Föl-funderingar

Hjälp. Det är bara tre månader kvar tills Anea ska ha en unge! Fölningen är beräknad till 22 maj. Jag är lite trög och har fortfarande inte fattat riktigt. Tänker också att det mesta borde lösa sig, men har ju insett att jag måste vara lite förberedd och att jag har några funderingar. Jag har ju noll erfarenhet av detta, men förhoppningsvis en gnutta sunt förnuft. Jag skulle dock behöva någon att fråga om råd när det kommer till dessa frågor, så om någon har bra koll och vill vara bollplank så får man gärna säga till.

Anea kommer föla hemma, vi har en fölbox så det känns självklart. Halva grejen är ju att vara med så mycket som möjligt! Jag utgår ifrån att hon och fölet går ensamma i början, men under sommaren vill jag att hon ska ha bete som vanligt. Där kommer problem nummer ett: måste hon gå ihop med annat sto med föl? Hon är ju van att gå med Grodan, men det kanske är dumt att ha Grodan ihop med Anea och fölet? Hur brukar man göra? Annars blir jag tvungen att skaffa beteskompisar åt både Anea och Grodan.

Sedan har jag nästa fundering: nämligen bästa sättet att vänja av fölet. Jag vill att den får gå på lösdrift med andra unghästar när det är dags. Är det rimligt att skicka iväg den stackaren pang bom, eller ska man skilja av dem hemma först? Det sistnämnda känns bättre i själen…

Dessutom behöver jag tips på bra lösdrift, gärna inom max en timme från mig. Vill kunna åka dit hyfsat lätt. Måste vara pålitliga människor så jag vill gärna gå på rekommendationer.

Sedan har jag förstås mina funderingar på när man kan börja rida försiktigt igen. Och om det alls är värt det.. Nu är Anea 18, och hon blir ju stående ett bra tag. Men hon har fungerat väldigt bra som lektionshäst, och kanske kan göra det ett par år till även om hon har haft föl. Hon har alltid varit frisk och det är ju dumt ur ett affärsmässigt perspektiv att inte försöka – eftersom min affärsidé är att sälja lektioner. Och jag själv tänkte inte skaffa ytterligare ett föl på en gång, det kommer räcka med ett.

 

2 svar på ”Föl-funderingar

  1. Jag kan bara kommentera utifrån hur vi har gjort, men det har ju funkat än så länge. Jag tror absolut Grodan kan gå med Anea och fölet, hon kan till och med bli en avlastning för Anea när fölet är lite större och vill busa. Jag vet flera som har ston utan föl med i ”flocken”. Enligt mig behöver fölet inte heller ha jämnåriga kompisar under de första 6 månaderna utan det räcker med vuxet sällskap. Sen så behöver de ha andra jämnåriga tycker jag.

    Har man bara ett föl så är det absolut bästa att vänja av dem sakta, först bara stå i boxen brevid varandra en stund på dagen, sen över natten och en timme när Anea är ”på arbetet”. Det funkar att avskilja dem ”pang bom” också, många av de stora uppfödarna gör så, men det känns mer att det beror på tidsbrist än att det skulle vara det bästa för dem. När man avskiljer försiktigt så blir det också ett naturligt sätt att börja hantera dem vilket gör jättestor skillnad! Har ju haft en av varje. Amazing föddes i slutet av April och jag började rida på Zelina i Augusti och då fick han snällt vänta vid sidan eller i stallet. Så när terminen drar igång igen kan Anea säkerligen vara med lite lätt igen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*