Privatlektioner

Nu på söndag 1 november har jag tid för en privatlektion på Anea 15.00. Du bör ha ridit henne förut för att boka, och förtur ges till dig som redan har betalda pass.

Angående privatlektions-paket som bokas med rabatt (5 st) så har jag förtydligat på hemsidan att dessa ska ridas inom 6 månader från att betalning är gjord. Detta har jag inte skrivit ut så tydligt förut, så det gäller för nya bokningar, men ni som har några pass kvar sedan förut skulle jag önska att ni försöker boka dessa innan året är slut. Jag är medveten om att det kan vara svårt att få tider, men ni måste också själva försöka boka tider och komma med förslag på när ni kan.

Gällande igenridning så är det innan terminen är slut och i första hand på avbokade tider. Tyvärr bokas det ibland av sent och då kan jag inte sätta in någon annan där.
Ni som har mer än ett pass att rida igen kan boka drop in som ligger på hemsidan. Kolla om ni kan något av dessa datum i första hand!

Platser kvar

*FULLBOKAT*

Pga sjukdom finns det två platser kvar på kursen 12-13 dec enligt nedan:

12-13 december  Två platser kvar
Tvådagarskurs dressyr
Tre ridpass, kost och logi (fika, middag, frukost)
Samling 13.00  lördag, avslut innan lunch söndag
2860 kr

I första hand till dig som har ridit här förut, men du kan ändå anmäla intresse!

Tips för bättre enkla byten

Just nu är det flera ryttare som tränar lite vägar ur MsvC. I MsvC introduceras enkla byten. Ett enkelt byte innebär att du saktar av till skritt från galopp, skrittar 3-5 steg varpå du fattar ny galopp. Detta är en ganska klurig övning, speciellt på en häst som kanske blir spänd och vill förekomma ryttaren (de lär sig rätt fort).

Här är ett ganska långt inlägg där du kan läsa mer om enkla byten, och hur du kan påbörja det med en häst som är grön.

I detta inlägg kommer tips på vidareutveckling av enkla bytena. I MsvC1 gör man två enkla byten på kort diagonal, se bilderna som är lånade från Stallbacken.

Om hästen har svårt att skritta lugnt lägger man in fler skrittsteg när man tränar, än det är i programmet. Men du kan också lägga in en volt för att kunna inverka mer i skritten. En bra övning för hästar som vill bli korta och spända i skritten. Volten gör att du kan rida framåt i skritten men ändå behålla kontrollen.

I det här exemplet rider du in på diagonalen i vänster galopp, går ner till skritt mitt på diagonalen och där gör du en volt till höger i skritt (ca 10 m). Ur den volten gör du sedan din höger fattning när du kommer tillbaka till diagonalen igen. Då har du också förberett den nya galoppsidan genom volten. När hästen börjar slappna av mer i övningen kan du ta bort volten och rida det enkla bytet som det ligger i programmet.

Lycka till!

Vill du hjälpa mig som skrivare på söndag?

*FIXAT!* Söndag 1 november ska jag döma på Väsby Ridklubb. Start 9.00, bara ca 20 starter. Jag kan ju inte köra bil dit, så jag skulle behöva skjuts (…). Är det någon som vill följa med? I så fall tänker jag att du även är med som skrivare, vilket kan vara väldigt lärorikt. Se det som en extra teorilektion. 😉 Skicka mig ett sms eller meddelande om du kan tänka dig att hjälpa mig.

Helgens kurs

I helgen har det varit en tredagarskurs med ridning och yoga. Det har varit mulet och regnigt men ändå en väldigt mysig och trevlig helg med en rolig grupp som verkade trivas bra ihop.

Jag har varit med på yogan och kunde göra det mesta eftersom det var mycket positioner på golvet. En del fick jag anpassa eller hoppa över. Kroppen var förvånansvärt rak och hängde med bra, men jag känner nu efteråt att jag har lite träningsvärk nästan. Hoppas att jag inte har överansträngt foten bara, men jag har inga restriktioner på rörelse, bara belastning.

Helena var med och red hela kursen den här gången. Hästarna är duktiga och speciellt på sitsträningen så kan de vara väldigt tydliga när ryttarna ändrar endast små detaljer. Det är rätt häftigt att se!

Utöver ridning och yoga har vi ätit god mat (tack vare Torbjörns mamma) och myst vid brasan. Min mamma har fått stå för städningen innan, så med bra hjälp så funkar detta!

Lite bilder som sammanfattar helgen

Mina föräldrars hund deltog på yogan denna gång. ❤️

Som att vänta på sommarlovet när man gick i högstadiet

Så känns det just nu. Segt med andra ord!! I början tyckte jag att livet som handikappad gick rätt fort ändå. Nu börjar det bli irriterande långsamt. Ca två veckor kvar innan operation, men nu går dagarna i snigelfart och jag pendlar mellan att känna mig pigg nog att slänga kryckorna av misstag och råka springa iväg, blandat med att jag fortfarande är trött och bara vill vila. Men det kan också bero på att vädret nu är mulet och rått och att det börjar bli mörkare, så ska nog inte skylla allt på foten.

Jobb och hästar har ju gått förvånansvärt bra hittills, men nu känner jag att jag verkligen behöver komma igång snart. Jag har försökt mocka lite några dagar och det går faktiskt på ett ben, men jag kan ju inte göra så många boxar. Jag har tränat rätt duktigt hemma nästan varje dag, men det går inte att komma ifrån att den träning som motiverar mig mest är att rida. Det är svintråkigt att göra sit-ups och sånt… Och nu börjar det verkligen bli nödvändigt att rida snart, det känns frustrerande att inte kunna sitta upp och korrigera vissa saker. Jag tycker att hästarna har varit fina under hösten ändå, men jag är rädd att det kan bli en del ”städjobb” om de inte rids igenom ordentligt snart, även om jag har duktiga elever! Jag hoppas verkligen att jag inte är alltför långsam med att komma tillbaka sedan. Det är också sannolikt att stallet blir överbokat snart igen, samtidigt som dagarna blir kortare, och då måste jag verkligen kunna göra lite nytta igen.

I helgen blir det kurs med yoga och ridning. Jag får hjälp med mat och städning, så det funkar. Och jag tror jag kan vara med på ett av yoga-passen i alla fall, eftersom det är mycket positioner där man ligger ner. Det ser jag fram emot!

En fin solros får pigga upp det här inlägget. 🙂 De blommar fortfarande.

Tips för programträningen

Jag tänkte skriva några inlägg med tips för hur du tränar program. Det är perfekt att fila på detaljerna under vinterträningen, så att detta inte glöms bort bara för att det inte är tävlingssäsong. Jag får själv påminna mig om detta, för jag tycker egentligen att det är jobbigt att träna program, men det går ju inte att komma på tävling och bara öva veckan innan… 😉

I det här inlägget kommer några generella tips, sedan kommer jag gå in på detaljerna i några specifika program också.
Ställ gärna frågor om det är något speciellt ni undrar över!

I alla program har vi en uppridning på medellinjen. I de lättaste programmen är det ingen halt, men i de flesta programmen rider du in i trav eller galopp, följt av en halt på X. Öva uppridning från båda håll, men du kan själv välja från vilket håll du börjar och då tar du det hållet där du lättast kan hålla hästen rak. I halten ska hästen vara jämnt uppställd och visa god stillhet. För att få en mjukare halt samlar du upp hästen ett par steg innan. Tänk gärna ett skrittsteg in i halten så blir det inte så abrupt.
När du tränar hemma: gör inte alltid halt, eller flytta halten till olika platser på medellinjen,
så att hästen inte börjar förekomma dig.

Diagonala linjer är också återkommande. Ofta är det en tempoväxling på diagonalen.
Rid från bokstav till bokstav, var noga med linjen och hörn före / efter. Kom igång med tempoväxlingen direkt när du släpper väggen, och börja inte bromsa för tidigt, utan visa hela diagonalen!
I många program är övergångarna ett eget betyg, så det lönar sig att öva övergångar.
Tänk också på att rida diagonaler hemma där du INTE ökar tempot. Många hästar sticker iväg i full fart så fort man går in på en diagonal, men då tappar du lydnaden.

Volter och böjda spår visar om hästen är lösgjord och liksidig. Börja och sluta volten på samma ställe! Många rider en halv volt och en halv oval. Tänk på att hästen ska vara eftergiven i sidan (inte bara böja halsen) och att den ska spåra. Öva på att rida volter av olika storlek så du vet skillnaden på 10 och 15 meter t.ex.

Hörnpasseringarna är inte egna betyg, men hörnen visar på precision och blir betygsatt under ”korrektheten”. Det är inte bara att rida ut så långt du kan i hörnen som gäller, utan snarare att rida balanserade hörn med hästen korrekt formad. Hörnen är dessutom förberedande för nästa moment i programmet. Du kan alltså utnyttja hörnen för att få kontroll på hästen, samla upp den, forma inför en öppna etc. Alltså: använd hörnen för att underlätta för dig själv, så flyter programmet bättre!

Om du har svårt att lära dig vägar och punkter ordentligt – öva programmet i skritt först så slipper du ”nöta” på hästen i onödan. När linjerna sitter kan du lägga till fler moment efterhand. Och rid gärna delar ur program varje vecka, det behöver inte alltid vara hela programmet utan plocka ut de bitar du behöver träna extra på.

Detta var lite tips som gäller för alla program. Det kommer fler inlägg framöver!

En bra bom-övning

Nu har vi jobbat med en bra, lösgörande bom-övning två av kvällarna. Ni som inte har gjort övningen kommer också få göra den framöver.

Här jobbar vi med:
Takt – med hjälp av bommarna.
Tempo – bommar på olika avstånd.
Lösgjordhet – hästarna jobbar med ryggen med hjälp av bommarna.
Lydnad – det blir flera övergångar i övningen.

Jag har lagt tre (man kan ha fler) bommar på båda diagonalerna. På den ena diagonalen med lite längre avstånd, på den andra diagonalen lite kortare. Detta för att öva på att ändra steglängden. I övningen vänder man snett igenom – över bommarna, och därefter en galoppfattning på långsidan på väg tillbaka. Likadant från andra hållet med diagonal i trav och galopp på långsidan. ”Enkel” övning som man kan rida varv efter varv – men ändå många moment att hålla reda på vilket är bra för ryttarens snabbhet och för hästens lydnad och uppmärksamhet. Självklart kan man lägga på fler bommar om man vill göra det svårare.

Fina resultat i helgen!

I helgen har några av mina elever tävlat. Linnéa och Fabbe gjorde sin andra start i MsvC på 65,59% vilket gav en tredje placering. Fabbe är bara sex år, så han är fortfarande ganska grön på tävlingsbanan.

Maria och Hazze kom 4:a på samma tävling med 64,76%. Hazze är Marias första häst och det här var debut i MsvC. Grattis båda två!

Bilder lånade från Instagram.

Idag har även Jessica och Qurre tävlat, en LB på Söderby. Det är Jessicas första tävling och hon red jättefint och prydligt! I travprogrammet tyckte jag kanske att han hade kunnat få någon mer poäng, för det flöt på så fint där. Dryga 62% blev det och gav förhoppningsvis mersmak! Qurre är en stjärna att åka iväg med och uppför sig exemplariskt.

Fint ridet av er alla tre! Noggrannt och mjukt. Hoppas vi kan komma ut lite mer nästa år, allihopa!