Bli en bättre ryttare – lucka 12

Det här är en ”övning” som vi gjorde på en kurs som jag ordnade ihop med Carolina som driver How To Move Fysioterapi. Du behöver en medhjälpare för att göra detta. Tanken är att öka förståelsen för hur hästen skulle kunna uppleva oss som ryttare.

I förra luckan nämnde jag att jag skulle skriva mer om hur vi påverkar hästen med sitsen. Ett vanligt missförstånd kring det här med att ”rida med sitsen” är att man ska ”jobba fram hästen för sätet” vilket jag tycker är helt felaktigt. Jag lärde mig också rida så en gång i tiden, särskilt på lite trögare hästar som man helt enkelt ”tryckte” fram med sätet. Det här ser jag hela tiden, antingen att ryttaren gör det medvetet, eller omedvetet för att man vill ”ta i”. Jag tycker att hästen ska svara fram för skänkeln. Punkt.

Naturligtvis inverkar du med sätet, mer eller mindre passivt eller aktivt. Sätet (dvs vikthjälperna) inverkar du med vare sig du vill eller inte. Den passiva inverkan sker egentligen genom att du följer med hästens rytm (takt) och dess rörelse i ryggen. Det här måste du behärska någorlunda innan du kan börja inverka aktivt. Den aktiva inverkan innebär att du t.ex. kan vända för vikthjälperna (dvs medvetet påverka riktningen i hästen med hjälp av din sits) samt ”sluta följa med” vilket jag likställer med att ”bromsa” hästen eller byta gångart.

Om du försöker ”gunga” fram hästen eller ”juckar” i varje steg (som många ryttare gör!) så motverkar du ditt syfte. Du tror att du driver med sätet men i själva verket omöjliggör du för hästen att använda sin rygg för att du ”sitter ner” ryggen. Om du sitter snett påverkar du också hästens takt och förmåga att bjuda framåt.

Titta på den här filmen och be en kompis om hjälp att göra övningen. Du ska krypa på alla fyra ”som en häst”.
1. Först ska din kompis bara hålla händerna mjukt över din rygg / dina skulderblad, och följa med i rörelsen när du går framåt.
2. I nästa steg ska din kompis trycka ner händerna mot ryggen (motsvarande det jag kallar att ”trycka fram hästen med sätet.)
3. Därefter ska din kompis trycka betydligt hårdare med en hand, som en ryttare som sitter snett.

Övningen låter kanske konstig, men prova! Och berätta gärna hur du upplever det här. En tankeställare kan jag lova.

 

 

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*