kan vara bra med mental vila även för oss människor.. 😉

Hittat på FB, så väldigt sant.. Haha!

Oktober 2013

Jag börjar känna hösttröttheten komma smygande.. Har sjukt svårt för mörkare kvällar, vill bara sova då. Men den här hösten har såhär långt varit en glad överraskning! Såhär ser det ut från mitt köksfönster i eftermiddag. Har jobbat undan lite papper i eftermiddag och väntar på veterinären som ska kolla några hästar. Tror dessvärre att han kommer bli sen…

Teori

Gårdagens tema för teorin var ridlära. Vi repeterade och gick igenom ryttarens hjälper, samt hur man rider skänkelvikning, öppna, sluta, bakdelsvändning samt ryggning.

Det mesta är repetition, men det kom ändå upp en hel del frågor. Tror att det är bra att verkligen ta sig tid att gå igenom ridläran grundligt ibland. Det är alltid bra att veta hur man gör, och varför!

Vi tog även en del tid till frågor som vi diskuterade, bl.a. hur man egentligen rider med sitsen, varför det är viktigt med stöd på bettet, saker man ska fokusera på vid tävling/vanliga fel, hur gör man en bra halt, lite om hästens form… Som ni hör hade vi kunnat fortsätta hela natten. I alla fall var det roligt att det var mycket kluriga frågor och stort intresse. Jag hoppas jag kunde förmedla lite bra tips, det är oerhört svårt att ”förklara” ridning!

Tandläkare mm

Idag har alla hästar blivit kollade i munnen av tandläkare. Passar på när det inte är lektioner, skönt att göra en sådan genomgång! Brukar göra det en gång per år.

Har även friserat några hästar, ridit ut, samt klippt Cicooria. Vi passade på när hon var drogad, kände lugnast så. (Man ger lugnande i samband med tandkoll.)

Ikväll har vi haft teori, tanken var ca en timme men det blev två. Kul med frågvisa elever! Ska se om jag kan ger er andra någon form av referat av allt vi har pratat om. Nu: SOVA!

Yoga

Har jag berättat att jag äntligen har börjat med yoga igen? Har hittat den perfekta tiden, mitt på dagen på måndagar. Har inte lust att träna kvällstid när jag bara har två kvällar lediga i veckan…

Jag tror yoga är väldigt bra för ryttare (eller, alla..) – men det finns ganska mycket likheter tycker jag. Eller i varje fall gemensamma nämnare. Yoga handlar ju mycket om kroppskontroll och balans, man måste fokusera och tänka på andningen. Saker som man bör jobba med i ridningen också!

Fördelen med yogan är att det går långsamt, så man hinner tänka mer på sig själv. När man rider är det ju lätt att lägga fokus på hästen, och man måste ju också vara väldigt kvick i sina reaktioner. Yoga är ett bra sätt att träna kroppskontroll, stretcha stela muskler och arbeta med båda kroppshalvorna lika mycket. Många ryttare är nog ganska stela/spända och får därav sämre följsamhet. Dessutom upplever jag att många inte riktigt vet var man har sina armar och ben – man är inte tillräckligt medveten helt enkelt. Och så länge man inte är medveten om sin egen kropp så är det svårt att påverka hästen korrekt!

Så mitt tips är att prova yoga om man inte har gjort det! (Behöver inte vara lika avancerat som bilderna nedan, haha..)


Bilder från Google

Hästfri söndag

Hör och häpna – helt ledig idag! Har känts nästan som en ”vanlig” helg, så som jag antar att de flesta andra har det? Igår hade jag ett dagläger, men efter det hann jag in till stan för att äta middag med en vän, vilket var väldigt trevligt.

Idag har jag varit helt ledig och sovit tills jag vaknade av mig själv, till hur sent tänker jag hålla för mig själv… Har fixat lite småsaker hemma, gått en promenad i solen (vilken fin och varm dag – IGEN!!) samt varit hos en annan kompis och druckit en hel kanna kaffe typ, och pratat. Ska snart sätta igång med att göra middag och så blir det väl nån film i soffan.

Så himla skönt! Jag försöker verkligen planera in helt lediga dagar, men det är svårt. I synnerhet för att jag gillar mitt jobb! Men man måste rensa hjärnan lite mellan varven för att kunna komma på nya idéer. Den här veckan ska jag försöka hålla så jobbfri jag kan. Hästarna har ledigt från lektioner pga teorivecka. Jag kommer rida lite och så har vi tandläkare till hästarna tisdag, samt veterinär onsdag. Så det blir en liten paus mitt i terminen för både hästarna och mig. Nästa helg ska vi faktiskt åka bort till och med!

Om det är någon som har missat det så blir det enbart teori på TISDAG pga att så få kunde på torsdagen. Ni får gärna ta med er en fråga som är relaterad till ridlära på något sätt, så hoppas jag vi kan få igång lite diskussion och tankeverksamhet!


Den här damen kommer också få en lite lugnare vecka. Jag tycker hon har jobbat på himla bra på sista tiden, så lite återhämtning på det är nog bara bra. Tror på att skynda långsamt….

Fredag

Lugn dag idag. Drop-in på morgonen samt lite stalljobb. Åkte sedan till Väsby för att handla kursmat, samt hoppades på att hitta något på rean på Stockholm Ridsport. Där gav jag dock upp! Det var ungefär samma kaos som på mässan i Globen, så jag orkade verkligen inte ens försöka.

I eftermiddag har jag haft två privatlektioner. Anea fick gå en lektion idag, och hon var riktigt fin. Kul att få kvitto även från marken. Har inte använt henne så mycket i verksamheten sista halvåret, men nu kan jag verkligen se skillnad och resultat! Fantasi fick en genomkörare inför morgondagens tävling, sista för säsongen. Vi håller tummarna!

 

Träning hos Nina

Idag har jag tränat med Anea hos Nina. Gårdagens hoppning gjorde visst susen, hon var mjuk och fin i kroppen redan från start. Lite trött också tror jag, fast på ett positivt sätt, för hon var väldigt avslappnad. Lite ”avrastad” kanske är rätta ordet.

Jag törs knappt säga det, men det kändes lätt att rida idag! Så som det egentligen alltid borde kännas, men ni som har följt oss ett tag vet att det har varit mycket upp och ner med den här hästen. Från att knappt kunna gå i vettig form ALLS så ser en träning ut såhär nu: kort uppvärmning, checka av formen (som var jättebra idag, jämnt stöd på båda tyglarna och avspänd överlinje), följt av galopparbete. I galoppen koll av slutorna, testa på att rida sax igen, lite piruettjobb och sedan serier, både fyror, treor, i vartannat och prova att byta i varje. Idag jobbade vi inte så mycket med traven, galoppjobbet räckte gott och väl.

Hon var så fin idag att jag började fundera på om nån har bytt ut henne?!

Jag uppskattar väldigt mycket att Nina prioriterar formen, eftergiften och lösgjordheten. Många tränare skulle säkert vilja sätta mer tryck och kräva ännu mer samling, men vi har fokuserat mer på att hon ska hitta en bra teknik och så får övningarna göra henne starkare. Idag har vi typ ”joggat” runt i dessa övningar och det känns som rätt väg. Det är jättelätt att gå över gränsen där hon bara blir spänd, och jag vill verkligen inte rida så, det är inte bra för varken mig eller hästen. Jag tror att när hon är starkare, och den här avspändheten förhoppningsvis är mer ”befäst” hos henne, DÅ ska ni få se på TRYCK! För det finns där, det vet jag.

Vet ni vad det bästa är? Inte att hon kan göra mer krumelurer och ”trix” utan att hon känns mer glad, nöjd och harmonisk att rida! Det är mer värt än prisrosetter!

Hoppning på schemat idag!

Jossan och jag har hoppat idag, det händer ju inte alltför ofta. Men det ska nog bli ändring på det, i alla fall nu i vinter. Det är väldigt bra för hästarna och på vintern är det svårare att variera med uteridning. Dessutom är det inga tävlingar att prioritera, så då finns mer utrymme för annan träning tänker jag.

Jossan har hoppat Fantasi och Calle. Fantasi skötte sig över förväntan, trots att hon kanske inte har bästa tekniken. Hon tyckte i alla fall att det var kul! Calle är ju en riktig hopphäst, så han fick hoppa lite högre. Väldigt fin var han! Tro det eller ej, men jag har hoppat Anea också. Typ tredje gången under alla dessa år. Skulle dock behöva ha pelham eller något sådant, hon blir för stark på bara tränsbett. Mot hindrena går det bra, men jag har ingen vidare koll efter. Är ändå väldigt nöjd, hon hoppar bra! (Vad jag kan bedöma som dressyrryttare…). Jag borde träna mer på det här, hon känns ganska enkel att hitta distansen på och hon bjuder bra på hindrena! Nu var det ingen höjdhoppning, kanske 70 cm på en oxer, men det räknas väl som ett hinder ändå? Avslutade med tre studs.

Tycker hästarna var duktiga, och jag är nöjd med min egen prestation. Jag har inte hoppat ”på riktigt” sedan hippologen, och det är tio år sedan. Tog mig runt en bana på 130 (helt otroligt) som examen, och sen gjorde jag aldrig om det, haha. Småhinder går dock bra. Däremot trodde jag det skulle bli svårt med anridningarna eller balansen, men jag ger mig själv godkänt betyg. Kanske kan bli bättre med mer eftergift, men var i alla fall inte efter i sprången och tyckte skänkeln var rätt stadig. Och det var faktiskt kul! Så nu ska jag försöka göra det här liiiite oftare. Så himla jobbigt att ta fram bommar bara…