Rapport om Caramell

Caramell verkar finna sig väl till rätta hos oss. Hon är väldigt snäll och trevlig att ha och göra med. Förra veckan fick hon gå ett par lektioner, och även idag. De som har ridit har varit nöjda och verkar gilla henne mycket. Hon är ganska känslig men rider man med mjuk hand och tänker framåt så är hon ganska okomplicerad. Och så är hon himla fin att titta på! Tror att ni är många som kommer ha stor glädje av henne.

Hålla kvar sommaren

Dags att inse att det är höst. Idag åkte utemöblerna in i förrådet och de flesta pelargonerna fick komma in och hamna på ”vinterförvaring”. Försöker tappert hålla kvar lite sommarkänsla med dessa blombilder, det är trots allt ganska fint ute fortfarande. Solrosorna slog just ut, så nästa år ska jag satsa på massa solrosor. Tacksamt när det fortfarande är lite färgglatt ända in i oktober!

Spanska ridskolan igår

Igår var vi ett gäng från stallet på Spanska ridskolan i Globen. Träffades innan och åt vietnamesiskt, väldigt gott! Kul att komma iväg och ses lite utanför stallet också tycker jag.

Föreställningen var bra, men jag är rädd för att jag kan för mycket om hästar för att kunna gå in i det till 100%, jag råkade se om någon häst var felställd i en öppna och inte stod på alla fyra benen i halten typ. Det hade jag nog inte reflekterat över när jag var yngre om man säger så. Men som helhet var det väldigt bra! Skönt å andra sidan att till och med dessa ryttare gör småfel här och där. Det kanske inte går att rida helt perfekt med andra ord? Det kan ju vara lite befriande att veta.

Det roligaste var givetvis skolsprången, för det är ju inget vi håller på med (med flit i alla fall…)! Ska se om jag hittar lite mer fakta kring det så kanske jag kan skriva lite mer om det. Tömkörning var också ett av numren som också fastnade, han kunde göra galoppslutor, piruetter och byten när han tömkörde.

Avslutningsvis var nog ändå kadriljen bäst. Det var väldigt symmetriskt och det var effektfullt med åtta vita hästar som ser ”exakt” likadan ut, jättevackert! Påminde mig om när jag fick äran att rida kadrilj på Flyingedagarna. Det var ju inte lika fint som det här, men det var bland det roligaste jag gjort. Jag som hatar att tävla och visa upp mig annars älskade att rida inför en stor publik när vi var i grupp och gjorde ett nummer. Det var en helt annan grej, som jag fick värsta kicken av. Önskar jag kunde hitta den känslan på tävling också.

Lånat bild från Google

Calle

Idag vill jag lyfta fram Calle lite extra. Är väldigt glad att jag fick chansen att köpa den här hästen, som i mina ögon är den ”perfekta” lektionshästen. Om du gör rätt får du massor tillbaka, gör du fel så gör han typ ingenting. Han är snäll att hantera och man skulle i princip kunna parkera honom på en fläck, gå och ta en fika och sen hämta honom igen.

Dessutom tycker jag att han har gjort stora framsteg under bara ett år. Jag köpte honom förra sommaren, startade vår första dressyrtävling i augusti, en LA3, och ett år senare fick han en placering i MsvB! Visserligen var han bra grundriden sedan tidigare och kunde byta galopp osv, men han var inte tävlad dressyr, utan endast hoppning. Nu i höst har han startat LB med en elev, och är även anmäld till en LA med min stalltjej.

Sådana hästar växer inte på träd, så jag är väldigt tacksam över att få ha honom i mitt stall.

 

Hästens form

Förra veckan jobbade vi en del med att kunna variera hästarnas form. Ofta börjar man rida hästen i en lite djupare form, för att sedan hitta en ”arbetsform” som kan vara olika mycket samlad beroende på hästens utbildningsståndpunkt, för att sedan ”lägga ner” hästen i slutet av passet som en form av stretching.

Jag har försökt lägga in mer variation även under ridpasset, särskilt med Anea. Hon blir så lätt spänd och jag vill inte rida i en samlande form alltför länge. Har försökt ha en strategi nu där jag varierar formen även under ”arbetsfasen”. Målet är att kunna rida hästen i den form man vill, när man vill. Men till att börja med måste ryttaren lära sig att känna ungefär ”var” hästen är i formen. Ofta kanske man inte reflekterar över det utan är glad om hästen ”kröker på nacken”. Spegeln är ett bra hjälpmedel för att koppla ihop känslan med hur det ser ut.

Man kan skriva flera mil om hästens form, men jag tycker i alla fall att det viktigaste är att hästen först och främst är lösgjord, och då får den vara lite rundare och nosen kan även vara lite bakom lod. Vissa hakar upp sig för mycket var näsan är på hästen, men jag tycker man ska se till helheten och hur hästen arbetar genom kroppen. Viktigt att skilja på: nosen kan vara bakom lod men hästen kan ändå gå med stöd och vara framme till handen. Däremot kan den också vara bakom hand och ”knäppa av” = gå och ”fuska” och det är inget man strävar efter. Det gäller att hästen arbetar bakifrån, genom ryggen och fram till handen. I det lösgörande arbetet är det dock ok att hästen är ”rundare” i formen tycker jag. Däremot när man samlar hästen så strävar man efter att ha nacken som högsta punkt och nosen i lodplan eller lite framför, och det är i den formen hästen ska visas på tävling. (I LC-LB kräver man ingen samling utan enbart ”stöd”, men från LA höjs kraven succesivt på en mer bärig form).

När man rider lektionshästar och kanske inte har samma häst varje gång så är det viktigaste att hästen är lösgjord, och kanske kommer man inte till en mer samlad form överhuvudtaget. Det är viktigt att inte börja samla hästen för tidigt, det resulterar ofta i spänd rygg och korta steg. Förra veckan jobbade vi dock lite med att kunna ”placera nacken”, främst i skritt. Vi varierade mellan ökad skritt och samlad skritt, men lägre respektive högre nacke. Mest för att ryttaren ska kunna känna skillnad. Det var en bra övning, för det gjorde att ryttarna inte själva fastande i en ”statisk” form, det är lätt att ”hålla fast” hästen på tygeln och bära runt den. Det kan man inte göra med det här arbetet.

Jag tror man överlag kan bli bättre på det här. Tycker ofta att även vi som tränar på en lite ”högre” nivå med duktiga tränare rider runt i en och samma form ett helt pass. Variera tempo är många ganska bra på, men jag tror mycket på det här jobbet, att verkligen växla mellan en rund och låg (gillar inte uttrycket lång och låg) form, respektive mer samlande form. Då måste hästen aktivera olika muskler och blir förhoppningsvis inte heller trött på samma sätt!

(Hade velat hitta en bra bild i en lägre form, men det är visst inte lika kul att fotografera så jag hittade ingen bra. Ska försöka ordna det nästa gång jag tar bilder.)

Veckans övning

Den här veckan kommer vi att fokusera på förvänd galopp. Vi kommer att rida olika linjer med varierande svårighetsgrad, beroende på hästarna och ryttarnas förutsättningar. Den lättaste vägen i förvänd galopp är att man rider en mjuk båge in på långsidan. Då blir det några språng i förvänd mitt i bågen. De som vill ha större utmaningar får rida galoppen som den ligger i LA3. (Se bilden nedan, lånad från stallbacken.com) Man rider halvt igenom och sedan fortsätter man i förvänd galopp på en båge och bryter av på motsatta långsidan.

Förvänd galopp är bra balans- och styrketräning för hästen och förbättrar galoppkvaliten. För ryttaren tycker jag att det är ”rakriktande” – sitter du snett kommer hästen förmodligen att slå om eller bryta av.

Tänk på: RID även i den förvända! Många blir passiva för att man är rädd att hästen ska byta galopp. Gissa vad som oftast händer då? 😉 Jobba med att hästen är ”påverkbar”, lösgjord och i balans. Du ska rida en lika bra galopp som innan, du byter bara riktning!

14.  A  Vänd halvt igenom i samlad galopp, kom ut 
            mellan P och B15.  BE  Halvcirkel med 20 m diameter i samlad 
             förvänd galopp
       EV  Samlad förvänd galopp

Helgens tävlingar

Den har helgen har varit späckad med tävlingar!

Igår tävlade Amanda Fantasi i en MsvC i Wallstanäs. Slutade på dryga 59%. Tyvärr galopp i en sluta som drog ner mycket.
Jag red Anea i en MsvB4, fick 65% och det var bra betalt för jag hade en miss i ett byte där hon inte tog hjälpen och ett taktfel i ökade traven. Tyvärr kändes hon trött… Hade varit placerad om jag inte haft missarna. Men det visar ju också att vi har höjt vår ”lägstanivå” rejält.

Idag har Lisen ridit Calle i en LB2 och fick 64%, han var jättefin idag! Även Cicooria skötte sig kanon med Maria i samma klass och fick 65,167%. Amanda och Zalmiac tog en sjätte plats på 68,167%. Bra jobbat alla tre! Vilken bra helg!

Nu ska jag tillbaka till tävlingen i Överby och sitta med domaren och lyssna på hennes bedömning i MsvC2. Ingår i domarutbildningen.