Lucka 24 – allt hänger ihop

Hoppas att ni har fått inspiration av de övningar som jag har lagt ut under december. Jag har försökt att bygga på övningarna bit för bit så att det ska gå att se någon slags röd tråd. Övningar bygger ju ofta på varandra och allt hänger samman. Jag tycker att det är viktigt att man som ryttare lär sig att behärska olika rörelser och moment, men det är viktigt att komma ihåg syftet med övningarna, nämligen att göra hästen mer lösgjord, starkare, mer rakriktad etc. Det är inget självändamål att rida rörelser, utan syftet är ju helt enkelt att hästarna ska bli mer ridbara.

Tänk också på att backa tillbaka om det inte fungerar. Ibland kan det räcka att göra en övning i skritt istället för i trav. Ibland behöver man renodla hjälperna, kontrollera gas och broms osv, innan man går på övningen igen. De flesta gånger när man ”kör fast” i en rörelse så är det för att grunden inte fungerar. T.ex: en häst som inte bjuder framåt för skänkeln kommer inte heller gå åt sidan särskilt bra i en skänkelvikning. Försök alltid att fundera på vad som inte fungerar och varför, istället för att jobba med ”symptomlindring” när du rider.

En liten summering som avslutning blir att påminna om utbildningsskalan:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling


Dessa steg bygger på varandra och är bra att ha i bakhuvudet under varje ridpass.


Hoppas att ni får en fin jul och att ni har haft behållning av julkalendern!
Ni får gärna kommentera om ni har gjort några övningar, haft användning av någon av luckorna eller kanske har någon fråga!

God Jul!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*