En bra bom-övning

Nu har vi jobbat med en bra, lösgörande bom-övning två av kvällarna. Ni som inte har gjort övningen kommer också få göra den framöver.

Här jobbar vi med:
Takt – med hjälp av bommarna.
Tempo – bommar på olika avstånd.
Lösgjordhet – hästarna jobbar med ryggen med hjälp av bommarna.
Lydnad – det blir flera övergångar i övningen.

Jag har lagt tre (man kan ha fler) bommar på båda diagonalerna. På den ena diagonalen med lite längre avstånd, på den andra diagonalen lite kortare. Detta för att öva på att ändra steglängden. I övningen vänder man snett igenom – över bommarna, och därefter en galoppfattning på långsidan på väg tillbaka. Likadant från andra hållet med diagonal i trav och galopp på långsidan. ”Enkel” övning som man kan rida varv efter varv – men ändå många moment att hålla reda på vilket är bra för ryttarens snabbhet och för hästens lydnad och uppmärksamhet. Självklart kan man lägga på fler bommar om man vill göra det svårare.

Fina resultat i helgen!

I helgen har några av mina elever tävlat. Linnéa och Fabbe gjorde sin andra start i MsvC på 65,59% vilket gav en tredje placering. Fabbe är bara sex år, så han är fortfarande ganska grön på tävlingsbanan.

Maria och Hazze kom 4:a på samma tävling med 64,76%. Hazze är Marias första häst och det här var debut i MsvC. Grattis båda två!

Bilder lånade från Instagram.

Idag har även Jessica och Qurre tävlat, en LB på Söderby. Det är Jessicas första tävling och hon red jättefint och prydligt! I travprogrammet tyckte jag kanske att han hade kunnat få någon mer poäng, för det flöt på så fint där. Dryga 62% blev det och gav förhoppningsvis mersmak! Qurre är en stjärna att åka iväg med och uppför sig exemplariskt.

Fint ridet av er alla tre! Noggrannt och mjukt. Hoppas vi kan komma ut lite mer nästa år, allihopa!

Grodans vecka

Grodan jobbar på bra även om jag inte kan rida… Jag tycker att hon ser lite starkare ut och snyggare i kroppen. Hon rids bara ca 2-3 ggr per vecka, men jag tror att hon får ett rätt bra schema ändå.

Den här veckans planering har varit som följer:

Måndag – träning vid hand med Ubbe. Hon är riktigt duktig! Han jobbar hästen med träns i skritt och en samlad trav där det gäller att bibehålla eftergift och bjudning. Detta ska utvecklas till passage och piaff så småningom. Tror att Grodan har lite talang för det och Ubbe verkar gilla henne!
Tisdag – Nina har ridit. Fokus på bytena, vilket är Ninas största expertis skulle jag nog säga. Grodan satte två riktigt bra byten som var rena och på hjälpen. De flesta bytena är fortfarande lite spända och korta och det är lite jobbigt för henne, men jag tror det finns fina byten i henne. Gäller att jag kan ta vid där sedan också, men det får väl ta den tid det tar. Hon ”fattar grejen” i alla fall, och vi hade ju börjat med det redan innan hennes rehab.
Onsdag – vattenträning.
Torsdag – vattenträning. Det blev två dagar i rad av praktiska skäl den här veckan. Men kanske inte så dumt, för hon slappnade av himla bra på torsdagen. Vad jag förstår så sköter hon sig fint och vattennivån har stegrats. Jag har inte varit med förutom första gången samt igår. På slutet började hon både frusta och gäspa – riktigt bra tecken på att arbetet gör nytta för både kropp och knopp tror jag!
Fredag – longering över upphöjda bommar. Jag tycker att traven ser jämnare ut och hon bjuder bättre och bättre på egen hand.
Lördag – VILA
Söndag – Skritta ut

Nu kör vi ca två veckor till på ungefär samma sätt. Sedan kommer jag att göra en vet-check på henne inför att jag själv kan börja rida. Jag utgår ifrån att jag kan rida när kryckorna är borta. Jag hoppas att läkaren håller med, men jag ser ingen anledning till att inte kunna rida om jag har tillåtelse att gå på foten. Skulle nog våga påstå att den belastas mer när man promenerar. Just nu känner jag mig så pass mycket starkare att jag är lite rädd att jag ska glömma kryckorna i all hast och råka knalla iväg utan dem..

Lite mer vatten nu. Grodan i hennes rätta element.. 😉

Fortsatt nedräkning

Gipset är borta sedan en vecka, och jag är tydligt piggare. Även de nätter jag trodde att jag sov gjorde jag nog inte det. Jag är fortfarande inte full av överskottsenergi, men jag känner mig betydligt mer utvilad! Nu kan jag ju ligga som jag vill i sängen när jag ska sova – stor skillnad!

Foten är svullen förstås. Inte jättemycket, men det är ju stelt och klumpigt runt vristen. Jag ska göra små övningar för att få igång rörligheten och det är väl något bättre, men jag tror inte det blir tydligt förrän jag faktiskt får lägga vikt på foten igen.

Däremot är det ju lättare att träna annat nu när gipset är borta. Jag har gjort sit-ups och lite andra övningar hela tiden, för att inte tappa för mycket under dessa veckor. Men då har jag fortfarande legat i sängen. Nu kan jag ligga på golvet och ta mig upp igen utan problem. Om det inte var för den där skruven som ska tas bort, så skulle jag nog i princip ”rida” igen. Jag känner mig stark nog i kroppen för det, men jag fattar ju att det kommer vara vingligt i början.

9 november ska jag in på operation igen och då ska de ta bort en ställskruv, som nu ska stabilisera ett ligament. Det är pga den jag fortfarande har kryckor, den kan gå av vid belastning. Det är man ju inte så sugen på…. Jag gillar att avrunda lite, så typ tre veckor kvar nu då. 😉 Sedan får vi se om benet bär eller ej. Antar att det kan göra ont efter operationen också?

En fantastisk bild på Cesar och Rocky. Såg först inte att Cesar räckte ut tungan. 🙂

Utbildningsskalan – steg 3

Nu kommer vi att fokusera på steg 3 på utbtildningsskalan, vilket är kontakt.

Kontakten kan man även kalla stöd, men jag tycker att stöd låter lite ”hårt”. Vi vill att hästen ska söka kontakt med bettet, men den ska inte stödja sig eller hänga på handen, så kontakt är ett bättre ord tycker jag. En ärlig kontakt kan inte uppnås om hästen inte är lösgjord (steg 2).

Hur mycket kontakt vi vill ha kan vara individuellt, både för häst och ryttare. Det kan även variera under ridpasset. Faktorer som påverkar är hästens exteriör, temperament och utbildningsståndpunkt. En häst som inte riktigt är självbärig ännu kan antingen lägga sig för hårt på handen, eller ”knäppa av” och ta för lite kontakt. Det viktiga tror jag är att fokusera på att få ett jämnt stöd på båda tyglarna, och det uppnår vi om båda bakbenen arbetar lika mycket framåt. Hästen ska ridas fram till handen, ryttaren ska erbjuda kontakt, inte ”ta” kontakt framifrån och bakåt. Detta kan vara extra svårt på en häst som blir ”tom” i handen – där vill ryttaren ofta korta halsen mer för att få stöd, istället för att rida framåt.

Att få en bra kontakt hänger också ihop med en korrekt handställning. Handen ska vara sluten runt tygeln med tummen som hösta punkt. Armbågen ska vara böjd, med överarmen mjukt intill ryttarens kropp. Många vill öppna handen för att vara ”mjuka”, men det resulterar tyvärr i att man snarare blir stel i handen. För raka armar ger samma resultat. En bra hand hänger också ihop med en ryttare i god, egen balans.

Här är en länk till några klipp som kontakt som Karin Öljemark har lagt upp på Instagram. Ta er gärna tid att titta på detta. Om ni inte hinner se båda, prioritera då klipp ett. I det andra klippet är det lite mer fysiska övningar som också kan vara bra.

Här är en länk till ett gammalt inlägg om tips för att träna sin handställning.

Kommande helg

Uppdatering – behöver endast hjälp med insläpp söndag!
Nu på söndag den 18 okt skulle jag behöva hjälp med både utsläpp, mockning och insläpp. Samma person behöver dock inte göra allt. 😉

Jag har också tid med privatlektion på Don Mistral lör el sön (beror på tid).
Caribo och Rocky kan ridas ut på söndag om någon är intresserad.


Qurre på tävling

Idag har Qurre och Linnéa gjort sin andra start i MsvC. Bra dag för en tävling med strålande sol! Börjar känna ett litet sug efter att tävla själv förstås, men det blir ju inte något mer med det i år för min del.

Qurre var fint ihop på framridningen, men tyvärr blev han lite stark i galoppdelen och fick ett par missar. Det var synd, men vi är ändå nöjda med dagen. Det är ju inte helt lätt att tävla en häst som man bara rider då och då, så jag tycker att Linnéa gör det bra!

Apropå tävling så finns det en tävling i Botkyrka i december, LB och LA. Om det är någon mer elev som vill prova att starta så meddela mig. Tävlingen öppnar nästa helg. Jag tror att Caribo kan gå LB, Qurre LB el LA och kanske Don Mistral nån klass? Jag åker med såklart, om någon av er är intresserad!