Braiton




Jag har ingen bild på Braiton på hemsidan så jag tänkte försöka få till någon i det fina vintervädret. Är ingen mästerfotograf, men någon av dessa bilder borde funka. Vilken tycker ni jag ska ta? Jag gillar den översta men den är kanske lite för ljus.

Sommarens kurser klara!

Nu har jag planerat sommarens kurser. Fortfarande finns möjlighet att önska egna datum om man är flera, det går att göra vissa ändringar. Fråga om du har egna förslag! Kurserna hittar du här:

https://ryttarutbildning.se/kurser.php

Du rider på välutbildade hästar. Fokus på sits, inverkan och hästens form.
Boende i dubbelrum (enkelrum kan önskas) i 1700-talshus.

Boka-tidigt rabatt med 500 kr om du bokar före 1 mars.
Gäller kurser längre än 2 dagar!

Välkommen!


Bild från en av kurserna i september.

Nogge på bete i somras.


Ett av övernattningsrummen.

Veckans övning

Förra veckan jobbade vi med öppna och jag lovade att vi skulle fortsätta med det men nu vill jag nog skjuta fram det en vecka… Anledningen är att jag tror att det största problemet i öppnan är att man inte får hästen korrekt böjd i kroppen. Alltså bör vi backa tillbaka lite till arbete på böjt spår.

Att jobba med volter och böjda spår gör vi i princip ”hela tiden” men ofta tror jag att det blir en smula planlöst och att man som ryttare inte riktigt vet vad man är ute efter.

Det största och grundläggande felet är enligt mig vägen – det har jag sagt förut! Om man inte har planerat var man ska lägga sin volt så kan man ju inte heller känna om hästen skjuter ut en bog eller ett bakben! Om man har en tänkt linje att rida på så blir det mycket lättare att korrigera vilka signaler som inte når fram.

Många ryttare glömmer oftast ytterskänkeln i svängen. Ytterskänkeln är den som vänder hästen och det är med ytterskänkeln du ska påbörja din volt, tillsammans med vikten. De flesta börjar med enbart innerhanden.

Om du inte kontroll över yttersidan med din ytterskänkel kommer hästen förmodligen sladda ut med baken och ”glida ut” ur volten (särkilt på öppna delen kan man se hur volten blir större och större…) – tänk dig att ytterskänkeln ramar in hästens yttersida och med hjälp av ytterskänkeln formar du hästen runt din innerskänkel. Stödet på yttertygeln som det pratas om ska du få med hjälp av drivning mot yttertygeln, inte genom att ”hålla i” yttertygeln. Det är alldeles för mycket fokus på att hålla i yttertygeln än att rida med ytterskänkeln!

Självklart behöver du ibland fånga upp med yttertygeln, men om du gör det utan att ha koll på ytter bakben så upplever jag att hästen i värsta fall bara glider ännu mer utåt, alternativt spänner emot i halsen, och då blir det ingen lösgjörande övning längre.

Tänk på att du ska lösgjöra hästens kropp, inte bara halsen! Du ska på det böjda spåret (och även på raka spår) ha hästen ”mellan båda skänklarna” – så du inte glömmer ena sidan (väldigt vanligt att man fokuserar på en sak så mycket att man glömmer det andra). Självklart betyder det inte att sitta och klämma utan du ska kunna flytta hästen med ett lätt tryck.

Den här veckan tänkte jag att vi ska fokusera på att få böjning i hästen och att öka och minska volten, för att på så vis förbereda inför att rida mer öppna nästa vecka.

Läs mer:
http://positiveriding.com/PRS%20files/CirclesBentTracksSE-Sec.pdf

Och om ni inte förstår – fråga!! Det är alldeles för mycket saker som missförstås när man rider, och så kan man sitta och göra samma fel i massor av år. Om ni är osäkra på hjälpgivningen t.ex. så fråga på, vi är bara fyra på lektionerna så det finns tid!

Unghästarna

Idag har Soya åkt hem och Quickan är tillbaka. De ser ju ungefär likadana ut så det blir ingen  större skillnad… 😉
Linn har visat Soya uppsuttet för ägarna, det gick bra trots att Soya till en början var en smula uppjagad över att träffa sin syster igen.



Quickan i hagen:

Fantastisk liten häst till salu!

Nu ska min kompis Anna sälja Arramiz som jag lånade första året i Strängnäs. Hade gärna köpt honom själv men jag tror det räcker med sex hästar för stunden.

Snygg Connemara! (liten storhäst). Hästar säljes

Valack född 2001
e. Hagens ÓChief
ue. Värnbergs Orion153 cm i mkh

Säljes förmånligt p.g.a. byte till större häst.

Ryttaren på bilden är 178 cm lång.

Bra läromästare men kräver rutinerad ryttare.

Skulle även passa bra till Akademisk ridning.

Ev. kan han tänkas lämnas ut på foder alt halvfoder för senare köp. Skulle då helst vilja att han stallas upp hos Suvi Räsenen i Vallentuna (här är hennes hemsida: http://www.ryttarutbildning.se/index.php). Alternativt i närheten av Mariefred.

Ev. kan även någon form utav avbetalningsplan godtagas (t.ex. kontantinsats + delbetalningar)

Fin utrustning kan köpas med för ett tillägg av 15.000 kr. (Dressyrsadel Bates Innova, täcken, träns, kandar, skydd).

Mycket viktigt med rätt hem!!!

Maila för en första kontakt.

Alla svar beaktas!

Han står just nu uppstallad 8 mil söder om Sthlm.

 
MsvB dressyr (påbörjad högre utbildning). Hoppar bra! Tömkörd. Westernriden.
 
Pris  65 000 kr

Anna Österberg 076-2521101 
   
   
   
   

Dagens ridning

Inga kurser idag så jag har ridit några hästar själv.

Caprice red jag på åkern, det tror jag var en uppskattad omväxling för henne. I början var hon lite spänd men efter lite trav och galopp i låg form blev det bättre. Har bara jobbat lösgörande och att få henne fram på båda tyglarna. Hon har lätt för att bli för kort i halsen och smita in ”bakom hjälperna” och sen springa på. Även om hon är pigg så gäller det att ändå rida henne med benen och fram till handen!

Braiton är lite av en ”ål” att rida på, han är vek i halsen, rumpan åker ut, men svår att böja i kroppen. En expert på att komma undan alltså! Här är ändå lite samma tänk som med Caprice: fram till bettet och ta stöd på båda tyglarna. I början har jag honom ganska rak och med stöd på yttertygeln för annars åker hela yttersidan ut, halsen blir förböjd och han hänger inåt. Det är lite olika med olika hästar hur mycket yttertygel jag använder. På den här hästen vill jag ha stödet där först så han går i balans. Däremot en stelare häst som är spänd i halsen kanske jag ger mer ”plats” på yttersidan för att det inte ska bli mer spänningar. Anser inte att det finns ett ”recept” som funkar på alla hästar, men generellt sätt så måste man jobba med att hitta jämn kontakt på båda tyglarna.

Ofta blir ryttaren fixerad vid att ”dra loss” innersidan – ELLER att ”hålla fast” yttersidan – för man har hört att man ska ha stöd på yttertygeln. Ett bra sätt att komma bort ifrån att man låser sig är att byta varv ofta, eller att rida hästen ställd (och även böjd) åt olika håll utan att byta varv. Bra för ryttarens koordination också!

Iffi har känts jättefin idag! Har lagt lite extra jobb på henne i veckan. Idag var hon rundare i formen, jobbade bättre genom ryggen och kändes mycket mer påverkbar. Fokus på sidvärtsrörelser, både öppna, skänklevikning och ”snälla” slutor med en svag böjning. Galoppen var också mycket bättre och med rundare språng.


Iffi på Antuna förra året

Fredag

Gillar fredagar – även om jag oftast även jobbar på helgen. Det är ändå något särskilt med ”fredagskänslan”.

Har idag haft riktigt späckat schema. Började med ett drop-in-pass där vi jobbade ganska mycket med galoppen och även lite galoppombyten. Nogge och Wirja var båda riktigt fina. 🙂

Skrittade ut på Anea med vikter på bakbenen idag. Tyckte hon jobbade på bra igår så hon behövde en lugnare dag. Både hon och Nogge har fått akupunktur idag av Sverker Andersson. Första gången jag provar detta på de hästarna. Blir intressant att se om det kan göra någon skillnad i ridningen. Jag tror absolut inte på ”underverk” men jag tror på att hjälpa till med andra metoder vid sidan av ridningen. Trots allt finns det två sidor av ridningen och belastningen på hästen – den ena är att vi bygger upp, men den andra att vi också ”bryter ner” – t.ex. ryttare i obalans, för hård träning mm.

Har även haft några privatlektioner med Caprice, Iffi och Wirja. Wirja fick vara läromästare åt en 13-årig tjej som var riktigt duktig med henne! Den här hästen är verkligen en på miljonen, alltid snäll och bussig, gör rätt om ryttaren gör rätt. <3

Avslutade dagen med att hjälpa Linn med Soya och att rida Obi. Soya gör framsteg och travar och galopperar nu, men fortfarande i lite dålig bjudning och kanske inte alltid riktigt åt det håll Linn har tänkt sig… 😉

Obi kändes kanonfin idag. Jobbade mest med galoppen och lite byten. Han kändes bra i formen, och mer igenom i galoppen. Märks dock att han snabbt blir trött för då börjar han hänga lite i handen.

Inga lektioner ikväll = ledig som en vanlig människa (förutom att jag ska ner och fodra nu då…)

Nytt försök

Jag gör ett nytt försök med lite Arphus-bilder.

Här är en bild på deras ”maskot” Reddish samt Pers dåvarande tävlingshäst Orient.





Några ridbilder med min ”tjänstehäst” Private Dancer som jag lärde mig väldigt mycket av.
Nedan deras kända åttkantiga stall.

Saknar den här tiden ibland, även om det var bland det jobbigaste jag gjort. Lärde mig massor och Per och Pether är fantastiska människor!