Tävlingsdag på Lotteräng

Idag har sex hästar från stallet varit på tävling, varav två var mina. Caramelle och Nogge var på Lotteräng med Jenny och Jenny och båda startade LA3. Caramelle var riktigt fin, avspänd och lydig, förutom en miss i den förvända galoppen där hon slog om. Här hade Jenny lite problem att rätta det, men hon fattade ändå rätt galopp igen. Här fick hon en 2:a, vilket jag tycker är en mycket märklig bedömning. Vi är nöjda med slutprocenten på 61%, det kändes rimligt, men däremot borde några betyg varit högre eller lägre. Hur som helst tycker jag att det var en bra och avspänd ritt, och att ryttaren var mer fokuserad än tidigare, och det syntes verkligen.

Jenny och Nogge gjorde sin bästa insats i LA3 hittills (enligt mig och hejarklacken). Detta gav ett av hennes sämsta resultat. Enda missen var ett byte i förvända galoppen (vilket visserligen kan vara kostsamt), men den här bedömningen var faktiskt inte alls rolig. Jag brukar inte ifrågasätta domaren, men här blev jag riktigt arg. Nu kan man ju tänka att jag är partisk när det är min häst, men jag var inte ensam om denna åsikt. Jag vet också att man inte kan jämföra ritter med varandra när det är olika domare osv, men om man sätter en 4:a på en skänkelvikning med bra flyt, då är man fel ute.

Jag var inte ensam om att tycka att bedömningen var konstig idag, så vi får lägga protokollen till handlingarna och ta nya tag. Är glad att jag var med så jag själv såg att Nogge var så fin (bra jobbat, Jenny!). Ibland får man bara lite på sin egen känsla och strunta i kritiken. Om man gör missar ska det självklart dömas ner, men när jag hör att en annan häst får en 2:a i förvända galoppen för att den snubblar, då är det helt galet. Om man ger så låga poäng för en miss, så har man ju inga poäng kvar när en annan häst är så olydig att den kanske skrittar hela galopprogrammet! (Händer inte så ofta, men är inte en omöjlighet…)

Jag är jättenöjd med ryttarna och hästarna, men tyvärr riktigt irriterad över missvisande siffror idag. Det är svårt att döma korrekt när man är ny domare (jag vet!), men man måste i alla fall försöka vara konsekvent. Och inte döma för hårt på mindre missar…
Grattis till Ellinor och Zalmiac som tog tredje platsen!

(Jag förstå att man kan uppfatta detta som gnäll från hästägaren, men i vanliga fall är jag extremt hård mot mina egna hästar och skulle förmodligen döma hårdare än domaren i de flesta fall, så jag favoriserar inte.)
DSC_8914 DSC_8979 DSC_8994 DSC_9026

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*