Lösgörande övningar – förvänd galopp

Den här veckan kommer vi att fokusera på förvänd galopp. Det är en bra övning som är lösgörande, men också är bra för att utveckla galoppen samt att få hästen mer liksidig.

Förvänd galopp innebär att man rider höger galopp i vänster varv (med flit…!), eller tvärtom.
Man kan börja med det när hästen är stark och balanserad i rättvänd galopp.

En enkel övning i förvänd är att rida en båge på långsidan, in mot X och sedan tillbaka till spåret. Då blir det ett par språng i mitten av bågen som kommer att vara i förvänd, men det är bara en kort sträcka. Det är bra att börja så när man utbildar häst eller ryttare.
Nästa steg är att byta varv och bibehålla galoppen genom en kortsida eller båge. Detta är såklart svårare. Man kan också öva på att fatta förvänd galopp, men då har man kommit ytterligare ett steg. Det ska man såklart inte göra med en ung häst som inte är säker i fattningarna än, för här är det lätt att det kan bli missförstånd.

I förvänd galopp ska hästen vara rak i halsen, men ställd åt galoppsidan. Många ryttare vill böja halsen för att hålla galoppen, men galoppen ska hållas för vikt – och skänkelhjälperna.
I galopp ska inner höft hållas fram lite och detta blir extra viktigt i den förvända, så att man sitter för rätt galopp. Jag tycker också att man behöver ha ytterskänkeln lite mer tillbakadragen i förvänd än i rättvänd – för att förtydliga för hästen. Det gör det också lättare för hästen att spåra (många vill tränga med bakdelen extra mycket i förvänd).
Observera att ytterskänkeln i förvänd galopp kommer att vara in mot mitten av ridbanan. Innersidan är alltid åt det håll hästen är ställd, i det här fallet galoppsidan.

Överkurs när detta sitter: motställa i förvänd, dvs ställa vänster i höger förvänd och tvärtom. Detta blir extra lösgörande, ytterligare kontroll av lydnad och balans, samt förberedande inför galoppombyten. Hästen ska inte byta så fort man ställer om!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*