Projekt: bättre sits del tre

Igår fick jag hjälp av Carolina som driver How To Move Fysioterapi. Hon är sjukgymnast och jag har tidigare besökt henne för att få hjälp med lite övningar för att förbättra min sits. Ni kan läsa om det här och här.

Igår var det dags att titta på mig till häst. Vi började med en genomgång avsuttet igen för att se eventuella förändringar, och det var lite bättre än sist. Skumt, för jag har knappt tränat. Inte sedan innan sommaren i alla fall… Carolina trodde dock att jag har blivit mer medveten och att det också bidrar till att övningarna kändes lättare. Sedan red jag ett pass på Grodan, med endast sits-fokus. Innan passet tittade vi även på Grodan – om hon är jämnt musklad och hur det kan hänga ihop med sitsen. Det var dock inga större skillnader i hennes muskulatur höger / vänster sida så det känns ju väldigt bra! Under ridpasset var Grodan väldigt okoncentrerad igår (brunstig) och sprang och gnäggade en stor del av tiden, så det var inte helt lätt, men det blev bättre efter ett tag.

Det är ganska mycket att ta in, och det är lätt att bli lite spänd när man ska ändra på saker. Jag har ju svårare att svänga höger och vill gärna lösa det med handen, men nu har jag lite andra knep att ta till. Egentligen skit-enkelt: nämligen att rikta axlarna lite utåt, istället för att försöka svänga för mycket med hela överkroppen. Jag har varit så koncentrerad på sittbenen att jag inte riktigt har insett hur mycket axlarnas placering gör. Nu kommer jag faktiskt fokusera mer på min överkropp, för då hamnar underkroppen bättre på plats.

Det är absolut inga stora problem, men jag upplever det som jobbigt att jag gärna vill göra en sak för att kompensera någon annan brist i min balans / koordination. Och har man en känslig häst så känns det kanske extra mycket – och jag vill verkligen inte börja korrigera henne för mina egna svagheter.

Nu tänker jag att jag ska fokusera på det här ett tag, göra lite övningar avsuttet och sedan följa upp det vid ett senare tillfälle igen, för att se om det blir någon förbättring.

Min plan är också att boka Carolina så att ni elever kan få delta. Återkommer med datum-förslag och hoppas att ni är några som kan och vill. Jag är ganska duktig på sitsträning, men jag är trots allt inte utbildad på människokroppen, så lite andra ögon skadar verkligen inte!

3 svar på ”Projekt: bättre sits del tre

  1. Carolina har varit flera gånger på min gamla ridskola. Jätteduktig och inspirerande så jag kommer gärna om jag kan. / Caroline

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*