Från igår

Ni får lite mer bilder från gårdagens bröllop och det vackra hotellet. Fantastiskt att få gå på bröllop i de här omgivningarna! Är så glad att vi fick komma. Idag avslutas allt med en båttur på Göta kanal, men vi kan tyvärr inte vara med eftersom det inte passade med båten till Gotland. Så nu blir det snart frukost och sedan avfärd!

Semester

Nu har vår semester börjat. Vi åkte till Söderköping igår för att vara på ett bröllop den här helgen. Det tog en stund att ta sig hit, dels för den sinnessjuka trafiken, men vi kom också på att vi hade glömt att vi inte har någon egen nyckel till stugan på Gotland. Var tvungen att möta upp mamma på vägen för att få nyckeln (får ont i magen när jag tänker på att man hade kunnat komma på det när man stod utanför stugan)…

Nu är vi i alla fall på plats på Söderköpings brunn, väldigt vackert hotell som brudens familj äger. Man kan inte klaga! Har dock insett att jag även har glömt presenten till brudparet hemma, så vi måste ge oss ut på jakt nu.

7

Bete eller inte?

Jag tror att de flesta hästar mår bra av att gå på bete, men det finns lite olika saker att tänka på.
Alla hästar trivs inte på bete, utan vissa blir t.ex. magra. I så fall är det givetvis bättre att ha dem på stall. Men rent generellt tror jag ”alla” hästar kan gå på bete om det är en bra flock och rätt förutsättningar.

Jag har alla mina hästar ute dygnet runt på sommaren. Målet är juni, juli, augusti, men om det är jättedåligt väder så blir det kortare period. Förra året släppte jag ut vid midsommar och tog in i mitten på augusti. I år gick de ut i början på juni, och jag hoppas de kan gå ute länge.

Under den här tiden har de bara helt ledigt ca två veckor. Några får ha tre veckor, och några kommer bara ha ca en vecka. Nogge t.ex. har problem med ryggen. Han får en veckas vila i år, men sedan ska ha ridas ut, longeras eller jobba korta/lätta pass = ”aktiv vila”. Calle tycker jag är lite för ”gammal och stel” för att vila två hela veckor.

Det här kanske låter lite? Men jag delar upp vilan istället. Jag ger dem sommarvila, vintervila vid julen, och så får de en vecka på våren och en vecka på hösten när vi har teori istället för lektioner. Då kan de vila eller så rids de ut alternativt att jag kan rida dem lite mer en sådan vecka.  Jag tror inte att långa viloperioder är så bra (utom vid skada, eller för unghästar).  Många hästar blir tjocka eller stela och det kan ta en himla tid att få igång dem igen. Givetvis är det individuellt hur länge varje häst behöver vila.

Innan betet ska de vänjas lite succesivt vid gräs. Första tiden i sommarhagen sover de inne så de inte ska få en chock. (Då har de innan dess hunnit äta en del gräs i sin vanliga hage).  Under tiden som de sover ute men ändå rids så tar jag in dem några timmar innan ridningen, så att de hinner vila. I början kan de bli ganska trötta, men de brukar vänja sig. Jag drar ner på kraftfodret, men ger dem lite havre och betfor i samband med ridningen. I hagen är det såklart viktigt med vatten, och salt!

Jag har inga grimmor eller täcken ute på natten, för jag är rädd att de ska fastna i något. Mina hagar är ganska kuperade, så det ger bra extra träning på sommaren. Som tur är blåser det ganska mycket här, så flugor och bromsar brukar inte vara något stort problem. Sprayar dem med flugspray vid behov bara. Annars gäller såklart daglig visitering av ev sår, ta bort fästingar och kolla att skorna är kvar. Det är de oftast inte tyvärr, haha. Det är väl den stora nackdelen med bete, att skorna ryker lite lättare. Men annars ser jag bara fördelar – bra för hästarna, mindre foder-och ströåtgång och mycket lättare jobb för oss!

Dagens ridning

Idag har jag än så länge ridit tre hästar, alla inackorderingar. Jag tycker det är jättebra att man tar hjälp med vissa delar i ridningen som man själv kanske inte riktigt får till. Många tar kanske ut equiterapeut eller veterinär, och det kan/ska man OCKSÅ göra vid behov, men det man gör då är ofta att laga eller fixa symptomen av grundproblemen. För att få ridningen att fungera på sikt så är det viktigt att hästen är lösgjord, så liksidig som möjligt och jobbar i bra balans. Har man inte den ridrutinen själv så är det viktigt att ”stämma av” hästen mellan varven med en mer rutinerad ryttare.

Såklart att det kostar pengar, men ibland blir man förundrad när vissa hästägare köper massor av täcken och schabrak och tillskottsfoder, istället för att ta fler lektioner och ta ridhjälp. Har man inte råd med allt så kanske man behöver prioritera. Sedan kanske inte alla har möjlighet att få den hjälpen – och då är vi tillbaka till mitt tidigare inlägg om tränare som inte rider.

Det känns i alla fall bra att kunna erbjuda den här tjänsten, för vissa saker är faktiskt svåra att förmedla från marken. Ibland behövs också en del ”korrigeringsridning” och det är inget jag vill lära ut om det inte är väldigt erfarna ryttare. I det fallet är det bättre att ”ta igenom” (dumt uttryck kanske) saker själv så att det blir rätt. Förhoppningsvis kan ordinarie ryttare sedan ”hålla efter” det lite lättare.

Snart ledig

Den här veckan rullar på med kurs varje kväll, en del ridning, samt att hinna undan lite grejer före en efterlängtad semester. Fyra sommargäster har anlänt till gården, hästar som ska stå här under juli och en bit in i augusti. Min nya stalltjej har också börjat den här veckan, så just nu har jag dubbel personal så det blir en ”inskolningsperiod” samt att vi hoppas på att hinna göra lite extra grejer som att skura boxar, måla och sånt. Nu är det en riktig arbetsdag kvar, och på fredag börjar ledigheten. Ska bli skönt!

                                                             Snart är jag här!

Ego-dag

Idag har jag både varit på massage hos Jenny P, samt på mitt femte och sista coach-möte. En riktig ego-dag med andra ord!

På mötet pratade vi en del om ledarskap och att vara chef. Inser att man nog försöker leda andra på det sätt som man själv vill bli ”ledd” – eller såhär, jag önskar att jag kunde göra så, men ändå blir jag tvungen att göra på ett annat sätt… Och då känns det ”fel” – men det kanske är det som ändå behövs. Jag gillar t.ex. inte själv att få order, och därför kan jag tycka att det är jobbigt att ge order, men ändå måste jag ju det. Det är också svårt att delegera saker som man tycker att man själv gör snabbare/bättre.

Det passar mig super att vara egenföretagare, men det är inte så lätt att vara chef. Att däremot ha en chef passar mig inte alls eftersom jag vill kunna bestämma över min egen tid och planera mitt jobb på mitt vis. (Som tur är så har mina tidigare chefer varit ganska dåliga på att strukturera och styra upp grejer så det har gått rätt bra ändå, för då har jag fått göra det!) Men det finns ju faktiskt de som gillar att få tydliga direktiv och inte alls har samma ”behov” av att styra och ställa, som jag själv. Inte är det lätt i varje fall, att leda på ett bra sätt där man både ska vara uppmuntrande men också kunna säga ifrån. Det här är verkligen en grej att jobba på. Det är också en viss skillnad att ”arbetsleda” (vilket jag är van vid) och att ”vara chef”. Som chef känns det som om det är lättare att känna sig som en ”bitch”, men ibland måste man ju också ta den rollen. Och då göra det konstruktivt. Och sedan komma ihåg att också kunna ge positiv feedback -vilket tyvärr är alltför lätt att glömma. Inte lätt alltså! Och då har jag bara en anställd, haha..

Hur tycker ni att en bra chef ska vara?

 

Arphus är ett av många ställen jag jobbat på. Här trivdes jag bra för vi fick ta så mycket eget ansvar. Vilket också var en stress ibland! Skulle kanske skriva nåt mer inlägg om mina olika hästskötarjobb?

Höstkurserna klara

Ja, vi ska verkligen njuta av sommaren nu, varje sekund! Men, för att jag själv ska kunna slappna av på semestern så vill jag få saker gjort innan. Jag går på semester på fredag så nu gäller det att ligga i den här veckan. Eftersom jag hade ångan uppe, så har jag nu lagt ut höstens kurser. Det kommer säkert komma upp lite fler tider för drop-in och några datum är fortfarande osäkra, men det ligger i alla fall flera datum uppe som ni kan boka redan NU! Om ni är en grupp som har egna önskemål bör ni höra av er snarast så ska jag se vad jag kan göra.

Det finns även platser kvar på två sommarkurser.
Du hittar allt här.