Vila eller inte vila

Det här med viloperioder är givetvis viktigt för hästarnas återhämtning. Personligen föredrar jag flera, korta viloperioder, framför en lång (förutom när det gäller unghästar). Att släppa många veckor på bete och låta dem bli stela är inget jag förespråkar. Däremot tycker jag det är bra med mycket utevistelse, gärna dygnet runt. Nu har jag, tack och lov, ganska magra beten, så hästarna behöver snarare stödfodras i slutet av säsongen, än banta.

Jag har två veckors semester (så gott jag kan), men flera av hästarna kommer ridas lätt (ute) och kanske longeras ca varannan dag under den tiden. I första hand de som är äldre. Zigge och Diza är de som jag kommer låta vila längst / mest, pga att de kom i januari och har gått ganska mycket ändå, utifrån att de är ”nya på jobbet”. Anea vill jag inte heller ställa av helt, för det blir så besvärligt att sätta igång henne. Planen med henne är att hon blir longerad några dagar, och sedan börjar jag skritta ut när jag kommer hem från Gotland. Har tänkt tävla i början på augusti, så någon längre paus blir det inte.

Igår gjorde jag en vet-check på henne, och hon var utan anmärkning på böjprov. Ville gärna ha det gjort innan semestern, så jag inte behöver fundera över hur hon mår. Sist vi kollade henne reagerade hon nämligen lite fram (vilket hon aldrig brukar göra) – jag tror att det beror på att hon gått med broddar då i flera månader. Nu var hon lite stel, men inget mer än så. Kanske för att hon faktiskt har jobbat mer sista tiden, gått något tuffare, och också bättre än någonsin. Så en lugnare period passar nog bra. Har dock fortfarande inte strukit mig från Överby, det tar emot. Måste bestämma mig imorgon.
DSC_8295

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*