Domarutbildning

Jaha, så fort C-tränarutbildningen var avslutad har jag hoppat på nästa projekt – nu är LA-domaraspirant!

Första träffen var idag på Djursholms ridskola. Sen väntar ca sex träffar till (tror jag det var) och att sitta med på X antal tävlingar, därefter en examination. Detta under en tvåårsperiod så det går inte fort direkt…
Har ingen plan på att hinna göra en domarkarriär också, men jag tror att det kan vara ett kanonbra komplement att ”förstå” sporten bättre och att kunna hålla mer tävlingsinriktade träningar.

Har haft en lektion på Antuna på vägen hem, och nu ska jag ner och hjälpa Linn hoppa Quickan. Sen rida Anea också.. Ingen rast, ingen ro! Får även besök av Anna och Arramiz några dagar, det blir trevligt.


Anna och Arramiz på Helmer ridcenter, westerntävling med maskeradtema och egenkomponerat program som vi kämpade hårt med! Mångsidig häst som tävlat både western och traditionell dressyr.

Fina Nogge

Idag har jag ridit Nogge första gången på evigheter känns det som. Bara ute visserligen, en halvtimme med skritt och pyttelite trav. Han känns dock mycket bättre, rakare, mer avspänd, mer framåt. Traven kändes inte lika ”obekväm” som förut, utan mer stadig. Håll nu tummarna hårt för att han klarar att komma till arbete med normal belastning igen! Tävlingshäst kanske han inte blir mer men jag hoppas vi kan få ha mer glädje av honom ett bra tag till i alla fall. Han är väldigt personlig och positiv och betyder mycket för mig.

Vår

Lite vårkänslor idag, det är i varje fall sol. Det har regnat sjukt mycket den här våren, har det inte? Nu hoppas jag solen håller i sig så vi får gräs i hagarna. Ska göra ett försök att så lite frön i rabatten idag också, hoppas det blir nåt mer än ogräs där i år.

Träning för Nina

Idag har jag varit hos Nina på Lejondal och tränat med Anea. Tyckte det blev så långt mellan träningarna att vänta på att hon skulle komma hit. Det blev en kort träning idag. Min häst kändes fantastiskt fin (skriv upp det, alla, för det är sällan jag är såhär positiv!) så jag red bara en halvtimme eller så. Jag är inte den som nöter när det går bra, då tycker jag man ska sluta så att hästen håller sig på gott humör. (Man själv också för den delen…)

Har verkligen slitit med Anea, och det verkar löna sig. Det är fortfarande tungt och jobbigt och det är inte gratis, utan jag får ta i och kan inte sitta och ”finåka” om man nu tror att det är dressyr… Men just nu känns det helt klart värt det. Alla bytena var rena idag, även åt svåra hållet, och flera av dem var inte bara rena utan riktigt fina! I traven jobbade vi med skolorna och det kändes nästan lätt idag, nästan att jag inte kände skillnad på höger och vänster varv ens. Nina var väldigt positiv efteråt och tyckte att det var en enorm skillnad sedan sist. Hoppas vi kan hålla den här nivån på tävlingsbanan snart också.

Dagens ridning

Efter att ha varit borta i två dagar kändes det bra att rida igenom alla hästarna idag, den enda jag inte hann med var stackars Wirja som alltid sköter sig ändå. 😉

Iffi red jag en kort stund innan en sitsträning. Hon kändes överlag fin, men jag tycker inte riktigt att hon är framme för skänkeln så egentligen skulle jag vilja hinna rida henne några dagar i rad, när jag nu ska hinna det?

Caprice var riktigt fin idag, avspänd och lagom framåt. Jobbade mycket sidvärtsrörelser och lite enkla byten. Har inte gjort det så mycket så än så länge hänger hon inte riktigt ihop men hon kämpar på så gott hon kan. Galoppen annars känns ju underbar nuförtiden.

Braiton red jag ut på en stund först. Det var inte helt lätt eftersom han är så himla tittig och helst vill springa hem när han inte har sällskap. Lyckades i alla fall få ut honom i skogen och där var han lugnare. Tycker att de flesta tittiga hästar trivs bättre i skogen bland träden istället för på öppna vägar. Han var på riktigt gott humör tills han insåg att vi skulle fortsätta en stund i ridhuset… Det var väldigt motigt och spänt idag tyvärr, det släppte till slut men då var han nog ganska trött för han fick sig en ordentlig genomkörare. Jag siktar på att fortsätta i morgon och se om det har släppt lite.

Quickan var inte särskilt mycket piggare fast hon har vilat tre veckor. Hon känns bitvis jättefin men bjudningen är ojämn och då blir formen också därefter. Får försöka ta ut henne och galoppera mer ute framöver och se om hon vaknar till lite. Man ska inte nöta för mycket i ridhuset med unghästar, det gäller ju att de tycker att det är kul!

Anea kändes väldigt bra med tanke på att jag har varit borta i två dagar. Skönt! Det tar sig, små bitar i taget. Det känns som om hon klarar högre krav hela tiden, även om det inte fungerar 100% ett helt pass. Traven är mycket luftigare, men hon behöver väldigt mycket hjälp för att orka trava så. Idag var alla byten rena också, utom kanske ett!
Har fokuserat på snabba tempoväxlingar, övergångar och rakriktningen idag. Måste ha henne ännu kvickare i reaktionerna, även om det är en klar förbättring även där.

Sista steget på C-tränarutbildningen

Nu är jag på Strömsholm för sista steget på C-tränarutbildningen. Examen är dock först i oktober, så dit är det ett tag…

Vi har bara varit i ridhuset idag, hållit lektioner samt tittat på varandra. Måste erkänna att det kändes lite segt och mycket ”upprepning” idag. I morgon ska vi ha mer problemlösning så jag hoppas på knepiga hästar som stegrar sig eller springer som stjärnkikare så vi får tänka lite! 😉

Temat idag var öppna och sluta. Jag delade en häst med två andra så vi var alltså tre som skulle undervisa samma elev på en timme! Inte helt lätt kanske. Det var lite stressande men jag är nöjd med resultatet på både hästen och ryttaren som blev mer avspända och kom till ett bra jobb mot slutet. Efter dagens slut fick vi även feedback på alla lektioner och lite tips att tänka på inför examen. Jag har fått väldigt positiv respons från Eva-Karin både idag och förra gången, framförallt att jag har ett bra öga och bra övningar för att lösa problem. Känns fantastiskt roligt!!

Quickan tillbaka

(Nej, bilden är inte från idag, det är inte snö som tur är, men det känns fortfarande inte som vår…)

Soya åkte hem till ägarna idag, nu väntar löshoppning för hennes del. 6 maj är det dags för treårstestet. Här finns ett klipp på Soyas pappa Skovens Rafael:
http://www.youtube.com/watch?v=R8jqW5Ca50A

Nu är Quickan här igen (hon på bilden – det är svårt att se skillnad på dem..). Vi ska försöka trimma henne ordentligt nu och även börja hoppa.

I övrigt har dagen varit fullspäckad med kurs för SAS Equestrian, en privatlektion, stallet själv och fixa fika och lunch till kursen. Efter detta rida Anea, som kom loss bra i slutet av passet men idag var det inte gratis. Måste lägga mig tidigt ikväll för i morgon åker jag till Strömsholm för sista stget på C-tränarutbildningen.

ARK-kurs

Idag har Akademiska Ridklubben varit här på dagläger.
Det är ganska svårt ibland att ha kurs, om det är nya elever (vilket det ofta är). Jag vill så gärna att de ska förstå ”allt” på en gång!  Det går ju såklart inte. Jag tror i alla fall att alla har fått med sig någon sak att jobba med ”hemma” där de rider i vanliga fall. Det är verkligen en utmaning att ha nya elever och matcha dem med rätt häst (fast det brukar jag ha bra magkänsla för) och sedan hitta på en lämplig övning och förhoppningsvis ge en känsla för hur mitt system fungerar. Det har visat sig vara ganska stor skillnad mot vanlig ridskola! Jag tror att det är positivt, men det kan säkert också vara en smula frustrerande för den som inte är van att rida mer självständigt och ta egna beslut på hästryggen.

Soya

Soya har jobbat riktigt bra den här veckan. Vi har haft problem med att hon hela tiden vill fatta vänster galopp i höger varv, men sista dagarna har hon fattat rätt galopp. Hon är mycket piggare och starkare och börjar se riktigt trevlig ut! Fortfarande en del vinterpäls kvar som vi hoppas ska försvinna snabbt på två veckor – 6 maj är det dags för 3-årstest!
I helgen åker hon hem igen för att löshoppas lite till, och då kommer Quickan tillbaka.