Bete eller inte?

Jag tror att de flesta hästar mår bra av att gå på bete, men det finns lite olika saker att tänka på.
Alla hästar trivs inte på bete, utan vissa blir t.ex. magra. I så fall är det givetvis bättre att ha dem på stall. Men rent generellt tror jag ”alla” hästar kan gå på bete om det är en bra flock och rätt förutsättningar.

Jag har alla mina hästar ute dygnet runt på sommaren. Målet är juni, juli, augusti, men om det är jättedåligt väder så blir det kortare period. Förra året släppte jag ut vid midsommar och tog in i mitten på augusti. I år gick de ut i början på juni, och jag hoppas de kan gå ute länge.

Under den här tiden har de bara helt ledigt ca två veckor. Några får ha tre veckor, och några kommer bara ha ca en vecka. Nogge t.ex. har problem med ryggen. Han får en veckas vila i år, men sedan ska ha ridas ut, longeras eller jobba korta/lätta pass = ”aktiv vila”. Calle tycker jag är lite för ”gammal och stel” för att vila två hela veckor.

Det här kanske låter lite? Men jag delar upp vilan istället. Jag ger dem sommarvila, vintervila vid julen, och så får de en vecka på våren och en vecka på hösten när vi har teori istället för lektioner. Då kan de vila eller så rids de ut alternativt att jag kan rida dem lite mer en sådan vecka.  Jag tror inte att långa viloperioder är så bra (utom vid skada, eller för unghästar).  Många hästar blir tjocka eller stela och det kan ta en himla tid att få igång dem igen. Givetvis är det individuellt hur länge varje häst behöver vila.

Innan betet ska de vänjas lite succesivt vid gräs. Första tiden i sommarhagen sover de inne så de inte ska få en chock. (Då har de innan dess hunnit äta en del gräs i sin vanliga hage).  Under tiden som de sover ute men ändå rids så tar jag in dem några timmar innan ridningen, så att de hinner vila. I början kan de bli ganska trötta, men de brukar vänja sig. Jag drar ner på kraftfodret, men ger dem lite havre och betfor i samband med ridningen. I hagen är det såklart viktigt med vatten, och salt!

Jag har inga grimmor eller täcken ute på natten, för jag är rädd att de ska fastna i något. Mina hagar är ganska kuperade, så det ger bra extra träning på sommaren. Som tur är blåser det ganska mycket här, så flugor och bromsar brukar inte vara något stort problem. Sprayar dem med flugspray vid behov bara. Annars gäller såklart daglig visitering av ev sår, ta bort fästingar och kolla att skorna är kvar. Det är de oftast inte tyvärr, haha. Det är väl den stora nackdelen med bete, att skorna ryker lite lättare. Men annars ser jag bara fördelar – bra för hästarna, mindre foder-och ströåtgång och mycket lättare jobb för oss!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*