Ditt ansvar som tränare eller ridlärare

Ibland ser man hästar som tränar eller går på ridskola, och som är tydligt halta. Det tycker jag är både märkligt och oacceptabelt. Om det är ryttare som rider på egen häst för tränare, så tycker jag att tränaren är skyldig att tala om att hästen inte verkar fräsch. Om man inte gör det så måste det ju antingen tyda på att man a) är rädd för att trampa någon på tårna, b) är blind och inte borde vara tränare alls, eller c) att man bryr sig mer om pengarna än att hästen mår bra.

Det kan ibland vara så att en häst rör sig ojämnt pga att dålig ridning/spänningar etc, och om man misstänker det så kan ju en idé vara att sitta upp och känna själv. Om man vill avvakta lite och se om det släpper med lösgörande arbete så kan det vara ett alternativ (om det inte är en uppenbar hälta), men jag tycker ändå att man bör påpeka saken för ryttaren. Men att bara ”köra på” tycker jag är konstigt och oproffsigt.

(Det finns hästar som ser halta ut med vissa ryttare, och inte med andra, det vet jag eftersom jag ser det på mina egna.)

Att vissa hästar på en del ridskolor går runt och är halvknackiga verkar ju inte heller ovanligt. Nu tror jag verkligen att de flesta ridskolorna har börjat ta hand om hästarna mycket bättre, men fortfarande finns det tyvärr de som kanske hellre prioriterar intäkter istället. Är det verkligen hållbart på sikt? Är det etiskt att göra så? Och är det rimligt att ta betalt av eleven som ska rida den där hästen? Eleven kanske inte märker det, om han/hon inte är en van ryttare, men det gynnar ju inte heller den personen att lära sig att få en bra ridkänsla.

Sedan hör man ibland saker som att ”den hästen sparkar alltid mot skänkeln vid fattningar” eller liknande. Ska man acceptera det? Om hästen börjar visa ett ändrat beteende tycker inte jag att man bara ska leva med det, utan man får ta reda på om det är något som är fel, eller om det ”bara” är dålig ridning – den hästen kanske inte trivs med att vara lektionshäst helt enkelt.

Det är jättesvårt att ha hästar i en verksamhet som mår super hela tiden, de gör ju ett ganska tufft jobb som hela tiden ska belastas olika, med flera ryttare om dagen osv. Men då är det verkligen vår skyldighet mot dem att göra det bästa av det. Och den som har egen häst bör absolut få veta om något ser ut att inte stå rätt till – du som är tränare ska inte bara lära ut ridning utan allmänt hästvett också!

 

Etiketter:

Ett svar

  1. Bra skrivet!!! Håller med dig i allt och önskar att alla kunde tänka så. Hoppas allt är bra med dig och hästarna. Saknar sååå mycket lektionerna för dig. Kram Annica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*