Dagens träning

Idag har jag varit hos Nina med Anea. Nu kändes hon riktigt fin igen, skönt. Hade ju ett litet bakslag där hon kändes spänd och sned igen, men nu var hon jämn i stödet, framme för skänkeln och bar sig bra. Jobbat med skolor, lite byten och piruettjobb. Konstigt hur olika hon kan vara. Idag var det nästan enkelt, det bara flöt på. En annan dag kan jag få kämpa halvt ihjäl mig med att få hästen att svänga känns det som. Alltså ta det med en nypa salt, men det jag menar att hon kan vara som natt och dag. Red ett ganska kort pass eftersom det gick så bra. Nina tyckte jag borde kunna rida en MsvA nästa vecka (om det hade funnits nån!) men jag måste förbereda mig mentalt. Och träna mer program! Det är stor skillnad att göra en del i taget mot att sätta ihop allt.

Under eftermiddagen kom Soyas ägare för att filma henne inför försäljning. Det blev så att vi filmade och fotograferade både Soya och Quickan. Soya var så himla fin att det verkar som om de INTE vill sälja längre. Åh vad glad jag blir då!! Vill att båda ska få visa lite mer vad de går för. I dagsläget kan man ju inte säga vem som har bäst förutsättningar, men jag tror det lutar åt Soya. Hade jag inte trott när hon kom i januari och såg ut som en stor islandshäst som knappt orkade lyfta benen. Hon är riktigt fin nu.

Mer foton kommer förhoppningsvis så småningom, här är två bilder så länge! Ser ni vem som är vem?

Veckans övning

Den här veckan jobbar vi med öppna på två olika linjer. Om man börjar i vänster varv så rider man vänster öppna i trav på långsidan. Mitt på kortsidan saktar man av till skritt. Sedan vänder man snett igenom och rider vänster öppna i skritt på  diagonalen. Då kommer man sedan ut i höger varv och gör samma sak åt andra hållet. Innan man byter varv rätar man ut hästen efter öppnan så att man hinner ställa om innan hörnet.

Jättebra övning där man måste ”släppa väggen” i öppnan vilket förtydligar hjälperna för ryttaren. De som har hunnit göra övningen den här veckan tycker jag har fått bra resultat av den.

Nogge och Calle idag

Idag har vi passat på att rida ute i solen. Så himla varmt och skönt idag! Inser att jag inte hunnit med tillräckligt med snöritter och fattade först inte hur det går ihop med den här vintern, men faktum är att det har varit så sjukt mycket snö att på vissa ställen har det inte gått att rida för det har varit för djupt. Man får vara lite försiktig med att rida i snö, det är tungt för hästarna men samtidigt bra träning!
Lite bilder på mig och Nogge och Maria på Calle.

Rea!

Tips! Stockholm Ridsport har rea t.o.m. 3 mars! Passa på, de brukar ha massa snygga grejer!

 • 30-50% på alla plagg kvar från hösten och vintern t ex Pikeur, Kingsland, Equiline, Cavallo m fl.
 • 30% på utvalda storlekar av Veredus stövel Guarnieri
 • 30% på Mountain Horse stövel Richmond High Rider
 • 30% på Mountain Horse Firenze
 • 30% på Mountain Horse sko Celine
 • 40% på Mountain Horse Winter Stable Jodhpurs
 • 40% på två par Cavallo stövel Polo i brunt
 • 40% på ett par Königs Comtesse
 • 40% på Ariat snygga stövel Coniston.
 • 30% på GPA Speed Air Evo i brunt
 • 30% på Charles Owen Wellington Sparkling hjälm
 • 40% på HV Polo hjälm Elite
 • 40% på hattar från Christy
 • 30% på utvalda vintertäcken
 • 30% på utvalda storlekar av säkerhetsvästen Outlyne från Air-o-Wear
 • Ta-3-betala-för-2 på alla schabrak!
 • Massor av fina fynd i fyndhörnan t ex träns, benskydd m.m.

Peppad

Just i skrivande stund känner jag mig sådär halvpeppad då jag har suttit inne och fakturerat och sånt och jag blir direkt trött och fick ont i huvudet också. Inte van att sitta still. Hur gör ni kontorsråttor egentligen?

Men annars är det mycket som känns bra nu! Dels börjar det bli ljusare och trots snön börjar jag få lite vårkänslor. Hästarna verkar överlag må väldigt bra just nu, det är mycket bokat och dessutom har jag kommit igång med två bitar som jag har velat länge.

Dels har jag fått till mer markarbetesträning samt en hopplektion ”på prov” på lördag. Jag lovar ingenting men det vore kul att utveckla hoppbiten mer. Har ju i princip bara f.d. hopphästar i stallet och de tycker det är kul. Jag är dessutom helt klart för variation i arbetet. Är faktiskt sugen på att börja småhoppa med Anea också, men oftast är det ren lathet som stoppar mig – nämligen att bära bommar!

Dessutom är två lektionshästar med elever nu anmälda till en tävling i april, och vi planerar även att åka på en i maj. På apriltävlingen är dessutom fyra ekipage till från stallet anmälda så det känns jättekul att åka ett helt gäng. Jag vill verkligen få igång den biten lite mer, det är ju jätteroligt. Det är lättare att ha en målmedveten träning också om man satsar på att rida ett visst program.

Jag och Soya

Unghästarna är också jättefina och ett roligt projekt för mig. Det enda som känns surt är att Anea är lite sämre igen. Nu är jag nog extremt petig för att jag har hittat mer grejer i ridningen och en annan känsla, men då vill jag också hålla fast vid den. Hon har alltid varit svår med sin kropp och oftast har jag ändå kunnat rida på och lösa det, men nu känner jag att jag måste ha hjälp utifrån med att göra en hållbar plan för henne. Kanske behöver jag ändra lite på träningsupplägg osv. Vägrar ge upp nu, hon har utvecklats väldigt mycket sista halvåret. Det kan ju aldrig gå spikrakt och lite bakslag får man räkna med. Nu vet jag ändå hur hon KAN kännas när hon mår riktigt bra och då gäller det att lyckas få det mer beständigt.
Den här veckan ska jag åka till Nina en dag för att få hjälp men annars blir det lite lugnare jobb. Egentligen vill jag sätta fart och träna stenhårt, men det gäller att lyssna på hästen också. Hoppas bara jag hinner få tillräcklig ordning på henne till första tävlingen. Håll tummarna!

Har även en liten ändring på gång här i bloggen som jag hoppas kommer bli bra. Behövs fräschas upp lite här!

Nya kurser och privatlektioner

Några nya kurser som går att boka:

1 april  Tema markarbete
Dagläger med två ridpass, fika och lunch 
Samling 10.00, avslut ca 15.30 1300 kr

21 april
Dagläger med två ridpass, fika och lunch 
Samling 10.00, avslut ca 15.30 1300 kr

Tider för privatlektioner:

Onsdag 13 mars före 17.00
Lördag 16 mars 09.00
Söndag 17 mars 15.00
Onsdag 27 mars 10.00

Bokas via info@ryttarutbildning.se

Foto: Fanny Almlöf

 

Nya projekt

Att ha gård och stort hus innebär ingen rast och ingen ro. Nu har jag börjat med sovrummet och det kommer nog ta mer tid än tänkt (som vanligt). Har slitit ner papptaket och börjat riva tapet. Torbjörn vill riva upp golvet och isolera också. Antar att vi kanske är klara till jul? (Men tänk vad fint med de gamla träplankorna i taket…)

                          Det kommer bli bra så småningom.. eller? Taket ska målas också såklart.

Sedan har vi nu även ordnat nödbelysning i ridhuset så om det blir strömavbrott slås en annan lampa på och man slipper sitta på en häst i kolmörkret. Vi har nu även ett reserv-elkraftverk så om strömmen blir borta länge så kan vi ändå ha lyse i stallet (och hemma) samt att vattenpumpen inte slutar fungera. Förmodligen kommer strömmen aldrig gå fler gånger med dessa säkerhetsåtgärder!

Annars en helt vanlig dag med ridning av Soya, en uteritt på Anea samt lite trimning av Fantasi. Hon känns kanon nu! Såhär fin har hon nog inte varit tidigare, ryggen har kommit upp och hon rör sig mer genom hela kroppen. Riktigt roligt!

Lektion med Q

Idag fick Quickan gå en liten kort privatlektion för första gången. Tänkte jag skulle hitta någon som kan rida ut henne på helgerna och rida lektion då och då. Hinner inte rida så mycket på helgerna så det vore bra för henne, dessutom måste alla hästar här bidra till sitt uppehälle. 😉

Jag tycker också det är bra att även en unghäst vänjer sig vid lite olika ryttare. Inte alltför många såklart, hon är ju under utbildning. Men att ha endast en ryttare under lång tid kan vara lite begränsande så det är toppen om hon kan ridas lite av någon annan och även bra för mig att se henne från backen ibland.
Både häst och ryttare verkade nöjda idag, kul!

Markarbete idag

Idag stod markarbete på schemat. Ska se om jag kan få till ett till dagläger med markarbete i vår, för dels är det nyttigt för hästarna och så är det rolig variation för mig.

Första passet jobbade vi med traven. Först travbommar på rakt spår i uppvärmningen, och efter lite galopp även travbommar på volten. När hästarna var varma avslutade vi med travbommar där varannan bom är upphöjd i ena änden, för att få högre benlyft och ännu mer gymnastik.

Andra passet fokuserade vi på galoppen. Vi började med att galoppera över en bom på en 20 m – volt. Här är det viktigt att hitta en rytmisk och jämn galopp så att bommen hamnar ”mitt i” ett galoppsprång och hästen inte hoppar stort över bommen eller lägger in ett extra språng. Här blev det väldigt tydligt att det är superviktigt att få med yttersidan och inte bara styra hästens hals. Har du yttersidan med dig är det lättare att reglera galoppen och hitta rätt distans.
Därefter gjorde vi en övning där man galopperar över en upphöjd bom, lägger en volt och rider över bommen igen – därefter rakt fram till en likadan bom på en distans med 17,5 m – och sedan volt och över sista bommen igen. Sträckan mellan bommarna motsvarar fyra galoppsprång om det är hinder, men när det är såhär lågt tycker jag det är bra att börja på fem korta galoppsprång för lydnaden. Vill man utveckla övningen kan man variera antalet språng.

Viktigt i övningen är rytm och balans – och igen yttersidan – så man inte välter runt hästen i volten och tappar balansen.

Avslutade med att galoppera på 20 m – volten igen men nu med två bommar.

Jättenöjd med dagen. Hästarna tyckte verkligen det var kul och det blir bra resultat av övningen då det är lösgjörande. Tycker också det är bra med bommar för det tydliggör verkligen för ryttaren att den har koll på hästens sidor samt även tempot. Bra dag med nöjd tränare, nöjda hästar och ryttare!

Dagens guldstjärna till Fantasi. Tycker hon har varit lite slarvig förut med att lyfta på fötterna, men idag klev hon på bra och var riktigt duktig. Ibland kanske lite väl pigg, men hon tyckte i alla fall att det var kul!