Magisk sadel

Efter att ha provat X antal sadlar och fått gråa hår och några nya rynkor på kuppen, så tror jag att jag har hittat lösningen nu! Jag har haft tre sadelprovare ute innan, som har gett lite olika bud, och jag kom i och för sig närmare en lösning på så sätt att jag insåg att jag verkligen inte kan rida i alla typer av sadlar, och att min häst är mycket mer känslig än vad jag trodde. Visst har jag förstått att hon har en känslig rygg, men det blev väldigt påtagligt när jag provade flera sadlar efter varandra att hon blev mycket starkare och stummare i handen med de sadlar hon inte gillade. Redan när man lade på vissa sadlar och drog gjorden så visade hon obehag när det inte passade henne.

Jag hittade en som hon gick väldigt bra med (Prestige D2), men jag fick ont i ryggen av den. En annan sadelprovare tyckte att jag kunde ändra min befintliga sadel. Sympatiskt att inte ”sälja på” mig en ny, men jag befarade att det inte skulle funka. Ändå lyssnade jag på det rådet eftersom jag tänkte att jag inte är ”tillräckligt kunnig”. Sadeln hamnade visserligen i (för ögat) bättre balans, men blev som en klädnypa på ryggen istället, och det slutade med ryggont för hästen denna gång. Jag fattar inte att jag ens övervägde saken, men ibland blir man desperat, och så tar man ju hjälp för att man tänker att personen ifråga vet vad den håller på med!

Nu verkar jag dock ha hittat rätt! Har bestämt mig för en Anatomica. En elev har en sådan sadel och jag har ju suttit i den på hennes häst, men tyckte inte den var så ”märkvärdig”. Provade den ändå på Anea, och upplevde att det var en av de sadlar hon gått bäst med. När jag hade ridit ett ganska ”ordentligt” pass med den ställde hon sig på stallgången och gäspade efteråt, vilket jag tolkar som att hon hade slappnat av mer än på länge! (Hon brukar inte göra så i vanliga fall.)

Tog ut Cindy, som säljer Anatomica, och vi lade på en sadel som liknade den jag hade provat, men med lite andra knästöd (som passar mig bättre). Denna gång gäspade hon på stallgången redan vid sadling (!). Jag behövde faktiskt inte prova runt en massa, utan den här verkar fungera för oss båda utan ändringar. Annars kan man ändra denna sadel med olika kåpor, knästöd, bom osv osv. Om jag skulle vilja beställa helt efter egna önskemål så är leveranstiden ca 9 veckor, och jag har redan ”slösat bort” rid-tid från ungefär april / maj till och med nu, pga fel / dålig sadel. Himla bra alltså att jag kunde få den här på en gång! Den är ullstoppad (vilket är bra) och går att ändra vid behov i framtiden.

Nu har jag inte ridit i den supermycket, men jag märkte skillnad i dessa moment direkt:
* Min egen position, som blev mer naturlig. Jag kan ”ta i” på rätt ställen, dvs i kroppen / magen, istället för att kompensera med armar / ben eller rygg, som jag ibland har gjort annars (tyvärr).
* Min häst bjuder framåt själv, och på första träningen med denna sadel ville hon ta i mer och mer, så jag fick nästan börja säga ”stopp” istället för att hela tiden jobba med att hon ska ”ta i mer”.
* Mer schwung / spänst i steget.
* Lättare att rygga.
* Lättare att få henne att göra halt med vikten på bakbenen (märks till och med på lång tygel, där hon alltid annars har valt att lägga vikt på framdelen.)
* Rakare och jämnare kontakt. Framförallt mindre kontakt – jag kan ta en förhållning och lätta, utan att känna det som om jag ”tappar” henne. Hon bär sig med andra ord bättre själv.
* Betydligt luftigare byten, kunde rida mer framåt i serierna istället för att bromsa (tidigare har hon lagt sig på mer och mer och blivit stark på slutet.)
* Hästen ser gladare ut!

Nu kan man ju undra varför jag inte har ”tagit tag” i detta tidigare? Jo, jag har trott att min häst ”är såhär”, inte kan bättre, att jag själv inte rider bättre än såhär, att vi inte kan komma längre osv. Nu börjar jag omvärdera det lite och tänker ge oss en chans till. Jag förstår att inte just den här sadeln är ”magisk” för alla ryttare, men jag har aldrig känt såhär stor skillnad tidigare. Oavsett vilken sadel man väljer / gillar, så är i alla fall kontentan av det hela att det måste passa både häst och ryttare! Och att det gäller att få rätt hjälp, lite på sin magkänsla och vara envis som en j*a åsna.

Till dig som letar kan jag varmt rekommendera att prova denna sadel. Jag har även använt den på Zigge ett par gånger, och det är stor skillnad även på honom. Han tar ut steget bättre, bjuder mer framåt och har lättare att länga ut halsen. Det ska bli jättespännande att se om han kan förbättra sig ytterligare med en annan sadel. Återkommer om ett halvår eller så!

Från första träningen med nya sadeln. I onsdags tränade vi igen, men det blev tyvärr ingen film då. Synd, för då travade hon ännu bättre!

Etiketter:

4 svar

  1. Vilken tur Anea har som har en så engagerad, kunnig och noggrann ryttare!! Många hade säkert missat att det kunde vara sadeln som begränsade henne och aldrig lagt ner allt detta jobb på att finna en lösning. Jag blir glad av att det finns såna som du, som ser och känner av sin häst på detta sätt!
    Själv har jag nog tyvärr inte kunskapen och erfarenheten att kunna känna dessa ”små” nyanser, men förhoppningsvis lär jag mig mer och mer med tiden!
    För att kunna ställa högre krav på hästen så måste vi ju också ge den förutsättningar att kunna uppfylla dem.
    Alla hästar borde ha någon som ser och känner av dem på detta sätt!!

  2. Tack! Vad snällt skrivet! 🙂 Jag tycker det är viktigt att ta upp sådana här saker så att andra ryttare också kan bli medvetna om hur viktigt det är med alla detaljer för att hästarna ska kunna må och prestera så bra som möjligt!

  3. Hej! Ja, jag är fortfarande väldigt nöjd med den. Använder den på flera hästar dessutom, den verkar vara ganska ”förlåtande” och ligger bra på många. Har beställt en till nu till mina lektionshästar. Eleverna älskar också den här sadeln!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*