10 steg för att bli en bättre ryttare

Att lära sig rida är en ständigt pågående process, och som ni vet blir man aldrig fullärd. Det är sannolikt en av anledningarna till att det är så beroendeframkallande. 😉 Jag tror att en stor del i processen att bli en bättre ryttare inte bara sker till häst, utan det handlar också om att lära sig läsa av hästarna på marken, skapa bra kommunikation och även att träna sig själv avsuttet och ha en bra kroppskännedom.


Här är 10 tips som kan ge inspiration till din ryttarutveckling.

1. Lär känna din häst
Att lära känna sin häst avsuttet är inte att underskatta. Jag tycker att jag redan på stallgången kan läsa av vissa hästar (de jag rider mest) – dels vad de är på för humör, men även den dagliga visitationen ger ledtrådar om hur hästen mår. För mig är inte en duktig ryttare någon som bara rider bra på banan, utan för mig är det viktigt att se helheten och vara en duktig hästmänniska. Även om man inte har en egen häst så är det viktigt att träna upp sin känsla för hästen och hur man kommunicerar även på marken. Hästarna läser dessutom av oss bättre än vi dem – så att vara noga med hanteringen och allt runt omkring är grundläggande även för ridpasset.

2. Ta intryck av andra
Om du hittar en bra förebild så är inspiration alltid bra. Att titta på duktiga ryttare kan ge dig en bild av hur du vill att det ska se ut. Jag tror dock att man ibland får välja ut några guldkorn som man håller sig till. Det finns många sätt att göra saker, och med sociala medier är det också lätt att det blir för mycket intryck. Men gå gärna på clinics med duktiga ryttare, titta på tävlingar eller instruktionsfilmer, och försök att skapa en inre bild av hur du vill att det ska se ut när du rider! Det kan ju också vara en rid-kompis som ger dig inspiration.

3. Läs på det teoretiska
Jag tycker att det är viktigt att man har förståelse för det teoretiska, så att man har helheten klar för sig. Läs bra ridböcker och lär dig korrekt hjälpgivning och även korrekta termer. Det kan låta tråkigt, men ger en bra grund. Att söka på google kan kanske vara ett komplement, men då ska man veta att det finns väldigt mycket olika skolor som lär ut på olika sätt, vilket kan skapa viss förvirring om du inte har grunden klar för dig innan.

4. Träna dig själv
En mycket viktig punkt som är lätta att prioritera bort. Att träna avsuttet är bra för oss alla, och behöver inte vara jätte-krävande. Välj ut några få övningar som kan stärka svaga punkter (ta gärna hjälp med detta om du är osäker). Träna din liksidighet, styrka och även rörlighet. Kroppskontroll är A och O, och ofta träffar jag ryttare som faktiskt inte alls känner vad de gör till häst pga spänningar. Då kan du inte heller påverka hästen korrekt.

5. Var ödmjuk inför uppgiften
Att bli en bra ryttare kräver en stor dos ödmjukhet. Om man inte har det innan så får man oftast det efter ett tag. Hästarna berättar massor för oss om vi orkar lyssna. Det är lätt att tänka att ”hästen hade en dålig dag” (och ibland kanske det är så), men ofta speglar hästarna oss mer än vi tror. Om du är ödmjuk inför det kan du få en större självkännedom av hästarna, vilket i sin tur faktiskt också kan göra dig till en bättre ryttare…

6. Ta hjälp av en bra tränare
En bra tränare är ett måste, tycker jag. Vi som rider mycket kan såklart inte ha tränare vid varje tillfälle, men det är viktigt att ha regelbunden hjälp, oavsett din nivå. Att ta hjälp av 1-2 personer tycker jag själv är lagom. Dessa ska då komplettera varandra, så att det inte blir alltför stor skillnad i hur man tränar hästen. Att då och då lägga till t.ex. programträning är också bra, för att få nya infallsvinklar. Att ta hjälp av alltför många olika personer tror jag dock kan skapa förvirring och göra det svårt att vara konsekvent. En röd tråd är jätteviktig!
Att eleverna rider för mer än en är bra tycker jag, men som tränare uppskattar jag också kommunikation kring detta för att kunna hjälpa eleverna på bästa sätt.7. Rid många olika hästar
Det här är ju inte möjligt för alla, i alla fall inte om man har egen häst. Men jag har sagt det här förut: byt hästar med varandra! Åk på kurs och rid någon annan häst ibland. Speciellt om du har en ung häst som är under utbildning så tror jag att det är jätteviktigt att prova en mer utbildad häst som omväxling. Det är lätt att bli hemmablind om man bara rider en sorts häst. Det finns oftast möjligheter om man är lite kreativ.

8. Öva upp din känsla
Jag tror att vissa har en viss medfödd känsla, men jag tror också att man kan öva upp den om man rider bra hästar och har en tränare som hjälper dig att säga när det är rätt. Det gäller också att lära sig att lita till sin egen känsla, och vad som känns rätt och fel för dig som ryttare. Känslan hänger också ihop med din egen kroppskännedom som jag nämnde, samt att lära känna hästarna. Jag tror dock att det är viktigt att koppla på känslan och inte teoretisera för mycket. Teori är bra, men hästarna är inga maskiner. Ibland frågar elever mig ”hur ska jag rida den här hästen?” och svaret är ju ”det beror på hur hästen är just idag”. Det kanske var lite förenklat – men det jag vill komma till är att det finns ingen manual, och det som funkade igår kanske inte funkar idag. Därför behöver man kunna vara flexibel som ryttare och det går inte om du inte rider på din känsla.

9. Sätt konkreta mål och följ upp dessa
Från känsla till något konkret. De flesta gillar att sätta mål. Sätt gärna några konkreta, korta mål varje termin – helst något du kan följa upp. Spara gärna målen i en pärm så att du kan följa din utveckling (det önskar jag att jag hade gjort!). Ta hjälp av din tränare om du är osäker. Det kan vara allt ifrån att hitta korrekt handställning till att rida ett helt program på en viss nivå, eller hoppa en bana på X höjd. Med egen häst sätter du mål även för hästen – anpassade till ålder, och med utrymme för att ändra målen vid behov. Hästarna är som sagt inga maskiner… 😉 Så ibland kanske man måste stryka sig från en tävling om hästen inte är redo. Men då får man flytta det målet framåt.

10. Ha roligt
En punkt som vi inte ska glömma! Kom ihåg varför du började rida – det var ju för att det är roligt! Ibland sätter vi så mycket mål och har så höga krav att vi tappar det roliga med ridningen och hästarna. Det här kanske är den viktigaste punkten av alla. Hästarna läser av oss hela tiden, och de känner vilket humör vi är på. Så en glad ryttare kommer förhoppningsvis också få en glad häst.

Kom gärna med egna tips på hur man kan bli en bättre ryttare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*