Veckans övning

Förra veckan jobbade vi med öppna och jag lovade att vi skulle fortsätta med det men nu vill jag nog skjuta fram det en vecka… Anledningen är att jag tror att det största problemet i öppnan är att man inte får hästen korrekt böjd i kroppen. Alltså bör vi backa tillbaka lite till arbete på böjt spår.

Att jobba med volter och böjda spår gör vi i princip ”hela tiden” men ofta tror jag att det blir en smula planlöst och att man som ryttare inte riktigt vet vad man är ute efter.

Det största och grundläggande felet är enligt mig vägen – det har jag sagt förut! Om man inte har planerat var man ska lägga sin volt så kan man ju inte heller känna om hästen skjuter ut en bog eller ett bakben! Om man har en tänkt linje att rida på så blir det mycket lättare att korrigera vilka signaler som inte når fram.

Många ryttare glömmer oftast ytterskänkeln i svängen. Ytterskänkeln är den som vänder hästen och det är med ytterskänkeln du ska påbörja din volt, tillsammans med vikten. De flesta börjar med enbart innerhanden.

Om du inte kontroll över yttersidan med din ytterskänkel kommer hästen förmodligen sladda ut med baken och ”glida ut” ur volten (särkilt på öppna delen kan man se hur volten blir större och större…) – tänk dig att ytterskänkeln ramar in hästens yttersida och med hjälp av ytterskänkeln formar du hästen runt din innerskänkel. Stödet på yttertygeln som det pratas om ska du få med hjälp av drivning mot yttertygeln, inte genom att ”hålla i” yttertygeln. Det är alldeles för mycket fokus på att hålla i yttertygeln än att rida med ytterskänkeln!

Självklart behöver du ibland fånga upp med yttertygeln, men om du gör det utan att ha koll på ytter bakben så upplever jag att hästen i värsta fall bara glider ännu mer utåt, alternativt spänner emot i halsen, och då blir det ingen lösgjörande övning längre.

Tänk på att du ska lösgjöra hästens kropp, inte bara halsen! Du ska på det böjda spåret (och även på raka spår) ha hästen ”mellan båda skänklarna” – så du inte glömmer ena sidan (väldigt vanligt att man fokuserar på en sak så mycket att man glömmer det andra). Självklart betyder det inte att sitta och klämma utan du ska kunna flytta hästen med ett lätt tryck.

Den här veckan tänkte jag att vi ska fokusera på att få böjning i hästen och att öka och minska volten, för att på så vis förbereda inför att rida mer öppna nästa vecka.

Läs mer:
http://positiveriding.com/PRS%20files/CirclesBentTracksSE-Sec.pdf

Och om ni inte förstår – fråga!! Det är alldeles för mycket saker som missförstås när man rider, och så kan man sitta och göra samma fel i massor av år. Om ni är osäkra på hjälpgivningen t.ex. så fråga på, vi är bara fyra på lektionerna så det finns tid!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*