Bli en bättre ryttare – lucka 22

Lucka 22
Träna din skänkel

Jag har ingen specifik övning för att träna skänkeln, men jag tänkte ge några generella tips som ni kan tänka på.

Enligt min erfarenhet är det vanligaste felet att ryttaren blir klämmig med benen och driver alldeles för mycket (och ibland med fel teknik). Många har tyvärr fått rida ”sega” hästar och även lärt sig att det är bra att rida med ”mycket ben”… Jag tycker att alla hjälper ska ges som signaler och med måtta, och ju mindre hjälper som krävs desto bättre för både häst och ryttare.

Till att börja med gäller det att du är avslappnad i benen, för att hitta ett neutralt skänkelläge. Stiglädren ska inte vara för korta, men inte heller för långa! Det är viktigt att kunna ha en viss vinkel i knäleden, så att benet kan fjädra och ta upp hästens rörelser. Den rörelsen tar du även upp i foten. Stigbygeln ska placeras där foten är som bredast och där du får ett bra stöd. Många vill bara ha tån i stigbygeln och trampa ner hälen för mycket. Den sänkta hälen ska komma naturligt av att du är avspänd i fot och ben.
Prova att trampa ner hälarna överdrivet mycket, så kommer du märka att du lättar ur sadeln, och då förstår du att ett kraftigt tramp i stigbygeln (när du rider dressyr) inte gynnar dig om du vill komma ner i sadeln.

Signalerna till hästen ger du med underskänkeln. Överskänkeln ska ge stadga åt sitsen men inte arbeta ”aktivt”. Många använder låren för att driva eller hålla balansen, och klämmer sig fast med knäna. Knäslut är ”ute” – det är något man lärde sig förr!
Prova att medvetet klämma med knän och lår för att se hur din häst reagerar på det, och jämför med hur den rör sig när du slappnar av. Många hästar blir spända eller tappar bjudning när ryttaren klämmer med överskänkeln.

Dina tår ska peka lätt utåt (vilket inte går om du klämmer med knäna). Då kan du använda ”baksidan” av vaden när du ska driva. Det är inte insidan av benet du ska använda mot hästen, det är en rörelse som är svår att göra snabbt och avspänt. Och för att få bra effekt av skänkeln gäller det att träna sig att vara kvick och få hästen att svara på snabba signaler! Passa dig för dåliga vanor som att driva med hälarna eller att dra bak benet för att ”få mer effekt”.

Här är ett annat inlägg som jag har skrivit på samma tema.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*