Välkommen Eva och Zpenzer!

Idag har vi fått en ny inackordering, Zpenzer, ett halvblod e Guiness. Vi välkomnar honom och matte Eva till oss!

Från och med i morgon är det slut på mina fyra lediga dagar, självklart blev jag förkyld så fort jag började ta det lugnt. Tycker jag har varit sjuk mest hela hösten? Tråkigt, jag är inte direkt utvilad och motiverad ännu, även om jag har haft några riktigt bra dagar och även en bra jul. På måndag gäller det att orka ta tag i lektionerna igen! Men innan dess blir det lite nyårsfirande, dock hemma men med ett gäng vänner. Blir nog trevligt. 🙂

Gott nytt år!

Nu tar vi julledigt!

Helt ledigt blir ju svårt när man har hästar hemma men under juldagarna blir det bara att fixa undan stallet, ingen ridning eller lektioner. Sedan tar jag ledigt till nyår och Linn får sköta stallet med lite extra hjälp utifrån. Ska bli så himla skönt! Har väl haft tre lediga dagar under hösten eller något i den stilen.

Soya på bilden är visst också lite trött (?), igår låg hon ner och åt sin middag! Linn har börjat ”rida” henne nu – alltså skritta några varv med ledare och vänja henne vid vikten av en ryttare och att skänkeln ligger intill. Unghästar blir tröttare än man tror av ganska lite – mycket är ju mentalt också. Vi hoppas på skritt, trav och galopp när januari är slut.

Årets sista träning

Det var ett tag sedan jag och Anea var och tränade pga sjukdom, först jag och sedan Mads. Idag var årets sista träning och det kändes riktigt bra! Skönt att avsluta så. Jag har inte haft så bra känsla med henne de sista träningarna, men nu har det släppt någonting! Jag har jobbat mycket med lösgjordheten och att ändra hennes form och det verkar ha gett resultat. Idag var det lösgjörande arbete som gällde och i slutet av passet aktivera galoppen mer, och nu har jag hittat ett bra system där jag kan rida henne först riktigt, riktigt låg och rund och sedan få henne att komma upp i formen och med mer samling bara genom säte och skänkel, istället för att hon blir kort i halsen. Den galoppen vi hittade idag har jag inte känt förut! Nu ska jag inte vara kaxig och tro att ”allt är löst” men jag tror jag har hittat en bra känsla i hur jag ska ändra formen utan att hon spänner sig och så gäller det verkligen att inte fastna i en och samma form utan ändra på henne ofta och inte rida för långa stunder i samling. Egentligen är det väldigt grundläggande och inga nyheter men sedan gäller det att få in det i sin vanliga träning och inte fastna i problem som kan uppstå, vilket är lätt hänt när man rider mycket själv, särskilt under tävlingssäsongen har jag märkt… Det är bra med tävlingar för att sätta upp mål men jag har lätt att haka upp mig på att allt måste var perfekt hela tiden inför en tävling – och det är det ju aldrig!

I övrigt börjar jag undra hur det står till med mig när jag är lite stressad… När jag skulle åka iväg hade jag tagit fel bilnyckel och letade överallt efter rätt nyckel, tills jag insåg att den låg i min byxficka (hamnade nog där samtidigt som jag pratade i telefon?). Väl i bilen så mötte jag veterinären uppe på krönet och det är ju en ganska smal väg hos oss – jag tycker kanske han kunde ha kört mer åt sidan – i varje fall så touchade jag hans bli med släpets hjul. Tack och lov klarade sig hans bil. När jag lastade ut Anea ur släpet så slängde hon sig ut så att en tygel gick av (oproffsigt, jag vet) och när jag ska åka hem så är nyckeln borta IGEN. Efter en panik light-attack så hittade jag nyckeln i bildörren (bilen var ordentligt låst i varje fall) och det var inte första gången jag gjorde så. Blir galen på mig själv, behöver både chaufför och sekreterare!

Sista veckan innan jul!

Helgen gick snabbt som vanligt, jag hann med både att avsluta en sitskurs, ha ett eftermiddagsläger och en privatlektion på lördagen, och på söndagen hade jag ett dagläger och några privatlektioner. Om varje helg vore såhär skulle jag inte riktigt orka hålla tempot, men ibland är det kul när det är mycket! Ska i alla fall försöka hålla lägre tempo denna vecka och ägna mig lite åt att fixa hemma och göra klart ett rum i flygeln. Målet är att måla och möblera innan jul, jag vete 17 om jag klarar det.

Nu är sista veckan på terminen och kvällens lektioner har i varje fall avlöpt väl – det känns roligt att avsluta terminen med bra ridpass och glada elever nu när det blir lite uppehåll snart.

Veckans övning

Nu har vi ägnat oss åt öppna under två veckor. Tanken denna vecka är att rida förvänd öppna. Det innebär att man rider t.ex. en vänster öppna i höger varv – framdelen är alltså kvar på spåret och bakdelen innanför, hästen är ställd ”mot väggen” istället för in mot ridbanan. Det kan vara lättare på så sätt att man får stöd av väggen, men däremot misstänker jag att det kommer röra till det för vissa ryttare – men det återstår att se – det får bli lite ”hjärngymnastik” den här veckan med andra ord!

Nedan en bild på en förvänd öppna under tömkörning:

Övning tagen från Hippson, vi kommer göra den här övningen eller delar av den.

Kombinera förvänd öppna med tiometersvolter vid varannan bokstav längs fyrkanten och få total koll på yttersidan.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz
 
När man rider en volt är det lätt att glömma bort yttersidan och i stället koncentrera sig på innersidan – att hästen ska vara böjd runt innerskänkel och ställd i nacken. Men yttersidans hjälper får inte negligeras, de håller både bog och bakdel på plats runt det böjda spåret. Den här övningen är en bra hjälp att få koll på yttersidan.
 
Ställd och böjd i volterna
Rid längs fyrkantsspåret. Börja vid en hörnbokstav och lägg en tiometersvolt. Var noga med att hästen är ställd och böjd efter spåret. För att få extra koll på yttersidan och på att man sitter rätt kan man titta bakåt över ytteraxeln. När man går ur volten rider man en förvänd öppna längs fyrkantsspåret. Rider man i höger varv rids öppnan undan vänster skänkel och med hästen ställd och böjd åt vänster.
Genom den förvända öppnan får man hästen på ytterhjälperna.
 
Räta ut efter öppnan
Rid förbi en bokstav och lägg därefter en ny tiometersvolt vid nästa bokstav. Innan man går in på volten ska hästen rätas ut och ställas om, utan att man tappar yttersidan.
– Var noga med att se linjen och rid noggranna vägar, säger Mads.
För att göra övningen lite enklare kan man rida femtonmetersvolter. För att göra den svårare minskar man ner till åttametersvolter.
– Det spelar ingen större roll hur stor volt man rider, men rider man en tjugometersvolt ska hästen vara formad efter en tjugometersvolt. Rider man en åttametersvolt ska hästen vara formad efter den, säger Mads.
Fortsätt i en förvänd öppna efter volten och lägg en ny volt i nästa hörn.

Önskelista

Min vision av att vara hyfsat välvårdad i stallet funkar ytterst sällan, särskilt inte nu med lera upp till knäna. Sitter dock ändå och spanar efter snygga ridkläder och annat som man kunde önska sig till jul (men jag kommer troligtvis bara få praktiska och nyttiga saker i vanlig ordning…)

HV POLO Cardigan Miquel

Den här koftan t.ex. från HV Polo gillar jag. Tycker att det märket har riktigt mycket snygga kläder. Från början har jag bara sett dem på Hööks men det verkar sprida sig (och i takt med det blir det också dyrare!!). Den här går bl.a. att köpa på www.grandprix.se

SPORREM MED BLING BLING
Jag är inte mycket för bling-bling, men någon liten detalj är ok, t.ex. på sporremmarna. Jag hade det ett tag men såklart gick det sönder och sedan har jag inte hittat några nya. Dessa hittade jag på www.charlies.nu , men jag tyckte kanske inte att ”motivet” var någon höjdare, lite för barnsligt med ett hjärta (!) känns det som. Tips?

Sporremmar med Bling Bling fr Knight´s

Då är kanske dessa bättre… 
http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=14140

Skulle också verkligen vilja ha en till 66north-tröja, det är kanonbra kvalitet, håller en varm utan att man svettas ihjäl. Men sen var det priset.

ESJA DAMJACKA 66 NORTH

Varför är allt kring hästar så dyrt? Helt makalöst. Jag hittade en riktigt bra tröja som liknade den här för några hundralappar i en sport-butik, men tyvärr har jag inte sett likadana någon annanstans. Det här materialet är liksom ”stickat” så det är inte som en fleecetröja utan det håller sig snyggare i tvätten och ser bättre ut.

Hittade ett par till sporremmar här: www.dressyrstallet.com/rider.html
Men tusen spänn, där börjar det kanske rinna iväg lite?

 Anea vill gärna ha ett nytt kandar också, i stil med detta:

F00-S115

Men jag får inte köpa ett nytt kandar till henne förrän jag har klarat en viss procent på tävling. Man måste ha mål. 😉

Sist men inte minst skulle det sitta fint med något som liknar det här:

… som man sedan kan köra runt i typ en sådan här:

Jag tror jag måste börja sälja lektioner på nätterna också om detta ska gå ihop. Hoppas jag får en chokladkartong i julklapp åtminstone.
(Jag har ju i alla fall ”fått” ett stall och ridhus i år, det är verkligen inte fy skam!) 🙂