Vikten av att ha bra sadlar

Nu har jag köpt en till Anatomica till verksamheten, helt enkelt för att jag använder min egen sadel på flera av hästarna. Jag har skrivit här om hur jag upplevde sadelbytet på Anea. Jag är fortfarande väldigt nöjd med den och mår mycket bättre i kroppen när jag har en sadel som passar mig (och hästen). Förut kunde jag få en del spänningar i ryggen, för att jag kompenserade, nu händer det inte lika ofta.

Det finns naturligtvis ingen sadel som passar alla hästar och alla ryttare, men min uppfattning är att en Anatomica är ”snäll” mot hästens rygg och ligger bra på många av hästarna. Jag tycker också att den ger ett bra stöd till ryttaren utan att man känner sig låst. Det är mycket stöd för överskänkel / knä, och jag har inte gillat det förut, men de här stöden är så mjuka att de inte låser benet och nu tycker jag att jag får en bra hjälp av det istället. Jag var rädd att det skulle bli knepigt för ryttare med olika benlängd att sitta i den, men det har faktiskt fungerat förvånansvärt bra för båda korta och långa ryttare.

Att ha en bra sadel är A och O för både ryttare och häst. I en verksamhet där man byter hästar ibland kan man kanske inte ha 100% perfekta sadlar, men jag försöker i alla fall att passa in och ändra / byta sadlar i den mån jag kan. Alla ryttare kan inte heller passa perfekt i alla sadlar pga olika benlängd och olika bäcken t.ex, men förutsättningarna att hitta en bra sits är i alla fall mycket större med en dressyrsadel än i en allroundsadel som många ridskolor har. Tyvärr är det svårt att hitta ett bra skänkel-läge i en allround-sadel och man hamnar lätt ”på rumpan”.

Jag ser den här sadeln som en investering eftersom jag tror att jag kommer att kunna ha den på många hästar, och jag vet att många elever gillar den! Men i samband med detta vill jag också poängtera vikten av att ni tar hand om utrustningen ordentligt och är försiktiga med både sadlar och träns.
Jag tänker faktiskt gå så långt som att be er titta över era stövlar. Jag kan inte gärna förbjuda er att ha vissa stövlar, men det är nästan snudd på. Stövlar med kraftig dragkedja på vadens baksida verkar ge märken på kåpan på vissa sadlar så jag vill helst inte att ni använder sådana stövlar. Jag lägger massor av pengar på utrustningen och vill gärna att den håller så länge som möjligt, därför skulle jag uppskatta om ni kollar hur stövlar / chaps ser ut. (Dragkedja på insidan av stövlarna går bra – det ger inte märken.) Hårda bud. Men då får ni också sitta i bra sadlar. 🙂
Maria och Velle fick inviga nya sadeln i helgen. Den är nog lite hård i början men det är för att den är fabriks-ny!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*