Lite tankar om skänkelvikningar

I morse hade jag ett drop in-pass där vi fokuserade på skänkelvikningar. Jag tycker att det är lättast att rida skänkelvikning på hörnlinjen för att det blir mer naturligt flyt och lättare att komma åt yttersidan. Nu red vi dock på diagonalen, och här har jag upptäckt att det blir svårt för många.

Av någon anledning lär man ut på ett sätt på ridskola, och ett annat sätt när man t.ex. ska rida på tävling. Jag har också lärt mig på hippologen att lära ut på ”ridskola-vis” men jag tycker personligen det är svårare sätt för många. På ridskola ”ska” man rida in på diagonalen en bit ”som vanligt”, sedan ställa om och flytta hästen åt sidan. Jag tycker ofta att det leder till att ryttaren inte greppar yttersidan, bogen sticker ut och hästen blir förböjd. Möjligen kommer man igång någorlunda rätt mitt på diagonalen. Om man rider t.ex. LA3 så är skänkelvikningen slut där! Hur ska man då hinna visa något?

Jag tror att tanken är att man inte ska få bakdelen före, men det är oftare ett problem att bogen är före, än att bakdelen är före, tycker jag. Jag rider hörnet, ställer om, och flyttar hästen direkt. I min ridlära står det såhär (bäst att dubbelkolla att man lär ut rätt):

”Övningen börjar vid första vändningspunkten på långsidan. Efter hörnpasseringen ställer ryttaren lugnt om sin häst. Han (boken är gammal, hen var inte uppfunnet) har gott och väl en hästlängd på sig att göra detta, och han bör helst ge hjälperna för skänkelvikning längs en tänkt diagonallinje så att hästen alltid är parallell med spåret när den träder framåt och åt sidan.”

Obs: att sidan på hästen ska vara parallell mot långsidan. Jag tänker också att ”riktningen” i hästen ska vara framåt (mot kortsidan) – det verkade underlätta för alla idag. Även om man ska ut på en diagonal så ska du ha känslan av att kunna rida rakt fram när som helst!
cimg1243Jag på en häst jag hade i verksamheten första året. Måste ta nya bilder på rörelser så jag kan lägga upp när jag ska förklara. Ofta fotograferar man inte ur lämpliga vinklar…

Den här dagen

Idag har det egentligen inte hänt något speciellt. Jag har haft en privatlektion i morse med en fin Fantasi, samt tränat byten med Avve och ridit ut på Affe. (Jag har alltså en ”Avve”, en ”Affe” och en ”Iffi” i stallet nu… Hm.)

Anea har fått en vet-check, dels för att jag ju tycker att hon har känts lite off, samt för att jag plötsligt fick ”hästägar-panik” och trodde att ett sår på hasen var livshotande. Har varit svullet mer än en vecka, men det var ingen fara med såret. Däremot har vi behandlat ryggen, något som jag behöver göra ca två gånger per år. Nu blir det lugnare jobb för henne en period, men troligen kan jag göra en sista start i november. Har haft lite funderingar kring vår framtid, men det kanske jag får skriva om en annan dag när jag kan formulera mig bättre. Är lite allmänt höst-trött tror jag, både i kroppen men också i huvudet. Det är väl bara att börja ställa in sig på vinterdvala snart. Synd att man inte får gå i ide i november och vakna i mars! (Synd att missa julen i och för sig.)
img_9659Från förra hösten. Blir en period nu med mestadels uteritter, så hoppas regnet som kom idag inte håller i sig alltför ihärdigt!

Fårklippning

Tydligen tycker min man att vi ska klippa fåren själva nu. I och för sig rätt onödigt att betala någon annan att göra det. Det blev kanske inte riktigt lika snyggt, men två av dem är klippta nu. Jag började så bra på den ena och tyckte det var rätt kul (det är lite som om man ”skalar” fåren, inte som att klippa häst). Det var dock bara kul en kort stund för sedan klippte jag mig i fingret, eller snarare högg mig i fingret. Jäkligt klantigt. Torbjörn fick klippa klart själv och jag gick hem och gjorde mat istället…
14479763_10155368697763636_2401038977360301316_nDen här stod som ett ljus, men man ska nog inte förvänta sig att alla kommer vara lika lydiga! När proffsen klipper välter man dem på rygg så de blir ”paralyserade” men vi har inte riktigt vare sig lust med det, eller rätta snitsen.

Platser kvar på kurs i december

10-11 december
Tvådagarskurs med fyra ridpass, kost och logi.
Ett ridpass rids endast två och två. Trerätters middag på lördagen.
Ankomst 13.00 lördag, avslut ca 15.00 söndag
3500 kr

Bokas via mail info@ryttarutbildning.se

Det kommer eventuellt någon mer kortare kurs under hösten / vintern och även i mellandagarna. Ni får hålla utkik på hemsidan. Brukar också lägga ut nya kurser eller lediga platser på FB – så gå in och gilla S.R. Häst – och ryttarutbildning där om ni inte redan gör det.

Helgen

Den här helgen har varit rolig, men också fullspäckad. Kursen har gått bra och hästarna har skött sig fint! Vi har fokuserat på skolorna under de här dagarna, samt grundridning / rätt inverkan. Tror att alla har med sig något hem att jobba vidare med.
Dessutom verkade maten uppskattas och det är alltid roligt!

Hittade denna kommentar på Instagram från en av deltagarna:
”Hemma igen efter en otroligt rolig och lärorik kurs! Suvi är en suverän instruktör, hästarna är så fina, gården ligger otroligt naturskönt och vi blev bortskämda med god och delvis egenodlad mat. Hit vill jag åka fler gånger!”
Tack! 🙂
14390715_10154594171137704_728674491974171284_nJag har haft några privatlektioner också den här helgen, och det har varit väldigt bra pass. Annika har också varit och tävlat och blev igår placerad med Narayan i en LA3 på 65%. Grattis! Här har det hänt en hel del under året.

Min egen start igår är jag på det stora hela nöjd med. Det var lite spänt att tävla en ny häst och jag vågade inte riktigt ”rida”, för han kan bli lite övertaggad ibland. Nu var det en jämn ritt och i princip inga missar, och det känns ”lagom” för att vara en första start. Jag tycker kanske att något moment i galoppen hade förtjänat lite högre poäng, men på det stora hela är jag överens om kommentarer och siffror i protokollet. Vi ska göra en till start under hösten, och förhoppningsvis räcker det för att kvala till MsvB. Sedan kommer fokus ligga på att befästa bytena.
dsc_6053 dsc_6078Idag kommer jag inte rida en enda häst utan bara fixa stallet, måla fönster och lite annat småfix som behövs. Ikväll är det två lektioner som vanligt, men annars är den här dagen lugn och det står inte EN ENDA grej i min kalender idag – det händer i princip aldrig!
Resten av den här veckan är faktiskt ganska stillsam. Hade tänkt tävla på söndag men kommer stryka mig. Anea har inte varit helt på topp och jag är så nöjd med våra senaste starter att jag hellre backar av i så fall. Hon är ju lite sådan att det går i perioder när hon är jättefin, och sedan måste vi pausa lite. Även om jag är van vid det så kan det vara frustrerande när man har en plan, men just nu är jag själv ganska ”klar” med att tävla för i år, så det gör inget. (Har dock en start kvar i nov som jag fortfarande siktar på.) Jag har lagt ganska mycket tid på att träna, tävla och rida hemma det här året och just nu är jag (på riktigt) mer sugen på att hinna med annat på gården och hemma. Jag hade inte passat som beridare eller tävlingsryttare, för jag behöver variation. Med andra ord passar det mig bra att driva eget och själv välja vilka bitar jag vill lägga mest fokus på för stunden. Annars tröttnar jag!

dsc_6017 dsc_6035Avslutningsvis två bilder från mitt kökfönster, lör och sön morgon. Helt ok utsikt!

5:a med Avatar

Har hunnit klämma in en tävling idag på  lunchen också! Avatar och jag gjorde vår första gemensamma start i MsvC. 5:a på 64,68%. Jag är nöjd även om jag red lite försiktigt. Ganska trött efter en intensiv (men bra) helg, tänker ta sovmorgon imorgon… Tack till Linnéa som ger mig förtroendet att rida och tävla en fin häst!
dsc_6113

Äta bör man…

Jag har inte så mycket hästigt att skriva om just nu, även om jag har lektioner och hinner rida också. Dock kretsar mycket av den här helgen kring att fixa mat till kursdeltagarna. Även om det är en del jobb med det så tycker jag att det är roligt. Dessutom gillar jag att äta, så det passar ju bra att få god mat själv samtidigt!
dsc_5986En väldigt spontan bild med frukt som råkade matcha en blomma jag hade i närheten…
dsc_6018Delar av dagens lunch: pastasås med mangold, röd lök, bacon och creme fraiche. Den här växten har gett en enorm avkastning i sommar! Finns lite till att köpa om någon vill ha.
dsc_6027Kvällens middag var uppskattad. Det blev (egna) ugnsbakade rotfrukter med kyckling och en röra som jag gör av grekisk eller turkisk youghurt, fetaost och rivet citronskal. Som ett extra tillbehör idag blev det majs – vår egna!! Trodde knappt det skulle gå att odla, men idag har vi skördat den första. Och det var den godaste majs jag ätit, antagligen för att den var så färsk. Middagen har vi avrundat med äppelpaj vid brasan.

Ledsen för att det ibland blir mer av en husmors-blogg… Kommer nog något mer hästrelaterat imorgon!